Horitzó 2023: Santa Coloma (4)

Santa Coloma, davant les municipals: el gran bastió socialista de Parlon que fa salivar l’ERC de Rufián

  • A menys d’un any per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, EL PERIÓDICO publica una sèrie de radiografies de política local en urbs catalanes

  • Tot i que la implantació del PSC de Parlon a Santa Coloma és incontestable, ERC flirteja amb la possibilitat de Rufián com a alcaldable per accelerar el seu creixement local

Santa Coloma, davant les municipals: el gran bastió socialista de Parlon que fa salivar l’ERC de Rufián

Ricard Cugat

5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La composició actual del ple

La implantació socialista a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), novena ciutat més poblada de Catalunya (119.289 habitants), és incontestable. En primer lloc, perquè el PSC és la llista més votada i governa al municipi des del 1991, quan Manuela de Madre (PSC) va rellevar a l’alcaldia Lluís Hernández (PSUC i ICV), el ‘capellà roig’ que es va convertir en el primer alcalde colomenc després de les primeres eleccions municipals des de la restauració democràtica (1979). I en segon lloc perquè en els últims comicis locals (2019) Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma des que va rellevar el 2009 l’avui presidiari Bartomeu Muñoz, va aconseguir per al PSC el millor percentatge de vot socialista de tota l’àrea metropolitana de Barcelona: un 50,94% (22,913 vots d’un total de 45.163 votants), per davant de Cornellà de Llobregat (47,45%) i l’Hospitalet de Llobregat (43,35%), que va permetre a Parlon ampliar més si és possible la majoria absoluta (a Santa Coloma està en 14 regidors d’un total de 27 en el Ple) recuperada el 2015 fins als seus actuals 17 regidors.

Més enllà dels 17 regidors socialistes, el Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma està avui integrat per Ciutadans (4 regidors), actual líder de l’oposició colomenca; En Comú Podem (3), i ERC (3), que va entrar en el consistori per primera vegada en la seva història el 2019. Per la seva banda, SOM Gramenet, candidatura municipalista pròxima a la CUP que va liderar l’oposició colomenca fins al 2019, es va quedar fora del Ple en les últimes municipals: va passar de sis regidors a cap, i es va quedar a tan sols un 0,02% (uns cinc vots) d’obtenir representació municipal. El PP, amb 2 regidors fins al 2019, tampoc té avui representació a Santa Coloma.

Les claus del mandat 2019-2023 

En termes globals, els reptes que han vingut marcant les polítiques locals del mandat 2019-2023 a Santa Coloma són els derivats de la crisi econòmica i social ocasionada per la pandèmia del coronavirus i els relatius a la seguretat, concretament a la reincidència delinqüencial. Quant als perjudicis pandèmics, tots els grups municipals van consensuar un Pacte Local proveït d’una inversió de 15 milions d’euros (el pressupost municipal d’aquest 2022 és de 120 milions d’euros) per pal·liar els efectes de la recessió ocasionada per una pandèmia que s’ha emportat la vida d’uns 400 colomencs. Pel que fa a la seguretat, l’acció més destacada del Govern municipal va ser la creació d’una nova unitat policial (l’USIR) per donar resposta al repunt de robatoris violents i l’aparició de patrulles justicieres precisament durant el confinament de la covid. El ‘perfil seguretat’ de Santa Coloma, ja actiu des de les municipals del 2019 amb l’impuls dels serenos, s’ha vist reforçat pel fet que la seva alcaldessa, Núria Parlon, passés a ser, el desembre del passat 2021, la nova secretària de Polítiques de Seguretat del PSC.

Afegits als esmentats grans reptes socials, altres a escala local també han tingut incidència durant el mandat. Exemple d’això són la posada en marxa de La Ciba com a simbòlic espai feminista, l’inici de la renaturalització del riu Besòs amb fons europeus o l’aprovació definitiva del Pla Local de Vivenda. Precisament sobre vivenda, específicament en la seva vinculació amb el padró municipal, versen bona part de les problemàtiques destacades per la síndica de Greuges local, Pepa González, en el seu últim Informe Anual. Finalment, a Santa Coloma continuen cuejant dos debats ja històrics i representatius del contrast de visions urbanístiques sobre el model de ciutat: la reforma del nucli antic i els usos del parc de Can Zam.

El tauler polític de cara al 2023


Cap veu autoritzada del panorama polític colomenc preveu, de cara a les municipals del 2023, una significativa pèrdua de terreny socialista en benefici d’algun dels grups de l’oposició. Fonts de l’oposició i de divers color polític consultades reconeixen que ni tan sols entreveuen que el PSC de Núria Parlon, que afrontarà el quart mandat complet, pugui perdre l’actual majoria absoluta. En tot cas, sí que creuen que pot variar l’actual repartició de regidors entre l’oposició.

En termes de cares visibles, la principal novetat de les municipals podria ser que Gabriel Rufián acabés acceptant l’oferiment de la direcció d’ERC per liderar la llista a Santa Coloma, la seva ciutat natal. Fonts de la formació asseguren que la possibilitat segueix a sobre de la taula i que es dilucidarà el 8 d’octubre, quan la militància decidirà sobre el cap de llista. Santa Coloma, on ERC va obtenir representació per primera vegada el 2019 passat, és una de les grans ciutats catalanes que ERC veu com a terreny fèrtil per créixer i ampliar la seva base.

Cs, actual líder de l’oposició colomenca que té com a líder Dimas Gragera, un dels responsables d’evitar la desaparició del partit, tem que a la seva debilitació nacional se sumi una possible entrada de Vox al consistori –a falta de veure si en el PP hi ha ‘efecte Feijóo’–: en les catalanes del 2021, la ultradreta va aconseguir a Santa Coloma un 9,88% del vot, gairebé el doble del que necessitaria (un 5%) per obtenir representació en les municipals, si s’extrapolen les dades a escala local.

Finalment, fonts dels comuns reconeixen que, malgrat l’aspiració de tornar a compartir marca –En Comú Podem– amb Podem, és possible que la llista s’acabi fragmentant a causa de les diferències internes, atiades per la denúncia d’assetjament sexual d’un militant a finals del 2021. El que sí que està confirmat és que a les municipals del 2023 es presentarà amb marca pròpia la CUP-Gent de Gramenet, amb voluntat d’agafar el relleu de SOM Gramenet després de la seva patacada electoral (de 6 a 0 regidors) en les municipals del 2019.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a  EL PERIÓDICO Santa Coloma