Revés judicial

El TSJ de Catalunya deixa sense efecte la reparcel·lació del nucli antic de Santa Coloma de Gramenet

  • El tribunal l’anul·la i obliga l’ajuntament a impulsar-ne una de nova en la reforma urbana del centre de la ciutat, que preveu el reallotjament i la compensació a famílies

  • La sentència judicial és recurrible en cassació davant el mateix TSJ i fonts municipals asseguren estar-ne valorant el contingut per prendre decisions

El TSJ de Catalunya deixa sense efecte la reparcel·lació del nucli antic de Santa Coloma de Gramenet

Plataforma Salvem Barri Antic

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Catalunya ha anul·lat el projecte de reparcel·lació de la reforma urbana del nucli antic de Santa Coloma de Gramenet, impulsada per l’Ajuntament de Santa Coloma a través del Pla Especial de Reforma Interior de Santa Coloma VellaII (PERI II).

Segons la sentència judicial, comunicada via Twitter per l’advocat dels veïns implicats, Rafael Mendoza, i a què ha accedit aquest diari, el TSJ revoca i deixa sense efecte no el PERI en si, sinó la seva reparcel·lació aprovada definitivament a la Junta de Govern el 18 d’octubre del 2016, a través de la qual el consistori es comprometia a compensar 12 famílies pel reallotjament obligat resultant d’aquesta reforma urbana. La sentència és recurrible pel consistori en cassació davant el mateix TSJ.

L’argument principal del tribunal per a l’anul·lació de la reparcel·lació del PERI del 2016 és que prové d’una altra d’anterior del 2006, la legislació aplicable de la qual –determinant per al projecte d’urbanització o càlculs i valoracions, per exemple– no tenen «res a veure» amb la reparcel·lació del 2016, de manera que els jutges estimen que no es va haver d’acudir a una modificació de la reparcel·lació prevista, tal com es va fer, sinó a un nou projecte de reparcel·lació a què fos aplicable la nova legislació.

A partir d’aquesta revocació de l’actual reparcel·lació, el TSJ sentencia que serà necessària «una nova actuació urbanística», és a dir, un nou projecte de reparcel·lació, a la qual resultarà aplicable el Text Refós de la llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, «que de cap manera va ser assumit» en la reparcel·lació descartada.

«És una gran notícia»

L’origen de l’actual sentència és una demanda de l’advocat Rafa Mendoza, a qui van acudir cinc dels 12 veïns afectats que no estaven d’acord amb les compensacions proposades per l’Ajuntament de Santa Coloma i que van acudir a Mendoza per reclamar-ne quanties superiors.

«Cadascun dels meus clients reclamava una cosa diferent: un 100.000 €, un altre 30.000 €... El problema és que l’ajuntament no s’ha volgut asseure a negociar amb cinc veïns», critica Mendoza.

Des de la Plataforma Salvem el Barri Antic de Santa Coloma, impulsada per veïns contraris a la reforma i amb la qual es presenta Mendoza, afirmen que aquesta nova sentència judicial «és una gran notícia», en paraules del portaveu Antoni Sancho.

Segons Sancho, tot i que la resolució afecta únicament la reparcel·lació del PERI, «és molt positiva perquè es para tot», amb referència a les demolicions previstes pròximament al nucli antic de Santa Coloma, «i ens dona l’oportunitat d’intervenir com a plataforma en el nou projecte de reparcel·lació, cosa que no vam poder fer el 2016».

Notícies relacionades

La Plataforma ja va criticar en el seu moment la reparcel·lació del PERI per «beneficiar el Banc Sabadell», amb el qual l’Ajuntament de Santa Coloma –conjuntament amb Sabadell Real Estate, societat mercantil del banc– va firmar un conveni el gener del 2018 que acreditava el banc com a propietari del 70,74% del terreny a intervenir. Posteriorment, l’entitat bancària va cedir la seva part a la promotora immobiliària Culmia, actual impulsora de la promoció.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma