PSICOLOGIA

Blue Monday: el dia més trist de l'any té solució

Una fórmula matemàtica és capaç de predir quin és el dia en què pitjor ens sentim

hombre-ansiedad-depresion-psicologia-tratamientos

hombre-ansiedad-depresion-psicologia-tratamientos

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El tercer dilluns de gener és assenyalat des de fa uns anys com el dia més trist de l’any, el ‘Blue Monday’. Es considera així a causa d’una fórmula matemàtica ideada pel psicòleg Cliff Arnall, amb un origen atribuït a la campanya de màrqueting d’una companyia d’aerolínies. Arnall, tenint en compte variables climàtiques i econòmiques, va donar lloc a aquest dia. La seva concepció té certa lògica i mai està de més estar atents a possibles eines que compensin la tristesa, no només al gener. No obstant, el punt clau és no deixar-nos influir per l’estadística, escoltar el que sentim i treballar pel nostre propi benestar.

Des dels estudis de la Psicologia hem pogut comprovar com els humans som molt sensibles al fenomen de la ‘profecia autocomplerta’. Ens diuen que ens passarà una cosa dolenta i el nostre cap s’acaba esforçant per confirmar les teories. De fet, correm el risc que això també sigui aplicable al dia més trist de l’any. És suficient que hi hagi una fórmula matemàtica perquè acabi convertint-se en un dia horrible. Per això és important també acabar amb les falses pors.

Més feliços

El gener sempre és època de canvis, reajustaments i tornada a la rutina. Un període d’adaptació en què el nostre cervell ha de trencar amb el passat i deixar-lo enrere. Per aconseguir-ho, com en qualsevol procés de pèrdua, és necessària l’emoció de la tristesa, la que ens ajudarà a desenvolupar-nos, girar full o buscar solucions a problemes. Per això, tot i que hi hagi un increment de la il·lusió amb l’arribada del nou any, som susceptibles a la tristesa o al baix estat d’ànim, necessari però que pot acabar per paralitzar-nos si augmenta excessivament.

Els següents punts poden ajudar-nos a tenir un increment d’energia i vitalitat en dies puntuals, una cosa que podem utilitzar en el Blue Monday per no viure la tristesa d’aquest dia:

1. Silenci i esmorzar

Si comencem el dia amb presses i descuidant el nostre estat físic i mental, el normal és que acabi sent un dia dolent, ja que ens boicotegem des de primera hora. Aixecar-nos tranquils, cuidar l’esmorzar i estar uns minuts en silenci genera un altre tipus d’estat en nosaltres, una cosa que ens ajuda a prevenir la tristesa o qualsevol tipus d’emoció negativa.

2. Pensament positiu però realista

La dictadura del pensament positiu ens obliga a posar sempre el focus en tot el bo que existeix. Això no sempre és ni real ni aconsellable. Sí que ens hem d’orientar a l’esperança i l’optimisme, donant-nos suport a les eines amb què comptem i valorant aspectes negatius o conseqüències que hi pugui haver.

3. Lleure

El dia té un número determinat d’hores en què no sempre som capaços de buscar un forat per a allò que ens agrada. Si estem passant un mal mes o és Blue Monday, sí que és necessari que procurem tenir més lleure o un temps específic per estar amb les persones que estimem.

4. ‘Profecia autocomplerta’

El nostre dia corre el risc d’acabar anant tan malament com nosaltres hàgim anticipat. Hem de deixar de banda les estadístiques i centrar-nos en el que sí que podem controlar. Som amos de les nostres accions i és la nostra pròpia responsabilitat decidir sobre el nostre benestar emocional.

Notícies relacionades

Si fem cas a fórmules matemàtiques, avui 20 de gener és el dia més trist de l’any. El Blue Monday sembla afectar-nos a tots i hem d’anar amb compte amb tot allò que ens faci sentir malament. Podem contrarestar-lo, especialment si decidim que no sempre les mitjanes representen la nostra realitat.

Ángel Rull, psicòleg.