ruta A LA CIUTAT
Barres amb història
Entre copes i tapes. Els bars, 'pubs' i cellers amb més solera de Barcelona són un segell d'identitat mediterrània de la ciutat. En són exemple aquests 10 temples del bon beure i del bon menjar, 10 punts de trobada únics i inimitables.

Barres amb història Braves famoses Tonyina des del 1889 Essència del passat Platicos dAragó Cervesa pròpia Esperit del segle XX Menús de làvia Cuina oberta Còctels clàssics Tapes casolanes_MEDIA_1
SARRIÀ-ST. GERVASI BAR TOMÁS Braves famoses
Allargades, irregulars i daurades. Cruixents per fora i a la vegada tendres per dins. Així són les arxiconegudes patates braves del Bar Tomás (Major de Sarrià, 49), servides amb un suau allioli carregat d'all i un picant rogenc inimitable. Obert el 1929, aquest local és molt més que el bressol barceloní de la patata brava. I és que el Bar Tomás també serveix platillos de bonítol amb pebrot, anxoves i crestes casolanes.
ST. MARTÍ PUBILLA DEL TAULAT Tapes casolanes
La família Serradell va fundar la taverna La Pubilla del Taulat (Amistat, 12) el 1866. Als inicis distribuïen begudes a l'engròs i gel quan encara no existien les neveres elèctriques. «El meu pare va agafar el negoci el 1968 i va dividir l'establiment en dues parts: una tasca amb tapes casolanes que dirigeix el meu germà Miguel Ángel i un celler on venem una gran varietat de vins a granel i embotellats», explica Jesús López.
GRÀCIA BAR EL ROBLE Tonyina des del 1889
Situat al barri de Gràcia, El Roble (riera de Sant Miquel, 51) és el clàssic bar que hi havia el 1889, any en què va obrir les portes. L'estètica i la carta no ha canviat gaire o gens des d'aleshores, segons l'encarregat, Santiago Corbillo. Els esmorzars de forquilla, les tapes de tripes, morro fregit i mandonguilles tenen molt d'èxit. «La tapa més antiga és el plat de tonyina amb maionesa, que se serveix des que vam obrir», diu Corbillo.
HORTA-GUINARDÓ BODEGA MASSANA Essència del passat
A l'establiment Bodega Massana (Horta,1) no l'afecta el pas dels anys. L'interior s'ha mantingut intacte, i entrar per la porta es converteix en un autèntic viatge d'anada i tornada al passat. «El 1930 va ser la primera vegada que el celler, que es deia Can Ripollet, va vendre vi. Dues dècades després la família Massana va agafar el negoci», puntualitza Carles de la Prida, encarregat i membre de la família propietària.
NOU BARRIS LA ESQUINICA 'Platicos' d'Aragó
La Esquinica (Fabra i Puig, 296) és tot un referent amb més de 38 anys d'història. Els propietaris de l'emblemàtic restaurant situat al barri del Turó de la Peira són dos cunyats, Francisco Marco i José María Utrillas, que van apostar per una carta amb patates braves, peix fregit de l'Ebre, morro fregit, navalles i sípia, entre altres delícies. ¿I per acompanyar? «Un vi de Cariñena o una cervesa saragossana», afegeix Utrillas.
LES CORTS THE BLACK LION Cervesa pròpia
Amb gairebé mig segle de vida, The Black Lion (Evarist Arnús, 70) és indiscutiblement el pub amb més solera de tot Barcelona. «Des de l'agost produïm la nostra pròpia cervesa sota el nom de Farinetes, inspirat en el personatge emblemàtic de les Corts», subratlla Jofre Pruna, el propietari des de fa cinc anys. Aquest local s'ha sabut dinamitzar i rejovenir, continua Pruna, «sense perdre ni una mica de la seva essència».
SANT ANDREU BAR VERSALLES Esperit del segle XX
Obert el 1915 com a Petit Versailles, l'actual Versalles (Gran de Sant Andreu, 255) és més que un bar. La marca Versalles és una institució al barri de Sant Andreu. L'establiment sempre ha mantingut l'esperit, i molt especialment des del 2010, quan va recuperar la clàssica barra central i la carta de tapes i entrepans. Les fotos i pintures que adornen les parets també recorden el Versalles de principis del segle XX.
SANTS-MONTJUÏC LA MONUMENTAL Menús de l'àvia
La Monumental (Creu Coberta, 87) va agafar el 2011 el testimoni del mític celler del carrer de Marina, obert el 1937 (i tancat fa tres dècades) pels avis dels actuals propietaris, els germans Dani i Manel Cespedosa. «Vam recuperar l'herència culinària de les nostres àvies», explica el Dani, que destaca que els peus de porc i la carn a la pedra són els «plats infal·libles» de la casa. També venen conserves i vi a granel.
EIXAMPLE BAR VELÓDROMO Cuina oberta
Obert el 1933, el Bar Velódromo (Muntaner, 213) té un encant clàssic. Espaiós i acollidor a la vegada, el bar fundat per Manuel Pastor Boné viu una segona joventut després de la reobertura el juliol del 2009 de la mà de Cerveses Moritz. Com als inicis, el Velódromo obre a les sis del matí i acompanya els clients fins a les tres de la matinada. L'oferta és molt àmplia i té l'atractiu que serveixen menjars a totes hores.
Notícies relacionadesCIUTAT VELLA BOADAS Còctels clàssics
Les cocteleres del degà Boadas (Tallers, 1) fa 80 anys que sacsegen moltes classes de combinats. Només còctels clàssics, d'aquells que no passen mai de moda. «Fa més de quatre dècades que estic aquí. Vaig començar amb 14 anys», explica des de l'altre costat de la barra José Antonio Femenía, que recomana cada dia dues copes diferents a la clientela. «Com que no tenim carta, és una manera de donar opcions», explica el veterà cambrer.
- Arquitectura Brad Pitt compra la famosa casa "ovni" de l'Empordà i l'envia a Califòrnia
- Educació De Palma a Barcelona amb un 13,68 a la selectivitat: ¿Què se n’ha fet de l’estudiant amb la segona millor nota de les Balears el 2024?
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Medi ambient Catalunya ven cada any dos milions de tones d’escombraries a l’estranger
- Comprova quants diners tenen els teus veïns i els de tots els barris de Barcelona
- Cinc perills mortals per als gossos a l'estiu
- Premi de literatura catalana Aida Sunyol guanya el BBVA Sant Joan amb la seva primera novel·la, una tragicòmedia sobre la desorientació emocional i afectiva de la trentena
- Guia pràctica ¿Què fer si et toca un Euromillones i ets l'únic encertant?
- Famosos La connexió entre Shakira i Alejandro Sanz va en augment: «L’escenari cremava»
- Impacte ambiental El Govern crearà 270 noves hectàrees protegides per convèncer Europa de l’ampliació de l’aeroport