PSICOLOGIA

Pepe Monserrate: "Amb els llibres d'autoajuda i de creixement personal et quedes sempre sol"

Pepe Monserrate compagina la seva passió per l'art amb la psicologia

'Elevate' és una eina d'ús diari per recordar i assolir les metes

whatsapp-image-2019-02-05-at-130557

whatsapp-image-2019-02-05-at-130557

6
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

"Vaig veure que jo podia aportar una cosa diferent al món del creixement personal, i per això va néixer ‘Elevate’". Pepe Monserrate crea una eina d’ús diari perquè no només puguem marcar-nos metes, sinó també treballar dia i nit per assolir-les. Escultor de professió i després d’haver exposat al Grand Palais de París i a la galeria Pall Mall de Londres, decideix recollir en un llibre tot el que ha anat aprenent sobre desenvolupament i psicologia, creant un mapa d’objectius i somnis.

Monserrate explica com va deixar el món de l’empresa per seguir la seva passió i com ha confeccionat un llibre diferent partint de les necessitats que va poder trobar en el seu propi camí.

Va començar en el món de l’empresa, va passar a l’art, que és on actualment desenvolupa la seva feina, i ara amb ‘Elevate’ fa el salt al creixement personal.

El tema del creixement personal és una cosa que he anat treballant al llarg de tota la meva vida. És un àmbit que he desenvolupat molt, m’ha agradat i he pogut estudiar-me millor a mi mateix. Després de creure que havia trobat una cosa important en aquesta àrea, em vaig decidir a escriure ‘Elevate’.

Amb els llibres d’autoajuda i de creixement personal et quedes sempre sol. Apliques uns principis que t’escriu el llibre, però després queden aparcats i oblidats. Vaig veure que jo podia aportar una cosa diferent d’aquest món, i per això va néixer ‘Elevate’, després d’utilitzar una polsera d’activitat. El mer fet de tenir-la al canell feia que fos més fàcil complir els objectius que si només havia d’utilitzar la meva memòria.

Vaig començar a utilitzar eines de record en més àrees de la meva vida i va ser absolutament revelador. Vaig passar de creure que no complia els objectius per falta de voluntat a saber que l’important era tenir una cosa que m’ho recordés dia i nit.

Amb els llibres d’autoajuda i de creixement personal et quedes sempre sol

¿Què és ‘Elevate’?

És, abans que res, una eina transformació personal d’ús diari en què l’autor és cadascun de nosaltres. Ens fa parar, desconnectar el pilot automàtic i poder reflexionar i visualitzar què volem, per què ho volem, analitzar els obstacles i fer un ‘brainstorming’ de tot el que podem fer parar superar-los.

Quan ja hem fet l’escàner de la nostra vida, prioritzem, escollim àrees concretes i utilitzem les rutines proposades nit i dia per visualitzar i comprometre’ns amb els nostres objectius.

És sobretot una eina de record. Fa que sigui molt fàcil adherir-te a la teva meta, perquè ho tens sempre present, t’hi compromets.

Al llibre veiem com una de les àrees que es pot millorar és la nostra condició física. ¿Podem aplicar aquesta eina en processos d’aprimament?

Et convida a ser conscient de tot el que gira entorn de la teva vida, inclòs allò que menges o l’activitat que fas.

El secret perquè 'Elevate' ens ajudi a baixar de pes és que ens proporciona consciència sobre tot el que mengem i ens empeny a fer més activitat física. És una eina també contra l’obesitat

¿Què diferencia la seva eina de totes les altres?

La gran diferència és que és un objecte físic d’ús diari. És un quadern que s’utilitza nit i dia, amb dues de les eines clau: la rutina bola de neu i la rutina bola de vidre.

És personal, cadascú escriu el que vol i el que necessita. Et convida a portar-lo cada dia i tenir-lo present. 'Elevate' és una eina de transformació personal diària, com un raspall de dents.

Quan programes un nou camí i tens un recordatori diari, el camí antic es desdibuixa fins a desaparèixer.

'Elevate' és una eina de transformació personal diària, com un raspall de dents

Es recolza en un munt d’articles científics, fet no gaire habitual en llibres de creixement personal.

Soc un apassionat de la ciència, de la psicologia, i vaig descobrint autors que m’aporten molt coneixement. He llegit articles, per exemple, de física quàntica que m’han fascinat i en els quals també m’he recolzat.

Té autors de tot tipus, des de la física quàntica fins a la psiquiatria o la psicologia positiva. ¿Quins són els seus imprescindibles?

Vaig començar gràcies a la meva família amb ‘If’, de Rudyard Kipling, i també, un que em va marcar molt, ‘I believe’, de J. D. Rockefeller Jr. I, després, m’ha impactat molt Deepak Chopra. He anat evolucionant en les meves lectures cap a autors més científics, com Daniel Goleman, Martin Seligman i Sonja Lyubomirsky.

De totes les eines que ha anat veient al llarg de la seva vida, ¿quines tres creu que són imprescindibles per a qualsevol persona?

Ho tinc clar. En primer lloc, 'Elevate'. Ens convida a un procés, de forma clara, senzilla i amb molt poder. La següent és preguntar-se amb calma què vols exactament. Fixar el nord en cada pla de la teva vida és crucial per saber on vas i poder assolir-lo. I, una tercera, fer cada dia un pas. Prioritzar i cada dia, tot i que sigui amb un pas molt petit, avançar. Tot suma.

Fixar el nord en cada pla de la teva vida és crucial per saber on vas i poder assolir-lo

Parla a 'Elevate' del poder de la gratitud.

És molt important en la vida de cadascú. Ens canvia el focus. La gratitud crea incompatibilitat emocional: si estàs centrat en allò positiu de la teva vida, no hi haurà espai per a les coses negatives.

La gratitud té moltes virtuts, no només amb aquesta incompatibilitat emocional. Agrair cada dia el que tenim, segons estudis com el de Robert Emmons, ens fa guanyar en benestar un 25%. Ja només per això val la pena donar les gràcies pel que tenim cada dia.

¿La gratitud ens canvia el focus?

Prendre el control sobre el que tenim al cap i al cor, domar el cavall desbocat, és el principal actiu de creació. La nostra atenció controla tot el que ens passa. Primer hem d’apaivagar la ment i ser conscients de quins pensaments són negatius i poder apartar-los de nosaltres. Ens ajuda a tenir només el que volem i enfocar-nos en el que volem. La gratitud és el punt de partida del canvi de focus. Però després hem d’introduir dins nostre la projecció del camí.

La gratitud crea una incompatibilitat emocional

¿Val la pena seguir la nostra passió o el cost és massa alt?

Cal seguir la nostra passió, independentment d’on et porti. Seguir-la cada dia, tot i que no sigui la font d’on t’alimentis en aquell moment, però s’ha de caminar el camí. Quan arribi el moment, aniran arribant totes les coses que necessitis per arribar a la meta.

Un pas important és fixar-se en els nostres ‘hobbies’. D’allà sorgeixen les nostres passions i podem monetitzar-ho i generar ingressos.

Notícies relacionades

En el llibre apareix una escultura d’Esperanza d’Ors. ¿Què simbolitza?

Aquest Ícar significa un focus en el que desitjo. És un Ícar evolucionat que sap el que vol. Totes les seves ales simbolitzen que la seva ment, el seu cor, les seves accions, van encaminades cap a una meta clara. Són tots els fronts oberts, com escollim el focus cap a cada àrea i com tot té un poder transformador. A més, es tanca amb un pas endavant, amb l’acció.