PSICOLOGIA

Anar al psicòleg, ¿és encara tabú?

Un alt percentatge de persones que busquen ajuda psicològica no ho expliquen al seu cercle íntim

zentauroepp36220100 madrid  08 11 2016  el psic logo jorge l pez  en su consulta181115164437

zentauroepp36220100 madrid 08 11 2016 el psic logo jorge l pez en su consulta181115164437 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Cada vegada és més freqüent que una persona que està passant un mal moment decideixi rebre teràpia psicològica. No obstant, també és molt freqüent que aquesta persona no comuniqui a la gent del seu entorn que l’està rebent. Acudir al psicòleg continua sent un tabú, envoltat d’estigmes que fan que no s’acabi de normalitzar el benestar emocional ni la salut mental.

Des de la psicologia es treballa cada dia no només per ajudar aquell que ho demana, sinó també per eliminar tots els prejudicis, la majoria erronis, sobre la psicoteràpia. Es busquen formes de difusió o tallers que parlin sobre psicologia a fi d’acostar-se a tota la població. I és que, no només és important eliminar les falses creences, sinó també parlar de tots els beneficis que ofereix anar al psicòleg.

Falses creences

Parlem amb freqüència de totes les visites mèdiques que tenim. N’expliquem els detalls, parlem de l’origen i dels tractaments. Però mai expliquem que estem buscant un psicòleg o com ens està ajudant a gestionar emocionalment el que ens passa. Però ¿en què es basa el tabú?

Existeixen diferents falses creences que fan que continuem sense explicar que ens asseiem cada setmana davant un psicòleg:

- Estic boig

Avui dia no és necessari tenir una malaltia mental per necessitar ajuda. De fet, molts tractaments s’enfoquen a alleujar símptomes negatius, no grans patologies.

- Soc dèbil

Reconèixer que no sabem enfrontar-nos sols a tot és un acte de fortalesa i valentia, que acabarà generant una sensació més gran d’apoderament.

- Soc ric

Hi ha una gran variabilitat de preus i formats. Per exemple, els psicòlegs ‘online’ ens donen una alternativa ‘low cost’ a l’abast de pràcticament tothom.

- Malgasto els diners

Es tracta d’una inversió en tu i en la teva qualitat de vida. És freqüent gastar-nos diners en tractaments de bellesa o en roba, però ens costa fer-ho en salut mental.

- El que em passa és una tonteria

És un dels pensaments més estesos. Hem de partir de la subjectivitat amb què cada persona percep el món. No hi ha manera de mesurar quins problemes són més o menys importants. Si a tu et genera dolor i per a tu és important, has de buscar ajuda.

Beneficis del psicòleg

La teràpia psicològica ofereix un entorn segur on la persona pot expressar-se i trobar les eines necessàries que li permetin superar els obstacles diaris. Superats els tabús i asseguts davant el psicòleg serem capaços de guanyar en benestar i felicitat, obtenint uns beneficis que marcaran un abans i un després en les nostres vides.

¿Quins beneficis obtens a l’anar a teràpia?

1. Un espai propi

L’hora de la teràpia suposa per a algunes persones l’únic moment setmanal on poden dedicar-se a ells mateixos, a entendre’s i respectar-se.

2. Coneixement emocional

Som éssers emocionals que reaccionem a tots els estímuls de l’entorn. No obstant, moltes vegades no sabem com funcionen les nostres emocions, quines funcions tenen o com podem gestionar-les.

3. Autoconeixement

El que som en el moment present és el resultat de la combinació dels nostres gens, la nostra educació i la nostra experiència. És important saber el motiu que ens comportem de determinada manera; ens ajudarà a entendre’ns o a modificar certes actuacions.

4. Perspectiva

Parlar amb un psicòleg ens ajuda a canviar el focus dels nostres problemes i veure’ls amb perspectiva. Això, a part de disminuir el malestar, fa que puguem trobar millors solucions que nosaltres no estem veient.

5. Objectivitat

Al voler superar una situació recolzant-nos en els nostres éssers estimats podem trobar-nos que no són objectius. Això esbiaixa el punt de vista i ens pot confondre.

6. Prevenció

El psicòleg ens dota de tres tipus d’eines: les que ens ajuden a superar el problema actual, les que ens ajuden a superar el problema futur i les que ens ajuden a prevenir recaigudes.

7. Felicitat

Aquest benefici no sempre ha acompanyat la teràpia psicològica. De fet, és bastant recent. I és que la psicologia durant dècades es va enfocar únicament en l’alleujament de la malaltia. Ara també treballa per generar punts de recolzament per estar millor i ser més feliços.

Notícies relacionades

¿Continuarà sent sempre tabú anar al psicòleg? L’estigma va desapareixent a mesura que els psicòlegs alcen la veu i van entrant en totes les àrees de la nostra vida. Els beneficis a nivell individual són innegables i les falses creences s’enderroquen amb l’experiència. Però encara queda camí fins a assolir la normalització.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia