‘Alcaldes alcaldables’ (5)

Núria Parlon (PSC): «La desfilada de consellers amb Rufián és una deslleialtat institucional mai vista»

  • L’alcaldessa de Santa Coloma fa balanç del seu mandat referint-se als reptes de la ciutat, la seva relació amb la Generalitat i l’avenir electoral

  • EL PERIÓDICO porta a terme un cicle d’entrevistes amb ‘alcaldes alcaldables’ en vista de les eleccions municipals del 28 de maig

  • CONTEXT | Santa Coloma davant les municipals: el gran bastió socialista de Parlon que fa salivar l’ERC de Rufián

Núria Parlon (PSC): «La desfilada de consellers amb Rufián és una deslleialtat institucional mai vista»

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El mandat 2019-2023 a Santa Coloma de Gramenet ha sigut «complicat», afirma l’alcaldessa Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet, 1974). La ciutat s’ha debatut entre els reptes globals amb afectació local, com la pandèmia o la seguretat, i els estrictament locals, com l’enquistada reforma del seu nucli antic. Parlon es presenta a les eleccions municipals del 28 de maig vinent amb convicció de revalidar la seva actual majoria absoluta socialista en el que seria el seu quart mandat complet. Amb un factor que posa el focus mediàtic sobre la ciutat: la revulsiva candidatura de Gabriel Rufián (ERC), a la qual es refereix la regidora en aquesta entrevista part d’una sèrie amb ‘alcaldes alcaldables’ d’EL PERIÓDICO.

Pregunta (P). El mandat ha tingut de tot. Covid, seguretat i reforma del centre d’una banda; reconstrucció postpandèmica, projecció de La Ciba i renaturalització del Besòs de l’altra. ¿Quin element defineix millor un flanc i l’altre?

Resposta (R). Aquest mandat ens ha posat a prova per donar respostes a necessitats, especialment les sobrevingudes per la covid. Vam apostar per no parar la transformació socioeconòmica i de projecció de la ciutat, així com perquè la crisi de la covid no deixés ningú enrere, i crec que ho hem aconseguit.

P. L’últim balanç d’Interior mostra que a Santa Coloma ha disminuït la criminalitat un 11% des del 2019, dada que contrasta amb els increments de Barcelona (+6%) o Badalona (+10,9%) . ¿Vinculen la dada amb la nova unitat policial especial (USIR)?

R. Les vinculem amb tot l’esforç per redefinir un sistema de policia local eficaç, remarcant l’alta coordinació policial. D’una banda, hem resolt el dèficit a la plantilla: acabarem el 2023 amb 140 policies. De l’altra, vam dissenyar un pla policial on va sorgir la USIR, que té una eficàcia molt alta. La nostra aposta és que la seguretat sigui un bé públic per garantir igualtat: és un error deixar-la en mans de l’extrema dreta o dreta. Ara bé, a Santa Coloma no falten policies locals, sinó mossos: concretament 13.

P. La reforma del nucli antic és el ‘cavall de batalla’ urbanístic de la ciutat des de fa molts anys. El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) va deixar sense efecte l’última reparcel·lació i al gener es va procedir al desallotjament d’una finca ocupada. ¿Com explica al ciutadà mitjà en quin punt es troba?

R. El centre requereix una intervenció urbanística destinada a dignificar la seva degradació: no pot continuar tal com està. Ha de fer-se atractiu per a la dinamització comercial, oportunitats de vivenda, mantenir la part patrimonial i recuperar l’espai públic. Quant a la decisió del TSJ, va ser impugnada la reparcel·lació però no el planejament. Nosaltres vam recórrer, però si cal tornar a fer una altra reparcel·lació, ja veurem si suposa un canvi per a les indemnitzacions de propietaris.

P. ¿Quina resposta donen a les reclamacions dels treballadors de Serveis Socials, especialment sobre la falta d’espais?

R. Estem totalment d’acord que els espais s’han de millorar; hem complert la dotació de personal per complementar el ja existent i la qüestió dels espais estem en procés de resoldre-la: la nostra voluntat és absoluta.

P. ¿Tornarà el Rock Fest a Can Zam?

R. El moviment a l’Olímpic de Badalona és temporal per les obres del parc. El nostre compromís és que l’any que ve, si tenen interès a tornar, doncs només faltaria. I si no fos el Rock Fest, seria un altre esdeveniment musical: no renunciem a l’ús de Can Zam per a aquestes activitats.

P. Parlava de la falta de mossos. ¿Quina relació hi ha amb la Generalitat?

R. La Generalitat ha descuidat les relacions institucionals amb els ajuntaments catalans, especialment els metropolitans. La falta de mossos n’és un exemple. Un altre: la falta d’una aposta per vivenda assequible. Un altre: la falta de planificació per atendre la dependència de les persones grans, i m’estalvio la polèmica de la residència. No podem assumir les competències de cap altre en detriment de les nostres.

P. Santa Coloma és, segons dades del 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la tercera ciutat catalana amb una renda mitjana per persona més baixa (10.799 euros anuals). ¿Com es combat això des del seu executiu?

R. Els nivells de renda es milloren a través de la principal política social: la creació d’ocupació de qualitat i ben remunerada. En aquest sentit, oferim a través de tres centres, el Marie Curie, Torribera i La Ciba, oportunitats ocupacionals amb itineraris adaptats als sectors de més competitivitat. En quatre o vuit anys es notarà en les dades.

P. Municipals. Rufián (ERC), Jurado (PP)... ¿Per què sembla que els partits prenen Santa Coloma com a laboratori electoral? ¿Es justifica perquè és el gran bastió metropolità del PSC (més percentatge de vot socialista el 2019, un 50,94%)?

R. No manejo les estratègies dels altres partits (riu). Aquesta podria ser una raó. O en el cas d’ERC per tal de tenir un candidat mediàtic perquè sigui el ‘candidat metropolità’ més enllà de Santa Coloma. Les estratègies són legítimes. Es veurà el 28 de maig.

P. ¿Li ha provocat inquietud la candidatura de Rufián?

R. Més enllà d’ell, que és com el ‘candidat VIP’ que aporta eco mediàtic, tenen persones que sí que estan vinculades a la ciutat. Ara bé, no crec que el projecte polític canviï massa el que fins ara ha fet ERC a Santa Coloma. El que sí que és sorprenent és la perversió de la desfilada militar de consellers amb Rufián durant aquesta precampanya. Ell com a alcaldable pot prometre el que vulgui, és legítim; el que jo qüestiono és el joc brut que els consellers vinguin a fer promeses precisament sobre les seves competències que han incomplert a la ciutat. És el cas de Campuzano o Cambray, que ni han fet visites oficials. No només és d’una deslleialtat institucional mai vista, sinó que és un segrest de la Generalitat al servei d’un partit polític.

P. ¿Preveu repetir majoria absoluta el 28 de maig?

R. Espero que sí. Hem fet tota la feina en aquest mandat tan complicat per revalidar la majoria absoluta, que és decisiva per governar amb estabilitat.

Notícies relacionades

P. Si torna a ser alcaldessa, ¿acabarà el mandat? ¿Pot avançar alguna cosa del seu futur?

R. Ens elegeixen sempre per acabar els mandats. Jo no votaria algú que diu que se n’anirà a mig mandat. No hi ha més futur que el dia que vivim. I, en tot cas, el futur és el 28 de maig.