Anar al contingut

RESULTATS ELECTORALS DEL 21-D

Santa Coloma, bastió històric del PSC, també sucumbeix a Ciutadans

Amb el 98,5% escrutat, els taronges guanyen la partida als socialistes per primera vegada amb una diferència de 7.000 vots

L'independentisme, minoritari: Junts per CAT, ERC i CUP sumen conjuntament un exigu 21,14% de la participació

El Periódico

Santa Coloma, bastió històric del PSC, també sucumbeix a Ciutadans

Robin Townsend

Amb el 98,5% del cens escrutat, els resultats electorals de les eleccions catalanes d'aquest 21-D ofereixen una conclusió clara: Ciutadans (C's) li ha menjat terreny al PSC en el territori metropolità, i el paradigma d'aquesta tendència possiblement sigui Santa Coloma de Gramenet, on de fet C's va fer un gran esforç en la resta en campanya per ser un dels feus del PSC.

A la ciutat catalana, pertanyent al denominat 'cinturó roig', on els socialistes han obtingut històricament grans resultats, la formació encapçalada per Inés Arrimadas li treu a la d'Iceta uns 7.000 vots, situant-se com a força més votada.

Concretament, els resultats electorals li donen a C's 21.537 vots (35,57% de la participació) i al PSC 14.417 (23,81%). La diferència de 7.000 vots entre primer i segon no és intranscendent en la mesura que el tercer partit més votat a Santa Coloma, ERC, obté precisament la quantitat de 7.901 vots (13,05%).

Primera vegada que superen al PSC

Els resultats a Santa Coloma reflecteixen també l'excepcionalitat de la convocatòria electoral. L'electorat ha votat indubtablement amb la qüestió catalana en el punt de mira, on la polarització ha jugat un paper important i el món local i l'anomenat 'efecte Parlon' -en referència a la popular alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon (PSC), actualment a un Govern municipal amb majoria absoluta del PSC-, han passat a un segon pla.

En les eleccions catalanes de 2015, C's ja va avisar el PSC al situar-se a només mil vots dels socialistes, si bé sense poder-los desbancar encara com el partit més votat. La diferència entre les dues formacions, que comparteixen la part de l'electorat no independentista, s'ha anat reduint des de 2010, quan el PSC li treia a C's més de 10.000 vots, fins avui, quan s'ha confirmat el cop de destral electoral.

L'independentisme, minoritari a Santa Coloma

Per la seva part, l'independentisme no té en l'electorat colomenc el seu millor aliat: Junts per Catalunya, ERC i CUP sumen conjuntament un exigu 21,14% de la participació.

Destaca la tercera posició d'ERC, que li pren als comuns i se situa a ni més ni menys que 13.636 vots de C's, i el paper merament instrumental de la CUP, que malgrat jugar un paper important a nivell local com un dels partits impulsors del principal grup de l'oposició -SOM Gramenet-, en aquestes autonòmiques obté un 2,67% de la participació, sense arribar ni tan sols als 2.000 vots.

La participació, en el cas de Santa Coloma, augmenta aquest 2017 (78,62%) respecto a la de les autonòmiques de 2015 (73,07%) més de 5 punts.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet en l'edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

0 Comentaris
cargando