Contra l’oblit

Santa Coloma commemora el 90 aniversari de la II República en la 8a edició del programa de memòria històrica

  • Fins al maig, es desenvoluparan més d’una trentena d’actes amb formats molt diversos

  • 18 col·lectius, entitats i partits polítics de la ciutat han col·laborat amb la iniciativa

Santa Coloma commemora el 90 aniversari de la II República en la 8a edició del programa de memòria històrica
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la II República serà un dels eixos centrals de la 8a edició del programa de memòria històrica de Santa Cololoma de Gramenet (Barcelonès), que va arrencar la setmana passada en el marc del 27 de gener, dia en què les tropes franquistes van entrar a la ciutat el 1939, i que s’allargarà fins a finals de maig.

Es tracta d’un programa amb gran diversitat de propostes en el qual ha col·laborat la Regidoria de Participació i Memòria Històrica, així com altres departaments de l’ajuntament i un total de 18 col·lectius, entitats ciutadanes i partits polítics, «perquè no quedin en l’oblit les conseqüències de la repressió franquista i els feixismes».

Una gran part de les propostes estan directament o indirectament vinculades amb la commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la II República. Entre les iniciatives previstes, destaca el cicle Republicanes, la conquesta de la ciutadania, que inclou la conversa literària Guerrilleres de la Memòria (3 de febrer, 18 h), amb M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori cultural de Gènere, i Antonina Rodrigo, escriptora i pionera en la recuperació de la memòria històrica.

Exposicions i teatre

Aquest any també destaca l’àmplia oferta d’exposicions amb relació a altres anys així com les propostes teatrals vinculades a la Memòria Històrica. Quant a exposicions, recordem que el passat 26 de gener es va inaugurar El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy al Museu Torre Balldovina, que es podrà visitar fins al 21 de març, una mostra que explica com es va alimentar la població des del final de la Guerra Civil, el 1939, fins al final de l’autarquia, el 1951.

També es podrà visitar l’exposició itinerant Abans i després de Stonewall (del 8 al 12 de febrer a la Biblioteca de Fondo, i del 15 al 26 de febrer, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré), o l’exposició fotogràfica La col·lectivitat agrària a Gramenet de Besòs durant la Guerra Civil (15 d’abril, 19 h, Ca Sisqueta).

Les dones, protagonistes

Una bona part de les propostes del programa de memòria històrica el 2021 gira entorn del paper de les dones en la història recent de Santa Coloma. En destaquen algunes de vinculades a la II República, ja comentades en el text principal, així com aquestes altres: el diàleg-taller en línia Lesbianes, del somni republicà a l’exili interior (16 de febrer, 18 h); el documental Las Sinsombrero (17 de febrer, 18 h) amb taula rodona a càrrec de la directora, Tania Balló; la projecció de la pel·lícula Las Trece Rosas (7 d’abril, 18.30 h), amb debat a càrrec de l’alcaldessa Núria Parlon, Rosa Barenys i Pilar Molina; o el concert poètic A les dones del 27 (14 d’abril, 18 h), a càrrec de Lucía Sócam, cantautora d’origen sevillà.

Banc de Memòria Oral

Notícies relacionades

Així, el Museu Torre Balldovina continua buscant colomencs, majors de 55 anys, que vulguin aportar el seu testimoni oral per a la configuració del Banc de Memòria Oral de la ciutat.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA