Propostes per a la diada

Clàssics literaris: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

Hi ha obres per les quals no passa el temps, d’altres que mereixen ser rescatades de l’oblit i algunes que milloren amb il·lustracions i noves traduccions, com les que apareixen en aquesta compilació

Clàssics literaris: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023
4
Es llegeix en minuts

‘Cuentos’

Antón P. Chéjov. Alba. 19,95 euros. Compilació d’una seixantena dels millors relats curts del geni rus, acuradament seleccionats i traduïts per Víctor Gallego. Una antologia àmplia i representativa –va del 1883 al 1902– que inclou des d’implacables peces humorístiques dels seus primers anys fins a complexes composicions de la seva última època. Per disfrutar d’un tiberi literari.

‘Orlando’

Virginia Woolf. Alma. 15,95 euros. Després de ‘Las olas’, ‘Al faro’, ‘Una habitación propia’ i ‘La señora Dalloway’, Alma recupera, en la seva col·lecció ‘Clásicos ilustrados’, una altra de les grans obres de l’escriptora britànica. Les il·lustracions de Gala Pont il·luminen la traducció que va fer Jorge Luis Borges d’aquesta novel·la del 1928 sobre un jove cortesà anglès que al llarg de 300 anys viu sense envellir i canviant de sexe sobtadament, cosa que permet a l’autora fer una sàtira del sexisme.

‘Tea rooms. Mujeres obreras’

Luisa Carnés. Hoja de Lata. 19,90 euros. Portentosa novel·la social, publicada el 1934 i oblidada durant 80 anys, en la qual Luisa Carnés, una de les grans narradores de la generació del 27 castigades per l’exili, retrata el míser Madrid de la preguerra a través dels ulls de la Matilde i de les seves companyes treballadores d’un elegant saló de te al costat de la Puerta del Sol. Però la protagonista té un «esperit revoltós» i es planteja una vida diferent.

‘El alma moderna y otros cuentos’

Katherine Mansfield. Libros del Zorro Rojo. 19,95 euros. En el centenari de la mort de l’extraordinària autora neozelandesa, Lumen publica una nova selecció dels seus contes amb la inclusió de textos inèdits, introbables i sense censura per primera vegada en castellà. Sara Morante, notable il·lustradora d’obres d’autores clàssiques com Jane Eyre, Emily Brontë i Sylvia Plath, arrodoneix el volum amb els seus dibuixos.

‘Fiesta’

Ernest Hemingway. Reino de Cordelia. 32,95 euros. Recuperació de la primera gran novel·la d’Ernest Hemingway, l’obra amb què el 1926 es va revelar com a sòlid narrador d’històries, en una edició il·lustrada per Carlos Fernández del Castillo feta amb molta cura. Retrat de l’anomenada generació perduda del període d’entreguerres, l’acció s’inicia a París, però la segona part transcorre als Sanfermines, fet que dona peu a l’autor a descriure tant la festa com el món del toreig.

‘Cartas 1900-1920’

James Joyce. Páginas de Espuma. 42 euros. La seva correspondència és una de les millors maneres de construir la biografia de l’escriptor irlandès, un dels grans autors del segle XX. El primer volum dels dos que formen aquesta recopilació, preparada i traduïda per Diego Garrido i la més completa que hi ha actualment en qualsevol idioma, recorre la seva infància, els seus anys de formació i la seva evolució fins a la publicació de les primeres entregues d’‘Ulisses’. 

‘Víctimas y verdugas’ Una antología’

Diversos autors. Siruela. 22,95 euros. La Sarrasine d’Honoré de Balzac, l’Herminie d’Alexandre Dumas i l’Angeline d’Émile Zola, entre d’altres, es passegen per aquesta antologia que recorre un segle i mig de lluita de les dones per la seva independència a través de la literatura francesa, des de la Revolució fins a la ‘belle époque’. Una mirada original sobre els inicis de les reivindicacions feministes.

‘La herencia de los Ferramonti’

Gaetano Carlo Chelli. Alba. 21,50 euros. «Després de Giovanni Verga i abans d’Italo Svevo, el narrador italià més gran del segle XIX». Així definia Pier Paolo Pasolini Gaetano Carlo Chelli. Redescobert per Italo Calvino, avui és recordat sobretot per aquesta novel·la del 1883. Portada al cine el 1976 amb Anthony Quinn i Dominique Sanda, narra la descomposició d’una família de la petita burgesia romana.

‘L’Orco’

George Sand. Nórdica. 9,95 euros. Malgrat ser una petita joia (només 57 pàgines), aquest és un dels textos menys coneguts de l’autora. Publicada el 1838, fruit dels seus viatges per Europa, aquesta història amb caires de realisme màgic i fortes connotacions polítiques trasllada el lector a la nit veneciana del segle XIX i el deixa vagant pels seus canals junt amb uns personatges que captiven. 

‘Dos’

Irène Némirovsky. Salamandra. 19 euros. Salamandra continua recuperant l’obra d’aquesta gran escriptora ucraïnesa morta a Auschwitz. Tant extraordinària com pessimista, ‘Dos’ és una novel·la del 1939 sobre la joventut i la urgència pel plaer. Ambientada a París poc després de la Primera Guerra Mundial, toca temes com l’amor, el matrimoni, la relació entre pares i fills, la maduresa, la vellesa i les relacions humanes.

‘Cuaderno de ideas’

Notícies relacionades

H. P. Lovecraft. Periférica. 11 euros. Els fans de l’escriptor nord-americà poden descobrir la gènesi de les seves històries en aquest compendi d’idees imprevistes, imatges inspiradores, frases que funcionen com microrelats, plantejaments que ben desenvolupats poden desembocar en un llibre... Una manera diferent d’aproximar-se a l’univers creatiu del mestre del terror i la ciència-ficció.

‘Confesión.

León Tolstói’. Navona. 15 euros. «La meva vida és una broma estúpida i cruel que algú m’ha fet». En la cinquantena, i després d’escriure ‘Guerra i pau’ i ‘Anna Karènina’, Lev Tolstoi va patir una tremenda crisi existencial que va plasmar en aquest llibre publicat el 1882, impressionant per la seva intensitat i el seu dramatisme. Va començar llavors una recerca que va culminar en una conversió espiritual que va transformar per sempre la seva vida i el seu pensament.