164 ressenyes

Tots els llibres recomanats per al Sant Jordi 2023 per gènere

  • Sant Jordi 2023 a Catalunya: última hora de la festa del llibre i la rosa, en directe

  • Sant Jordi 2023 es preveu amb més múscul que mai

  • ¿Quin temps farà per Sant Jordi 2023? ¿Plourà a Barcelona?

  • Sant Jordi a Barcelona: carrers tallats i afectacions del trànsit

Tots els llibres recomanats per al Sant Jordi 2023 per gènere
30
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com cada any, des de la secció de Cultura d’El Periódico elaborem una selecció amb les novetats literàries més destacades, separades per gènere. Una guia per no perdre’s entre la jungla de novetats que hem anat desgranant els últims dies. A continuació, la selecció dels nostres experts en còmic, historia, literatura internacional i fantàstica, ‘noir’, literatura infantil i juvenil, clàssics i altres subgèneres.

  • Aquests són els 12 llibres de literatura en castellà que et recomanem per al Sant Jordi 2023

  • Literatura en català: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Literatura internacional: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Llibres de no ficció: 10 recomanacions per al Sant Jordi 2023

  • Història: 6 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Poesia: 6 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Música i cine: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Novel·la negra: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Còmic: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Clàssics literaris: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Fantasia i ciència-ficció: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

  • Sant Jordi 2023. aquests són els 10 llibres que no podràs deixar de llegir

  • Infantil i juvenil: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

  • Llibres de cuina i gastronomia: 6 recomanacions per al Sant Jordi 2023

Literatura en castellà

per Elena Hevia

‘Castillos de fuego’

Ignacio Martínez de Pisón. Seix Barral. 22,90 euros. Inspirat per Benito Pérez Galdós, Martínez de Pisón aborda la seva novel·la més extensa, amb més personatges i una gran ambició a l’hora de retratar els anys de la immediata postguerra en el miserable formiguer madrileny. Vides minúscules en temps poc propicis, l’autor segueix la pista a modistetes, xivatos, taquilleres de cine i afiliats a la Falange.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 22,90€

‘Hijos de la fábula’

Fernando Aramburu. Tusquets. 20,90 euros. Després d’haver escrit la novel·la definitiva sobre ETA amb ‘Patria’, Aramburu no no tenia més remei que prendre’s a broma un assumpte tan seriós. L’aposta era difícil però en surt victoriós amb aquest retrat de dos ridículs aspirants a terroristes que es neguen a deposar les armes –tot i que no les han aconseguit encara– després de l’alto el foc.  

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,90€

‘Persianas metálicas bajan de golpe’

Marta Sanz. Anagrama. 19,90 euros. Sanz construeix una distopia en què una dona madura conviu amb un dron i manté converses amb una amiga virtual i dibuixa un món en què la tecnologia regeix el nostre coneixement alhora que perjudica un contacte humà per al qual no estem preparats. Una càrrega de profunditat a aquests temps d’intel·ligència artificial.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,90€

‘No todo el mundo’

Marta Jiménez Serrano. Sexto Piso. 18,90 euros. Aquest llibre de relats es planteja com un vivíssim full de ruta de les relacions sentimentals en aquests temps de baix crèdit pel que fa a l’amor. La bona oïda perquè els diàlegs sonin carregats de veritat i la prosa espurnejant i irònica de l’autora madrilenya busquen la identificació lectora i ho aconsegueixen.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Los astronautas’

Laura Ferrero. Alfaguara. 18,90 euros. Ferrero s’uneix al club dels narradors de les misèries familiars amb un ànim més conciliador que companys de files com Miguel Ángel Oest o Sara Mesa. Amb l’ajuda d’històries sobre la conquesta de l’espai, l’autora reconstrueix la seva identitat familiar que va quedar truncada amb el divorci dels seus pares als anys 80.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Sí, lo hice’

Victoria Bermejo. Pepitas de calabaza. 16,90 euros. Amb una prosa fresca i sense cap tipus d’engolament, la guionista i autora de literatura infantil, branca gamberra, Victoria Bermejo salta a la ficció adulta. El perill és que el seu to lleuger ens faci llegir aquesta divertida novel·la especular sobre dues escriptores amb diferent sort editorial com un simple divertiment. És molt més.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 16,90€

‘Maddi y las fronteras’

Edurne Portela. Galaxia Gutenberg. 18,50 euros. Una interiorització literària de la figura real de María Josefa Sansberro, més coneguda per Maddi, una dona que va regentar als anys 30 un hotel a la frontera entre Espanya i França, països als quals va servir a la seva manera en aquells anys tumultuosos com a agent doble gràcies a una vida carregada de contradiccions.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,50€

‘Araña’

Jon Bilbao. Impedimenta. 22 euros. L’autor torna al terreny que tan bons fruits li ha donat en els seus últims llibres, ‘Basilisco’ i ‘Los extraños’, en què barreja les velles històries del Far West amb les aventures d’un àlter ego amb problemes matrimonials. El pistoler John Dunbar, més conegut com a Basilisco, toparà aquí amb l’Aranya del títol.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 22,00€

‘Todo lo que aprendimos en las películas’

María José Navia. Páginas de Espuma. 18,50 euros. Aquests contes de l’escriptora xilena equiparen la cinefília a la vida, o almenys deixen molt clar que les pel·lícules serveixen per donar-li una brillantor especial a l’existència. James Bond, Tim Burton, Tarantino i, especialment, ‘Lost in traslation’, la favorita de l’autora, serveixen per apuntalar experiències íntimes i fer-les universals.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,50€

‘El año del desierto’

Pedro Mairal. Asteroide. 20,95 euros. Després de l’èxit de la seva novel·la ‘La uruguaiana’, recentment convertida en pel·lícula, Asteroide recupera aquesta novel·la de Pedro Mairal que utilitza la ciència-ficció per armar una paràbola eficaç sobre les crisis econòmica argentines convertides en un fenomen cíclic. El caos, la destrucció i el fantasma de la pandèmia assolen la ciutat de Buenos Aires. 

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,95€

‘En la boca del lobo’

Elvira Lindo. Seix Barral. 18,90 euros. En la seva tornada a la ficció, Lindo torna a explorar les complexitats de la infància, tot i que aquesta vegada el to tingui caires més foscos i un punt fantàstics. Ho fa a través de la Julieta, una nena d’11 anys, que es desplaça a un llogarret perdut amb la seva mare. Un llogarret carregat de contes i llegendes, no gaire diferents de les que li explicaven de petita i que l’ajudaran a comprendre’s.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘El último día de la vida anterior’

Andrés Barba. Anagrama. 16,90 euros. Una casa presumiblement encantada amb un esperit que s’apareix en bucle li serveix a Andrés Barba per reescriure grans clàssics de la literatura de fantasmes des de Shirley Jackson fins al Henry James d’‘Un altre pas de rosca’. Tot i que sempre ha tingut una particular volença per les històries desassossegants és la primera incursió de l’autor en el gènere.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 16,90€

Literatura en català

per Anna Abella

‘La mestra i la Bèstia’ / ‘La maestra y la Bestia’

Imma Monsó. Anagrama. 18,90 euros. ¿Què fa una professora novella nouvinguda en un poble remot de la Ribagorça als anys 60? Monsó segueix els passos de la Severina, emblema d’una generació que va créixer en la postguerra envoltada de culpa i repressió. Novel·la d’iniciació que assenyala el pes d’aquest passat fet de silenci en l’actualitat.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Contra el món’

Pere Antoni Pons. Empúries. 20,90 euros. Tot un univers de personatges es desplega en aquesta novel·la d’aires apocalíptics ambientada a Mallorca. En aquest context de resurrecció gairebé fantàstic es creuen les vides de tres amics: un pintor, un exdirectiu del sector hoteler i un activista ecologista. Cadascun d’ells ha perdut una cosa que no pot recuperar. Retrat de societat amb ganes de sacsejar.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,90€

‘Solastàlgia’

Ada Castells. L’Altra Editorial. 18,90 euros. Entre el consol i el dolor, els dos ingredients de la ‘solastàlgia’, concepte encunyat per Glenn Albrech, es mou la Sara, la protagonista d’aquesta novel·la ambientada en una Barcelona víctima d’inundacions bíbliques. Lluitant contra tots els elements (començant per les seves pròpies creences), intentarà recuperar la serenitat, si és que és possible davant la imminent fi del món.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Aterratge’ / ‘Aterrizaje’

Eva Piquer. Club Editor / Tránsito. 17,05 euros. La protagonista fa un doble viatge: un d’espacial, a Islàndia, on viatja amb tres desconeguts per fotografiar-se al costat de les restes d’un avió que es va estavellar el 1973, i un altre al fons del dolor, que la transforma. Aquest breu però intens relat amb què Piquer torna a les llibreries aborda temes com la pèrdua, la supervivència i la culpa.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 17,05€

‘El conte de l’Alfabet’

Xènia Dyakonova. L’Avenç. 16,50 euros. Les lletres de l’alfabet ciríl·lic són l’excusa perquè la poeta i crítica nascuda a Sant Petersburg Xènia Dyakonova expliqui en primera persona la seva infància i joventut, i desplegui un imaginari travessat de paraules amb sonoritats eslaves. Un món envoltat de lectures, història i música que ens descobreix una Rússia diferent de la que ocupa les pàgines dels diaris des de la invasió d’Ucraïna.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 16,50€

‘1969'

Eduard Márquez. L’Altra / Navona. 23,90 euros. Una dècada després d’‘El silenci dels arbres’, Eduard Márquez reapareix a la palestra literària amb una ambiciosa i polifònica novel·la ambientada a la Barcelona del 1969, quan la dictadura de Franco començava a entreveure el final. Un puzle a camí de diferents gèneres amb un aclaparador treball de documentació. Tornada amb magnificència.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 23,90€

‘Una història és una pedra llançada al riu’

Mònica Batet. Angle Editorial. 17 euros. Ambientada a la Romania de Ceaucescu, però de naturalesa intemporal, la novel·la posa en escena dos personatges simbòlics: el Futur Folklorista i el Futur Revolucionari, que es coneixen en una escola de ball. Els autèntics protagonistes del llibre, no obstant, són les històries i la necessitat d’explicar-les, de vegades com a element subversiu i alliberador.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 17,00€

‘El dia de la balena’

Melcior Comes. Univers. 18,90 euros. L’autor de sa Pobla ambienta de nou a Mallorca una història d’iniciació ben travada que arrenca amb l’aparició, un estiu, d’una balena moribunda encallada a la platja. El Martí, llavors de 14 anys, comença a viure una sèrie de successos en el seu entorn més pròxim que li faran veure el món amb altres ulls. Una novel·la que reflexiona sobre les conseqüències dels nostres actes i la responsabilitat.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Temps obert (XVI-XVII)’

Borja Bagunyà. Comanegra. 18,90 euros. Després dels doblets de Joaquim Carbó i Núria Cadenes, Borja Bagunyà pren el control de ‘Temps obert’, projecte ideat per Manuel de Pedrolo a què una agosarada editorial, Comanegra, es va atrevir a insuflar nova vida. En aquesta ocasió, Daniel Bastida, protagonista mutant de la sèrie, es veu absorbit pels racons de la psicoanàlisi mitjançant la prosa excel·lent de Bagunyà. Festival d’estil.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘La possibilitat de dir-ne casa’ / ‘Ese lugar al que llamamos casa’

Marta Orriols. Proa / Destino. 19,90 euros. La Valentina és una periodista corresponsal de guerra a Beirut que torna a Barcelona després de 20 anys en un moment de crisi existencial. El retrobament amb les persones importants del seu passat, amb la seva família, faran que es replantegi el futur. Una novel·la sobre la identitat a diversos nivells i també sobre la necessitat de trobar un lloc al món per anomenar ‘llar’.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,90€

‘Triomfador’

Joan Jordi Miralles. Males Herbes. 18 euros. Esquinçador relat de maltractaments físics i psicològics a un noi de 13 anys al planter del Barça. Joan Jordi Miralles se serveix de les seves pròpies experiències a La Masia per a una brutal història de ficció que qüestiona els valors nocius imperants als centres formatius de joves esportistes.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,00€

‘Ells no saben res’

Mercè Rodoreda. Club Editor. 18 euros. Quinze cartes que Rodoreda va escriure a Carles Riba des d’una França ocupada el 1941 i 1942 conformen aquesta reveladora immersió de Club Editor en un període vital de l’autora de ‘La plaça del Diamant’ encara ple d’ombres. La incertesa pel destí del seu company, Armand Obiols, en l’Organització Todt, constructora de les infraestructures de guerra nazis a tot Europa, clau de l’epistolari

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,00€

Literatura internacional:

per Elena Hevia

‘Fortuna’

Hernán Díaz. Anagrama / Periscopi 20,80 euros. Una de les grans novel·les de la temporada servida per un autor a qui cal seguir la pista.  Aquest retrat polièdric de la consolidació del capitalisme nord-americà és alhora una profunda i enginyosa reflexió sobre el tradicional paper de les dones en el discurs oficial i en particular en el masculí món de les finances.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,80€

‘Demà i demà i demà’ / ‘Mañana y mañana y mañana’

Gabrielle Zevin. Periscopi / ADN. 20,85 euros. S’han equiparat les novel·les sentimentals de Sally Rooney amb l’últim treball d’aquesta nord-americana, impulsada per les xarxes. Són diferents, però a totes dues els dirigeix la mateixa intenció generacional que es plasma aquí a través dels videojocs, la gran afició de la parella protagonista.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,85€

‘El retrat de matrimoni’ / ‘El retrato de casada’

Maggie O’Farrell. L’altra / Asteroide. 22,75 euros. Després del gran èxit que va suposar ‘Hamnet’, un retrat escairat de Shakespeare que posa el focus en la seva dona, menyspreada per la historiografia oficial, l’autora irlandesa se centra en un altre personatge històric menystingut per la Història amb hac majúscula: Lucrecia de Medici, assassinada pel seu marit als 15 anys.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 22,75€

‘L’home jove’ / ‘El hombre joven’

Annie Ernaux  Angle / Cabaret Voltaire. 13,90 euros. Els amants de la premi Nobel han aparegut als seus llibres com una forma d’indagar en les seves experiències sentimentals i eròtiques. El seu últim llibre, de tot just 40 pàgines, narra la relació que va mantenir amb un jove a la vintena a qui li treia gairebé 30 anys i que li serveix de detonant per als seus records de joventut.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 13,90€

‘La Lucy a la vora del mar’ / ‘Lucy y el mar’

Elizabeth Strout 1984 / Alfaguara 19,90 euros. Totes les novel·les protagonitzades per Lucy Barton, i amb aquesta en van quatre, són magnífiques i és difícil dir quina és la millor. Aquí el seu carismàtic personatge, i davant l’amenaça de la pandèmia, es refugia en un poble de Maine amb el seu exmarit, després d’haver enviduat, i el mèrit de l’autora és fer aflorar subtilment els sentiments profunds dels personatges.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,90€

‘Una sortida honorable’ / ‘Una salida honrosa’

Éric Vuillard Edicions 62 / Tusquets 17,90 euros. Especialitzat en les miniatures històriques, l’escrit francès Éric Vuillard que va fer la proesa d’explicar la Segona Guerra Mundial en poc més de 100 pàgines, torna ara amb un text no menys condensat i batallador sobre un dels grans paperots històrics del seu país, la guerra d’Indoxina.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 17,90€

‘Heredarás la tierra’

Jane Smiley. Sexto Piso. 24,90 euros. De Smiley s’ha dit que és una autora capaç d’enfrontar-se d’igual a igual amb escriptors tan «sorollosos» com Philip Roth o John Updike, amb qui comparteix l’accent clàssic i un sentit de l’èpica més humanista. Aquesta nova traducció, d’Inga Pellisa, de la novel·la amb què l’autora va obtenir el Pulitzer és de lectura inexcusable.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 24,90€

‘Noia, 1983’ / ‘Chica, 1983’

Linn Ullmann Les hores / Gatopardo 20,50 / 20,95 euros. Després de la seva magnífica primera entrega autobiogràfica, ‘Inquiets’, en què va bolcar les seves difícils relacions amb els seus famosos pares, Liv Ullmann i Ingmar Bergman, l’autora noruega explora ara la relació sentimental que va mantenir amb un fotògraf 30 anys més gran que ella quan en tenia 17. Una novel·la amb ecos d’Annie Ernaux.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,95€

‘Ciudad Victoria’

Salman Rusdhie. Random House. 22,90 euros. Aquesta novel·la, l’última de l’autor angloindi perseguit per la fàtua, es va escriure poc abans que fos objecte de l’atemptat que per fortuna no li va costar la vida, aporta no poca reflexió sobre la intransigència religiosa a través d’una simbologia lluminosa i exuberant. També suposa la tornada de l’autor al realisme màgic de toc oriental que és la seva marca personal.  

COMPRAR-LO A AMAZON PER 22,90€

‘Cuentos completos’

James Salter Salamandra. 19 euros. Diu John Banville en el pròleg d’aquests relats que els textos de James Salter, un dels grans mestres del segle XX, no persegueixen escriure la realitat, «són la realitat». La seva obra breu, menys coneguda que les seves novel·les, es recull aquí –no tot estava traduït– i s’hi afegeix l’inèdit ‘Carisma’.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,00€

‘Les singularitats’ / ‘Las singularidades’

John Banville. Bromera / Alfaguara. 19,85 euros. El gran escriptor irlandès recupera Freddie Montgomery, el violent protagonista de tres novel·les anteriors, que aquí surt de la presó després d’haver purgat un terrible assassinat. Ecos d’altres llibres de l’escriptor també es donen cita aquí però no és necessari saber-ho per disfrutar d’aquesta joia.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,85€

‘Els arbres’ / ‘Los árboles’

Percival Everett. Angle / De Conatus. 21,75 euros. Aquesta sàtira negríssima i sense concessions de les novel·les sobre els guetos nord-americans dibuixa una disfuncional i grotesca família blanca en un petit poble de Mississippi. El que al principi pot interpretar-se com una història criminal molt cruel a poc a poc va adquirint trets gairebé terrorífics. Tota una experiència lectora.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 21,75€

Llibres de no ficció

per Elena Hevia

‘Cuestiones candentes’

Margaret Atwood Salamandra. 24 euros. La gran Atwood recull aquí articles, obituaris i conferències, amb què estableix un perfecte diagnòstic dels nostres dies. Temes com el feminisme –no s’ha d’oblidar que és l’autora d’‘El conte de la serventa’– amb especial atenció al ‘me too’, el canvi climàtic, la pandèmia i les xarxes socials, no se li escapen a aquesta octogenària.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 24,00€

‘Yo recordaré por ustedes’

Juan Forn Seix Barral. 20 euros. Quin millor homenatge per a l’enyorat escriptor argentí Juan Forn que recuperar en un volum les seves magnífiques contres del diari ‘Página 12’, on recuperava a tall de «gabinet de curiositats» l’anècdota i les vides ocultes de genis extravagants a través d’una mirada poètica i transcendent. Amb pròleg de Mariana Enríquez.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,00€

 

‘Un trabajo para toda la vida’

Rachel Cusk Asteroide. 18,95 euros. Un llibre escrit el 2001 que va obrir la porta al que les mares es confessen elles mateixes en silenci però mai s’atreviran a expressar en veu alta. Els clarobscurs de la maternitat expressats amb tota cruesa i valentia per una de les grans autores anglosaxones actuals. Al seu dia va causar irritació.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,95€

‘El violín de Lev’

Helena Attle. Acantilado 19 euros. No hi ha res més exquisit i alhora més amè que un llibre d’aquesta autora britànica experta en jardins italians. Aquest llibre neix de l’enamorament d’un violí de Cremona que toca un violinista al carrer, que Attle pren com a punt de partida per revelar-nos la seva història i la dels homes i dones que s’hi van acostar.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,00€

‘¿De quién es esta historia?’

Rebecca Solnit. Lumen. 19,90 euros. L’escriptora que va encunyar el terme ‘mansplanning’ recull en aquests articles la seva visió de la societat actual des de l’òptica feminista amb l’amena claredat expositiva que la caracteritza. Solnit és una de les pensadores feministes que està exercint més influència entre les joves generacions. 

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,90€

‘Ficcionario americano’

Dubravka Ugresic. Impedimenta. 22,60 euros. Morta el 19 de març passat, l’autora croata va defensar una forta postura antinacionalista en la caiguda de Iugoslàvia. Convertida en nòmada, aquest llibre relata els seus viatges als Estats Units com a conferenciant, explicant les grans diferències culturals de la societat nord-americana i l’europea.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 22,60€

‘El intelectual rampante’

Basilio Baltasar. Krk. 24,95 euros. Amb aquesta col·lecció d’assajos, l’escriptor i editor Basilio Baltasar, ànima i motor del prestigiós premi Formentor traça una mena d’autobiografia intel·lectual a través dels autors que l’han conformat. Ricardo Piglia, Roberto Calasso, Annie Ernaux, Mikhaïl Bulgàkov i Jorge Luis Borges es donen cita en les seves pàgines.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 24,95€

‘Mira lo que te pierdes’

Will Gompertz Taurus. 20,80 euros. El periodista britànic Will Gompertz és un dels divulgadors d’art més addictius que hi ha, algú que treballa amb un estil pròxim i lliure de pedanteria. Aquí explora els mons creatius d’artistes com David Hockney, Frida Kahlo, Edward Hopper o Paula Rego, aturant-se en aspectes poc coneguts.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,80€

‘El callejero’

 Deirdre Mask Capitán Swing 23 euros. Des de quan els carrers tenen nom, qui els decideix, qui els rebateja i, el més emocionant, com és viure en urbs on no hi ha numeració ni nom. Una volta al món inaudita, amb aroma d’Oxford i Harvard, des de la Roma antiga fins a la Nova York actual, de Londres a Tòquio. Una meravella.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 23,00€

‘La historia del arte’

E. H. Gombrich. Phaidon. 28,45 euros. Durant set dècades aquest ha sigut un dels manuals de referència de la història de l’art més populars, entretinguts i ambiciosos. Fer una edició de butxaca pot semblar un afany heroic però Phaidon ho aconsegueix sense renunciar a un important aparell visual, i en aquesta ocasió, amb un pròleg de la neta del professor Gombrich.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 28,45€

Llibres sobre història

per Anna Abella

‘La España nazi’

Marco Da Costa. Taurus. 648 pàgines. 24,90 €

Aquesta documentada investigació del filòleg Marco Da Costa indaga en la intel·lectualitat falangista i conservadora espanyola que ja des dels anys 30 va simpatitzar i va col·laborar amb el Tercer Reich i va propagar la seva ideologia. L’assaig destaca el seu paper en una Espanya franquista que va ser obertament hitleriana fins que es va entreveure la derrota alemanya en la Segona Guerra Mundial.  

‘Tutankamón. Faraón-Icono-Enigma’

Joyce Tyldesley. Ático de los Libros. 304 pàgines. 25,90 €

Després dels fastos del centenari del descobriment de la tomba de Tutankamon del novembre passat arriba l’esperat assaig de la prestigiosa arqueòloga britànica en què aprofundeix en la figura del faraó nen (que ja va abordar a ‘La maldición de Tutankamón’) trencant, entre d’altres, la idea que va ser un rei menor.   

‘El mundo. Una historia de familias’

Simon Sebag Montefiore. Crítica. 1448 pàgines. 34,90 €

Les empremtes fossilitzades d’una família de cinc membres de fa 950.000 anys van inspirar al reconegut historiador aquest monumental recorregut per grans dinasties com les dels Mèdici, els Bonaparte i els Rockefeller, amb uns llaços familiars, intrigues, megalomanies, amors i guerres que han influït en la humanitat al llarg dels segles.  

‘Torturades’

Gemma Pasqual i Escrivà. Comanegra. 318 pàgines. 22 €

Una investigació periodística que contribueix a la recuperació de la memòria històrica: l’autora ha aconseguit aplegar el testimoni de 22 dones que des de 1941 han patit tortures i violència policial a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona, edifici de fosca i infame història durant la dictadura però també després de la mort de Franco.  

‘Stalingrado’

Jonathan Trigg. Pasado & Presente. 346 pàgines. 31 € 

El subtítol de ‘La batalla vista por los alemanes’ ja apunta la perspectiva des de la qual l’historiador i exmilitar britànic s’acosta al més cru de la terrible batalla de la Segona Guerra Mundial. Trigg obté documents i diaris personals dels soldats de Hitler per reviure tants mesos de carnisseria i lluita contra les tropes soviètiques.  

‘Historia de China’

Michael Wood. Ático de los Libros. 688 pàgines. 39,90 € 

Quatre mil·lennis d’història del gegant asiàtic recorre aquest volum de l’expert i divulgador britànic, un assaig imprescindible per entreveure com la Xina s’ha convertit en un país crucial en la geopolítica mundial actual amb un paper determinant en la guerra d’Ucraïna, la tensió a Taiwan i les relacions amb Putin.  

Llibres de poesia

per Antonio Puente

‘Hábitat’

Ariadna Carrascull. Edicions Carena. 11,90 euros. La reivindicació de la vivència del propi cos de manera subjectiva, sense ser dit des de l’exterior, és una tendència a l’alça entre les poetes que es reafirma en «aquesta abraçada en forma de llibre» concebuda com «un manifest i una oda al camí de moltes dones per poder tornar als seus cossos».

‘Euforia’

Carlos Marzal. Tusquets. 18 euros. Suggerent combinació de reflexió i confessionalitat, i de fer brollar qualsevol mirada metafísica en els aspectes més quotidians. Més estoïcisme i per moments misticisme reforcen l’afany primordial, que caracteritza Carlos Marzal, de resoldre les contrarietats sense eludir-les.

‘Lo que pasa es que te quiero. Poemas de amor (y desamor)’

Gloria Fuertes. Blackie Books. 21 euros. Al costat de Veinte poemas de amor y una canción desesperada de Neruda i Poeta en Nueva York de Lorca, ara també reeditats, l’obra de la madrilenya és una mena de Guadiana long-seller. Els seus versos, que aquí mostren les esquinçades juntures de l’amor i el desamor, són tendres i col·loquials.

‘El contorno del abismo’

J. Benito Fernández Anagrama. 24,90 euros. A punt de complir-se, el març de l’any vinent, un decenni de la desaparició del poeta madrileny Leopoldo María Panero, aquesta minuciosa biografia a càrrec de J. Benito Fernández reconstrueix la seva vida i la seva llegenda. El poeta va cultivar un personatge peculiar i que va donar peu a innombrables anècdotes; moltes d’elles ja són llegenda i altres apòcrifes.

'El ruiseñor y la alondra'

Carlos Clementson. Almuzara. 33 euros. Amb voluntat divulgativa, sense perdre per això rigor acadèmic, apareix aquest ampli recorregut per la més emblemàtica i fundacional poesia anglosaxona. Es donen la mà autors de tots dos costats de l’Atlàntic, per exemple, Emily Dickinson i William Blake, Walt Whitman i Ezra Pound... , sota l’encertat criteri que la veritable pàtria és la llengua.

‘Aerolitos completos’

Carlos Edmundo de Ory. Firmamento. 19 euros. Aquests més de 2.000 aeròlits, molts d’ells inèdits fins ara, són una formidable introducció a l’abundant i polièdrica obra de l’autor l’any en què se’n commemora el centenari del naixement. Així denominava el poeta gadità els seus aforismes, tangencials amb l’epigrama i d’una punxant antimelancolia: «Si Déu no existeix no l’hi perdono».

Llibres sobre música i cine

per Rafael Tapounet

Del mite intocable de Frank Sinatra a la revolució punk feminista del col·lectiu Riot Grrrl. De la ciència-ficció filosòfica de Chistopher Nolan als acudits de pets de Mel Brooks. Una desena de pistes variades per a aficionats inquiets amb ganes d’anar més enllà.

‘Las chicas al frente’

Sara Marcus. Contra. 408 pàgines.

‘La verdadera historia de la revolución Riot Grrrl’, diu el subtítol. Crònica definitiva de l’onada de punk feminista que a principis dels 90 va sacsejar l’escena musical amb les seves inspiradores crides a l’acció i la seva ètica ‘fes-ho-tu-mateixa’. Marcus recorre la trajectòria de bandes com Bikini Kill, Bratmobile, Sleater-Kinney i Le Tigre amb una estimulant barreja de passió i rigor documental.

‘La Voz. Por qué importa Sinatra’

Pete Hamill. Libros del Kultrum. 184 pàgines.

Confident i company d’aventures de Frank Sinatra, el periodista Pete Hamill va començar a escriure aquesta semblança just després de conèixer la notícia de la mort d’‘Ol’ blue eyes’ el 1998. Explotant amb habilitat la privilegiada informació que li va brindar la seva condició d’amic del cantant, l’autor compon un retrat tan complaent i afectuós com lúcid i revelador.

‘El libro de los días’

Patti Smith. Lumen. 398 pàgines.

La gran sacerdotessa del punk-rock aboca la seva experiència com a usuària d’Instagram en un llibre que, a tall de dietari d’un any natural (i de traspàs), reuneix 366 imatges (una per cada dia) acompanyades de brevíssims textos explicatius. El conjunt és una emocionant col·lecció de fetitxes, homenatges i confessions que il·lumina els racons més íntims de l’univers d’una artista única.

‘Más extraño que la bondad’

Nick Cave. Sexto Piso. 272 pàgines.

Concebut com una via per acostar-se al material del qual neixen i s’alimenten les cançons de Cave, aquest bonic volum desplega davant els sorpresos ulls del lector fotos personals, dibuixos, llistes, lletres de cançons, objectes artístics, apunts manuscrits, cintes de casset, quadros, collages, mapes i altres peces de diversa naturalesa. Un tiberi visual per a fans de l’australià.

‘Damas del blues’

Grace Morales. Milenio. 144 pàgines.

Igual que passa avui, en les primeres dècades del segle XX la música popular nord-americana estava dominada per artistes femenines. Cantants com Bessie Smith, Ma Rainey, Victoria Spivey, Ida Cox i Memphis Minnie van eixamplar els límits del blues amb unes gravacions de sorprenent radicalitat. Un segle després, l’afilada ploma de Morales els restitueix el seu lloc a l’olimp del gènere.

‘Una película para cada año de tu vida’

Alejandro G. Calvo. Temas de Hoy. 448 pàgines.

El crític cinematogràfic espanyol de referència a YouTube recopila 101 pel·lícules que s’han de veure al llarg d’una vida i n’assigna a cada una l’edat que s’ajusta més bé a les seves característiques. De ‘L’arbre de la vida’ de Terrence Malick, retrat del naixement com a big bang, a ‘2001: Una odissea de l’espai’ de Stanley Kubrick, ideal per abandonar aquest món «per la porta gran».

‘Chistopher Nolan’

Ian Nathan. Libros Cúpula. 176 pàgines.

Una rigorosa i amena immersió ‘premium’ (amb estoig, tapa dura i nombroses il·lustracions) en el fascinant univers artístic del «mestre dels trucs cinematogràfics perfectes», autor de ‘blockbusters’ amb misteri que ja són títols fonamentals de l’audiovisual modern (‘Memento’, ‘Origen’, ‘El truc final’, la trilogia d’‘El cavaller fosc’, ‘Interstellar’, ‘Dunkerque’, ‘Tenet’...).

‘¡Todo sobre mí!’

Mel Brooks. Libros del Kultrum. 496 pàgines.

Melvin Kaminsky, incombustible rei de la comèdia nord-americana, va aprofitar l’aturada imposada per la pandèmia per, ja nonagenari, girar la vista enrere i repassar la seva llarga i irrepetible vida en un llibre hilarant que comença amb l’impacte que li va produir la visió de ‘Frankenstein’ als 5 anys i recorre tots els seus èxits en el cine, el teatre i la televisió. Que en són molts i altament celebrables.

‘Geografías culinarias’

David García-Reyes i Marta Gallardo. UOC. 204 pàgines.

Cinefília i gastronomia s’agermanen en aquesta nova entrega de la sempre recomanable col·lecció ‘Filmografías esenciales’, una suculenta anàlisi de mig centenar de pel·lícules en les quals la cuina té un paper important en la trama. De ‘La gran comilona’ a ‘Una pastisseria a Tòquio’ i d’‘El festí de Babette’ a ‘Chef’. Un viatge gastrofílmic que combina el rigor acadèmic i el delit sensorial.

‘King Kong. El libro del 90 aniversario’

Jesús Palacios. Notorious. 176 pàgines.

El llegendari simi gegant de l’illa Calavera fa 90 anys i l’erudit en cultura popular Jesús Palacios li organitza un homenatge en forma de llibre en el qual esmicola tots els ingredients del mite, des de la seva impactant aparició en gloriós ‘stop-motion’ fins a la llarga llista de seqüeles, ‘remakes’ i paròdies que ha generat en aquestes nou dècades. I amb un gran desplegament fotogràfic per a engoril·lar-se a gust.

Llibres de novel·la negra

per Anna Abella

Sense perdre la pista de les novel·les negres que van arribar durant la passada edició del BCNegra, en què les editorials es van tornar a bolcar en la cita, reunim les últimes novetats del gènere per Sant Jordi:

‘Casas de cristal’

Louise Penny Salamandra. 480 pàgines.

Notícies relacionades

Torna la dama negra canadenca al seu imaginari Three Pines (títol de la versió televisiva, d’imminent estrena a HBO), on el pas d’un misteriós emmascarat deixa un cadàver a l’església del poble. En aquesta premiada 13a entrega, els fans del reflexiu superintendent en cap de la Sûreté del Quebec, Armand Gamache, el veuran al banc dels acusats.  

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,90€

‘Ciudad de los sueños’