De l’estraperlo a les cartilles de racionament

El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma acull una exposició sobre la gana en la postguerra

  • La mostra El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy es podrà visitar del 26 de gener al 21 de març

  • Explica com es va alimentar la població des del final de la Guerra Civil fins al final de l’autarquia, el 1951

csm tballdovina 1 8b401679e4

csm tballdovina 1 8b401679e4

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) acull l’exposició El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy, una mostra que explica com es va alimentar la població des del final de la Guerra Civil fins al final de l’autarquia, el 1951, i que vol rendir un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues d’Espanya, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

La mostra està dividida en deu àmbits on són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre d’altres.

Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada; una vegada acabada la guerra comença un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremament barata i sense cap possibilitat de protestar per les miserables condicions de vida i treball.

Amb aquestes condicions precàries hi havia molta gent que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que incloïa els productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients, se’n podien comprar més quantitats i altres productes de manera il·legal.

Fins al 21 de març.

Notícies relacionades

L’exposició, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859, es podrà visitar al Museu Torre Balldovina a partir d’aquest 26 de gener i fins al 21 de març «en l’horari habitual d’obertura al públic».

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA