PSICOLOGIA

Com identificar un company de feina tòxic

Les relacions laborals es ressenten amb persones que consumeixen l'energia dels altres

fichar

fichar / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Dins de l’àmbit laboral, ens relacionem amb multitud de persones, tant dins com fora de l’oficina. La situació es torna molt complicada si una d’aquestes persones és un company carregat de negativitat o amb tendència a l’agressivitat. Ens afecta la nostra salut física i mental, baixa l’autoestima i empitjora l’estat d’ànim.

A la feina convivim amb diferents persones. Amb alguns crearem vincles forts i una relació d’amistat, i amb d’altres no existirà aquest vincle ja que no ens hi avindrem. Això últim no implica que no estiguem còmodes al nostre lloc. No obstant, algunes persones fan que patim un alt nivell de malestar, fins i tot quan no es relacionen amb nosaltres de forma directa i no hi ha discussions. Són companys de feina tòxics que hem d’identificar per poder establir les nostres barreres de seguretat.

El treballador tòxic

En el nostre ambient de treball passem una gran part de la setmana, envoltats d’altres persones que no necessàriament han de ser similars o afins a nosaltres. Això no és motiu de tensió a l’oficina ni fa que patim estrès o baixa autoestima. Sí que passa quan algun del nostre company és tòxic i crea de forma constant un mal ambient. Té conductes o actituds que perjudiquen a tothom, creant un mal clima i fent que la productivitat caigui diàriament.

¿Com podem identificar un company de feina així?

1. Necessitat de guanyar

Fins i tot quan no hi ha una necessitat de competitivitat, la persona tòxica sí que la sent i vol guanyar davant de tothom. Són gelosos, busquen la independència i creuen que tots són rivals que els perjudicaran.

2. Justificacions

El company tòxic té la por de ser menys que els altres, per la qual cosa justificarà els seus errors ferint els altres o amb desqualificatius, fins i tot quan aquestes justificacions no siguin demanades ni necessàries.

3. Visió egocentrista

Al mancar d’una veritable empatia, veuen sempre el món des del seu punt de vista, per la qual cosa desvaloren tot allò que surti dels seus esquemes. Utilitzen el prejudici i l’odi des d’aquesta posició.

4. Pessimisme

Independentment de com es comportin fora de la feina, a l’oficina mostren una actitud pessimista, creient que tot sortirà malament sempre, fins i tot sense motius aparents. No coneixen l’optimisme, i els costa enfrontar-se a nous reptes al faltar-los esperança.

5. Enfadats

Es troben sempre de mal humor, com si fos una part indispensable d’ells mateixos. Els costa tractar els altres amb respecte o afecte i no saben ser amables al demanar les coses. Al ser una cosa repetitiva, es dona per fet i es va amb molt de compte de no fer res que pugui molestar-lo.

6. Manipulació

Com passa amb totes les persones tòxiques, actuen manipulant els altres perquè facin el que ells volen. Això també neix de la seva falta d’empatia, veient els altres com a mitjans per aconseguir les seves finalitats. Ho poden emmascarar fent veure a l’altre que realment ho fa pel seu bé. A més, també busquen còmplices, que alimenten amb certa sensació de poder.

7. No hi ha un equilibri

A l’hora d’utilitzar les normes, no hi ha una veritable equitat. Utilitzaran les regles perquè els altres no el perjudiquin a ell, però la persona tòxica no seguirà aquestes normes.

Notícies relacionades

En l’àmbit laboral hi ha una tendència que algunes persones posin a prova els seus valors i les seves fortaleses. Això fa que, si una persona creu estar en desavantatge, trobi un motiu que creu justificat per ferir els altres i convertir-se en algú tòxic. Per això, és necessari identificar-lo per poder allunyar-nos de nosaltres i col·locar elements de seguretat i protecció.

Ángel Rull, psicòleg.