‘Alcaldes alcaldables’ (4)

Rubén Guijarro (PSC): «He fet més per la seguretat de Badalona en un any i mig que Albiol en 32»

  • L’alcalde de Badalona fa balanç del seu curt mandat liderant un executiu a quatre després d’una moció de censura contra Albiol

  • EL PERIÓDICO porta a terme un cicle d’entrevistes amb ‘alcaldes alcaldables’ en vista de les eleccions municipals del 28 de maig

Rubén Guijarro (PSC): «He fet més per la seguretat de Badalona en un any i mig que Albiol en 32»

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Rubén Guijarro (Barcelona, 1982) lidera el Govern municipal de Badalona des del novembre del 2021, arran d’una moció de censura contra el llavors alcalde Xavier García Albiol (PP). La implicació del popular en els ‘papers de Pandora’ va aconseguir posar d’acord tota l’oposició i d’aquell pacte va sorgir l’actual executiu a quatre: PSC, ERC, Badalona En Comú Podem i Junts. Tot i que sense certeses, l’executiu liderat per Guijarro, que rep EL PERIÓDICO en el marc d’un cicle d’entrevistes amb ‘alcaldes alcaldables’, es postula per reeditar l’acord en cas que Albiol no aconsegueixi la majoria absoluta (13 regidors), la que apunta a ser la seva última bala per empunyar la vara de comandament de Badalona.

Pregunta (P). El seu ha sigut un mandat anòmal per la seva curta durada. ¿Quin balanç fa d’aquest gairebé any i mig?

Resposta (R). Han sigut mesos convulsos en què hem aportat estabilitat i tranquil·litat a la ciutat. Segur que amb quatre anys més consolidarem aquesta nova imatge d’una Badalona que mira al futur amb optimisme i deixa de ser al circ mediàtic per les accions dels seus governants. Badalona és una ciutat de molt potencial, però que ha tingut mals ambaixadors polítics. 

P. Dos dels barris del sud de Badalona estan entre els deu més pobres de Catalunya. ¿Com actua el seu executiu per revertir aquesta desigualtat?

R. Treballant sobre el territori i implicant-hi totes les administracions públiques competents. Ja hem augmentat el contracte amb la Generalitat i el pensem augmentar per millorar la situació als barris de la zona sud de la ciutat. Generant riquesa, ocupació, formació i educació segur que capgirarem les desigualtats. També toca canviar el prisma en la indústria a les empreses que hi ha al polígon sud: aporten poc valor afegit i creen poca ocupació per als badalonins. En el pròxim mandat veurà la llum un nou planejament d’aquesta zona industrial, més d’acord amb el ‘hub’ de l’audiovisual de les Tres Xemeneies.

P. Les dades del Ministeri d’Interior conclouen que la criminalitat s’ha incrementat a Badalona un 10,9% en relació amb el 2019. ¿Quina solució manegen per resoldre aquest context?

R. Treballem la seguretat com un tema integral: més il·luminació, millor espai públic, més efectius i millors eines per a la Guàrdia Urbana. Creiem en una ciutat cuidada, ordenada, neta i segura. El nostre full de serveis és clar: 41 nous agents aquest mandat. En els 18 mesos de govern de García Albiol els policies contractats van ser zero. Com a alcalde, en un any i poc he fet més per la seguretat que Albiol en 32 anys com a regidor. 

P. ¿Quines dades maneja el seu govern sobre les intervencions de la unitat Domus, que pretén impedir ocupacions de vivendes? 

R. En els primers tres mesos de treball de la unitat hi ha hagut unes 80 actuacions, amb un 25% d’èxit, en les quals s’ha parat l’ocupació. Sempre hi podem fer més, però el que és clar és que les receptes que s’havien aplicat fins ara només creaven problemes, sense oferir solució. L’any 2021, l’últim d’Albiol, hi va haver 577 ocupacions denunciades a Badalona. Òbviament hi havia una problemàtica.

P. Durant el seu mandat, la Guàrdia Urbana ha sigut notícia, entre altres coses, per problemes amb el pagament de les hores extres, per una vaga presumptament encoberta i per la querella presentada contra el regidor Manel Sorribas (ERC). A més dels seus afers interns, amb dos sindicats policials enfrontats de manera pública. ¿Què passa a la Guàrdia Urbana de Badalona?

R. Els últims anys els nostres agents de la Guàrdia Urbana han estat descuidats. No se’ls ha recolzat prou, no s’han contractat prou efectius, no se’ls ha dotat de prou material i segurament no s’han vist recompensats ni avalats pel seu govern municipal. Millors condicions salarials, més eines i més efectius faran, òbviament, que el clima sigui millor. 

P. ¿El seu executiu va a les municipals del 28 de maig amb la intenció de reeditar el pacte a quatre en cas que Albiol no obtingui majoria absoluta? 

R. Som un govern cohesionat en el qual jo no he sabut veure la diferència de color polític. El que he vist és 12 regidors que han donat el millor de si perquè Badalona avanci. A partir d’aquí, el meu partit i jo sortim a guanyar. Parlar de futurs i d’hipòtesis ara és fer política-ficció.

P. Llavors, si ha funcionat bé i amb cohesió, ¿hi hauria algun problema per repetir el pacte?

R. Si hi ha problema o no es veurà després de les eleccions. Si hi ha d’haver pactes, seran aquells que dotin la ciutat de més estabilitat. I aquesta estabilitat l’hi dona el PSC.

P. ¿Li sorprèn que Albiol es presenti a les municipals amb un judici obert pel cas Antenes?

R. No sorprèn. Va estar implicat en els papers de Pandora i no va dimitir. Tampoc va dimitir amb tots els escàndols que hi va haver en el seu mandat del 2011 al 2015, i difícilment ho farà ara. Jo sí que sé el que faria jo.

P. ¿Què faria?

R. Crec que quan estàs processat per corrupció, has d’anar a judici oral i la Fiscalia demana penes de més de dos anys per corrupció urbanística, t’has de defensar fora de la institució. Això és el que jo faria.

P. La Fiscalia va impulsar una denúncia contra vostè per no sancionar els que van edificar en un espai protegit de la serralada de Marina. ¿Hi ha alguna novetat del cas?

Notícies relacionades

R. Es tracta d’un tema de criteri juridicotècnic entre el que ha aplicat sempre l’Ajuntament de Badalona, governi qui governi, i el criteri de la Fiscalia. Hem col·laborat en tot el que se’ns ha demanat, entenem que hem actuat de manera diligent i hem demanat l’arxivament de la causa. Vull que quedi clar que la meva hipotètica situació processal no té res a veure amb la d’Albiol. Ell ara és un processat. Per corrupció. Amb petició de penes i inhabilitació. I aquest, sens dubte, no és el meu cas.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO