PSICOLOGIA

Així pots superar les teves inseguretats

La confiança en un mateix ens predisposa a millors relacions

84207917 l

84207917 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La seguretat és una habilitat personal que oscil·la segons el lloc en el qual ens trobem o les persones que ens envolten. No obstant, per a algunes persones, la falta de confiança és pràcticament constant, cosa que els impedeix relacionar-se amb fluïdesa, expressar-se o aconseguir allò que necessiten per estar bé. Es retroalimenta de la baixa autoestima i s’estén a totes les àrees de la vida.

Quan busquem el desenvolupament i el creixement, som conscients que no sempre comptem amb totes les eines. Una d’aquestes eines pot ser la seguretat, cosa que farà que no puguem sortir de la nostra zona de seguretat per aconseguir les metes. Ens empenyerà, per tant, a l’estancament i al malestar.

Signes d’inseguretat

¿Com sé si soc una persona segura? Aquest dubte apareix en aquells moments en què ens hem sentit petits i amb falta de vàlua. Com que la seguretat depèn del moment i del lloc, podem arribar a tenir dubtes. Però la inseguretat puntual es diferencia del tret de personalitat insegur en diferents aspectes que sí que limitarien la vida de qui el pateix.

Aquests signes ens dirien que som insegurs:

  • El meu llenguatge del cos és tancat, sense contacte visual.
  • Evito espais on hagi de relacionar-me amb més persones.
  • Si estic amb altres persones, em sento més petit.
  • No tendeixo a acceptar noves experiències.
  • Em costa expressar el que vull i el que necessito.
  • No m’agrada cridar l’atenció.
  • Normalment em quedo ancorat en el passat.
  • La meva opinió és menys vàlida que la d’altres persones.
  • Em costa prendre decisions.
  • Prefereixo que d’altres agafin les regnes de la meva vida.

Elimina la inseguretat

Quan la inseguretat apareix en la nostra vida, acaba convertint-se en un tret de la nostra personalitat amb què ens costa bregar i que ens crea complicacions addicionals. Aquesta inseguretat farà que no vegem eines amb què ja comptem i que, per tant, ens vegem menys vàlids i insegurs. Es retroalimenta i va creixent.

Per poder tenir una vida òptima, hem de saber reduir la inseguretat. A poc a poc, a mesura que la dominem, anirà desapareixent i quedarà sol de forma residual. A través de les següents pautes podràs fer-ho:

1. Situacions que mai passen

La majoria de les pors que tenim, simplement estan en la nostra imaginació i no arriben a produir-se mai. Sigues conscient que només hi ha una única realitat a què ens hem d’enfrontar. El que passa al nostre cap no és cert.

2. Pitjor conseqüència

¿Què és el pitjor que podria passar? ¿Realment és tan dolent? Les conseqüències que imaginem no són tan grans com la por que sentim. De fet, el pitjor que podria passar-nos és no fer res i quedar-nos tota la vida estancats.

3. Ocupa’t quan passi

No t’anticipis. Aquesta anticipació és la causant de l’ansietat, que creix a mesura que li parem atenció. Els nens petits, al no tenir una veritable consciència del temps, no són capaços de sentir ansietat pel futur, per coses que no han passat encara. Hem d’actuar de la mateixa forma. Arribat el moment, buscarem les eines necessàries per superar l’obstacle.

4. Imperfecció

La inseguretat neix de la sensació que hi ha persones molt millors que nosaltres, que els nostres defectes són més grans i més importants. Aquesta falsa creença rau a pensar que hi ha una diferència real entre unes persones i d’altres. Si ens cenyim a la realitat, cada persona té una sèrie de punts negatius i positius que conformen la seva essència i que fan que sigui única i especial. Sense ser millor que ningú.

5. Canvia el pensament

La inseguretat apareix a nivell cognitiu i físic. Els símptomes físics són incontrolables i s’interpreten com una cosa negativa. La sudoració o veure que s’ha accelerat el ritme cardíac ens envia un senyal realment neutre que nosaltres interpretem com una cosa dolenta. Canvia aquesta interpretació. Quan sentis els símptomes físics, valora’ls com un senyal de valentia, de novetat i de satisfacció vital.

Notícies relacionades

La inseguretat apareix al llarg dels anys i s’acaba instaurant en nosaltres. És un concepte après que es pot revertir amb el temps i amb petites pautes que ens facin sentir més forts. D’aquesta forma, disfrutarem millor les relacions i aconseguirem punts més gratificants en la nostra vida.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia