Premi de literatura catalana
Aida Sunyol guanya el BBVA Sant Joan amb la seva primera novel·la, una tragicòmedia sobre la desorientació emocional i afectiva de la trentena
El jurat destaca la "intel·ligència narrativa" i l'humor "desenfadat i iconoclasta" de 'Mercromina', novel·la construïda al voltant de les relacions sexoafectives i amistoses d'uns quants "nàufrags emocionals"

Si l'any passat la sorpresa ja va ser doble en endur-se el guardó una primera novel·la sobre la gentrificació i l'especulació immobiliària en ple barri de Gràcia, el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana segueix apostant per autores novelles i veus emergents i ha distingit, en la seva 45a edició, l'"estil fresc i directe" de 'Mercromina', estrena en la novel·la d'Aida Sunyol Sánchez (Cardedeu, 1990).
El guardó, dotat amb 35.000 euros, reconeix així mateix la "intel·ligència narrativa" i l'humor "desenfadat i iconoclasta" d'un debut construït al voltant de les relacions sexoafectives i amistoses d'uns quants "nàufrags emocionals".
Estem, segons el jurat, davant una "tragicòmedia contemporània sobre la desorientació vital d'una generació per a la qual pesa més el sexe que l'amor"; una novel·la coral "urbana i cacofònica" feta de ruptures, soledats i retrobaments inesperats. De ferides que són poc més que esgarrinxades però el remei de les quals és gairebé pitjor que la malaltia. El desencant, la precarietat sentimental i, en fi, la crisi dels 30 com a primer cop amb l'edat adulta. "És un punt d'inflexió molt important. S'acaba la joventut", ha assegurat Sunyol abans de recollir el guardó aquest dimarts en un acte presidit pel president del Parlament, Josep Rull.
Ferides de l'ànima
D'aquí, aclareix, aquest títol amb nom d'escandalós antisèptic que fa anys no podia faltar en cap farmaciola domèstica. "Té a veure amb les ferides de l'ànima que tenen els personatges, aquests petits drames quotidians que es viuen com a grans ruptures però que en realitat són una esgarrinxada i una mica de mercromina seria suficient", ha explicat. Els personatges, molts i molt variats, comparteixen la necessitat d'encaixar i, segons es miri, llepar-se les ferides. "Són personatges que estableixen relacions fragmentades, atomitzades, però que interiorment intenten trobar connexions genuïnes. En realitat estan buscant un lloc al món i algú que els entengui", defensa l'autora.
Aquest lloc bé podria ser la Barcelona contemporània, ciutat que Sunyol converteix en "un personatge més" per lligar el seu destí al de Fernando, Karim, Alfie, Nadine, Eugènia, Toni, Salva, Silvio i altres cossos a la deriva que es creuen i ensopeguen per les pàgines de 'Mercromina'. "És una Barcelona desencantada i en transformació. A la novel·la apareixen referències a moments d'una Barcelona més combativa, més alternativa, que són referents d'una altra època i que permeten veure la pèrdua d'aquest esperit més transgressor. És una Barcelona molt recognoscible, però no retratada en positiu", avança.
Humor i absurditat
Llicenciada en Biotecnologia i professora de Biologia i Geologia, Aida Sunyol arriba al podi del Sant Joan lleugera d'equipatge, amb relats publicats a 'Núvol' i l'antologia 'Sexe fora de norma' i un pols creatiu encunyat en l'adolescència i recobrat durant la pandèmia. "El 2021 i 2022 vaig recuperar aquesta passió per l'escriptura a través dels relats i després em vaig atrevir amb la meva primera novel·la. Jo diria que com a escriptora he anat trobant un estil molt basat en l'humor que em permet posar de relleu les contradiccions i l'absurditat de moltes de les històries que vivim".
Notícies relacionadesLa novel·la, que Edicions 62 publicarà el proper mes de setembre, proposa també una immersió en una forma de parlar i comunicar-se "molt àgil, urbana i contemporània". Un repte que Sunyol diu haver resolt posant-se "una mica creativa" i investigant perquè no resultés "artificial". "És una novel·la que explora recorreguts vitals molt contemporanis, molt típics d'una generació que viu a cavall entre un món més convencional i un altre en procés de fragmentació, i això es tradueix en una neurosi que en realitat no és tan profunda però que els té de cap", resumeix l'autora de 'Mercromina'.
De cara a l'any que ve, el Premi BBVA Sant Joan incorporarà com a novetat una nova categoria jove que busca incentivar l'escriptura en català entre joves de 18 a 35 anys, la qual cosa implica que el premi principal quedarà reservat per a autors majors de 35 anys.
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- El conflicte del Pròxim Orient Trump decideix implicar-se en la guerra contra l’Iran oberta per Israel
- Al delta del Llobregat Llum verda a un pla hoteler i residencial entorn de l’aeroport de Barcelona que el TSJC va tombar el 2020
- El problema dels estupefaents BCN tanca el primer club cannàbic de la seva ofensiva contra la droga
- El 62% d’espanyols reclamen eleccions, entre ells un 40% de votants del PSOE
- Ábalos va acudir a Aldama per arreglar un problema als baixos de casa seva
- L’avís Cerdán a Koldo: "Dic que et cuidis, mira de col·locar la família"
- Tempesta política Les 12 hores més frenètiques de Koldo
- Tempesta política Junts dona aire a Sánchez, però li exigeix «garanties» per continuar recolzant-lo
- ERC promet ser "exigent", però no demanarà eleccions