Festa del llibre i la rosa

‘Sant Jordi Resurrection’, en clau de supervendes ‘noir’

  • Camilla Läckberg, Sáenz de Urturi, Gómez-Jurado, Javier Castillo, Carles Porta i Dolores Redondo provoquen llargues cues en una «bogeria» de diada

  • Tots els llibres recomanats per Sant Jordi 2023 per gènere

  • Sant Jordi 2023 a Catalunya: última hora de la festa del llibre i la rosa, en directe

‘Sant Jordi Resurrection’, en clau de supervendes ‘noir’

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«És el ‘Sant Jordi Resurrection’. Ha tornat», apuntava radiant, amb un vestit nivi i firmant a peu dret, sense parar, la donostiarra Dolores Redondo. «L’any passat no vaig venir perquè estava escrivint, però l’anterior sí, i encara portàvem mascareta. Ara no ho recordem, però llavors encara no sabíem si podríem tornar a tenir un Sant Jordi com aquest. I sí, el tenim. I la gent és més carinyosa que mai. Han tornat les abraçades, els petons, els somriures», afegia exultant, en plena superilla del passeig de Gràcia, la creadora de la sèrie negra del Baztan

L’autora d’‘Esperant el diluvi’ (Columna / Destino) s’ha enfrontat amb els altres membres d’una banda ‘noir’ d’autèntics ‘best-selleraires’, qualsevol cridat a estar entre els més venuts de la jornada.  

Aquí tornava Javier Castillo, amb el retolador a la mà des de les 10 del matí a la plaça de Catalunya. «¡Abans ja hi havia unes 600 persones esperant! És surrealista. Hi ha més gent que altres anys», exclama «desconcertat i agraït» l’autor, ja experimentat en anteriors diades, i que en aquesta arriba amb doblet: nova novel·la, ‘El cuco de cristal’ (Suma), i l’estrena televisiva de la sèrie ‘La chica de nieve’. «Hi ha més gent que altres anys. Potser es volien rescabalar de la calamarsada de l’any passat, ¡que ningú oblida!», assegura abans de mostrar, «flipant», una foto que ha fet amb el seu mòbil a una fan del matí: «¡S’havia tatuat al canell la paraula ‘cordura’! en al·lusió al seu primer llibre, ‘El día que se perdió la cordura’.

Els ‘crims’ de Carles Porta

Qui no la perd, però ben bé ho podria fer i ningú li hauria de retreure després d’aguantar, sempre dret i fora de l’estand, firmant durant quatre hores seguides a l’altura de Diputació, a l’Abacus, és el periodista i escriptor Carles Porta. Admet, «al·lucinat», que sí, «està sent una bogeria». A última hora del matí continuava congregant una llarga cua. Tenia fans pacients que portaven tres hores per aconseguir la firma de l’autor de ‘Tor’ i de l’univers televisiu i radiofònic al voltant dels casos reals de ‘Crims’ (La Campana / Reservoir Books). Una era la Shirley, del Paraguai, juntament amb el català Daniel. Ella el va conèixer per la tele i d’aquí va saltar el llibre. «M’agrada el ‘true crime’ i com l’explica ell, és un bon narrador, respectuós amb els casos que tracta –diu–. M’interessa entendre com és Catalunya a través dels crims de cada època».

Porta ha volgut dedicar la seva diada al desaparegut Josep Maria Espinàs. «És el primer Sant Jordi sense ell. Ell em va ensenyar a firmar dret per trencar la distància amb la gent i em va construir com escriptor», recorda.  

Una Läckberg «al·lucinada»

Qui s’estrenava eren els molt sorpresos suecs Camilla Läckberg i l’il·lusionista Henrik Fexeus, que han format tàndem a ‘La secta’ (Columna / Planeta), la segona entrega de la sèrie ‘El mentalista’. «Estem al·lucinant, ens havien avisat però no esperàvem això, és una autèntica bogeria. A Suècia no tenim res semblant», exclamava la famosa dama negra nòrdica, sense parar de firmar a l’estand de l’Fnac atapeït de seguidors i mirant de reüll, divertida, per si arribava Pedro Almodóvar, convocat a rubricar a la mateixa taula. «Si el veig li demanaré un ‘selfie’», promet ella, mentre el seu col·lega prefereix aconseguir «un autògraf» del director manxec.  

Notícies relacionades

Qui no es perd una diada a Barcelona és Juan Gómez-Jurado, un cop més amb llargues cues de fans. «He arribat mitja hora abans per intentar alleugerir la pressió, però la cosa no baixa», constata el creador de la sèrie ‘Reina roja’ abans de saltar de sobte per sobre de la taula de firmes per abraçar una amiga. «Els llibreters de Madrid em diuen que a veure quin any em quedo allà per al Dia del llibre, però els dic que mentre hi hagi Sant Jordi... És una festa que s’ha de viure. Veure com es respira a llibre al carrer. Hi ha un rotllo que no hi ha a cap part del planeta», recalca després de firmar la seva última novel·la, ‘Tot crema’ (Rosa dels Vents / Ediciones B), on presenta unes protagonistes al límit. 

Qui no es cansa mai de repetir que porta «des del 2016 en el top dels més venuts» és Eva García Sáenz de Urturi, que lamenta tenir el doble de fans a les cues dels que pot firmar a cada hora assignada. «Ha vingut gent des de Grècia, les Canàries, París, Bilbao, Mallorca...», recita l’autora, que porta una novetat, ‘El ángel de la ciudad’ (Planeta), «una manera de viatjar des del sofà a la bellíssima Venècia». Paraula de supervendes.