La festa del llibre

Cinc llibreters per Sant Jordi: pendents del cel... i de la inflació

  • Representants barcelonins del gremi comparteixen les seves il·lusions i les seves inquietuds davant la primera diada sense restriccions després de dos anys de pandèmia

Cinc llibreters per Sant Jordi: pendents del cel... i de la inflació
10
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Sant Jordi del 2020 no va existir, més enllà d’un benintencionat simulacre estiuenc. El de l’any passat, malgrat celebrar-se amb severes restriccions, es va convertir en un homenatge a un sector, el del llibre, que havia ajudat moltíssima gent a suportar el desafiament de la pandèmia i el confinament. El reconeixement es va estendre al llarg de bona part del 2021, un curs en el qual les vendes de llibres van créixer fins a superar les previsions més optimistes, impulsades per uns factors (la necessitat de buscar respostes en temps d’incertesa, la falta d’alternatives propiciada pel tancament de la restauració i l’oci nocturn) que difícilment podien durar massa. Ara que la normalitat s’imposa en tots els àmbits, el llibre sembla tornar a ocupar el lloc que ocupava abans de l’alarma sanitària. Aquest Sant Jordi servirà per prendre-li el pols a la situació, o així ho creuen els llibreters, que creuen els dits davant l’amenaça de pluja i miren amb aprensió la crisi inflacionària que sotja l’economia mundial. 

Isabel Sucunza (Calders)

Concisa i rotunda: «Moll». Així preveu aquest primer Sant Jordi sense mascareta obligatòria la llibretera Isabel Sucunza, de la Calders, al cor del barri de Sant Antoni. Tot i que sense perdre ni somriure ni esperança, allà hi ha el temor que l’anunciada pluja desllueixi aquesta esperada diada. De fet, previsors, van canviar ja els plans que tenien d’instal·lar, com anys anteriors, l’estand de llibres al pati de l’Antic Teatre: dijous els avisaven que el terra, de terra, estava enfangat. I han tingut sort amb el pla b: un local just al costat de la llibreria, al passatge de Pere Calders, els cedeix espai, i ja ahir acollien firmes d’autors.

 «Venim d’una setmana plovent que ha sigut superfluixa. I d’una Setmana Santa en què també ha vingut poca gent. Tant de bo no plogui gaire i la gent sí que s’animi a venir. Tot i que cau en dissabte, crec que la tradició pesa moltíssim. Espero que si quan tot estava tancat amb la pandèmia la gent es va tornar boja comprant llibres, ara continuïn omplint les llibreries», assenyala Sucunza. 

La Calders, que aposta per allunyar-se del típic llibre mediàtic, presumeix d’«una clientela molt fidel». «Tenim gent que ja és lectora i molt llibre de fons amb propostes per a un tipus de client que compra habitualment i que no només ho fa per Sant Jordi o Nadal, així que no ens condiciona tant que a Sant Jordi es quedin a casa o vinguin. Nosaltres juguem tot l’any. Tot i que Sant Jordi es nota una barbaritat, és clar», admet. 

Sucunza ho té clar: «Si Sant Jordi acaba sent més fluix del desitjat ens posarem les piles al maig i al juny amb activitats al màxim per salvar-ho. No amb la típica presentació sinó ajuntant dos autors que poden no tenir res a veure. És una manera d’atraure públics diversos que s’acaben interessant pel llibre de l’un i de l’altre». Un exemple: l’escriptora Sara Mesa i la traductora Dolors Udina parlant d’Alice Munro. Una forma, conclou, que la gent compri més d’un llibre.

Èric del Arco (Documenta)

Hi ha un moment del 22 d’abril en què els llibreters atalaien el cel intentant pronosticar si Sant Jordi es portarà bé climatològicament parlant. Després de dos anys de pandèmia, aquest 2022 toca oblidar-se dels mals temps i viure la festa amb normalitat. Així s’enfronta a la festa Èric del Arco, el llibreter de la Documenta, una llibreria de mesura humana que històricament sempre ha tingut garantida la fidelitat dels seus clients que no només van ajudar econòmicament a la seva supervivència el 2013 sinó també al seu trasllat des del Gòtic a l’actual localització a Pau Claris. Del Arco es preocupa pels cumulonimbes, per descomptat, però amb la seva característica broma relativitza: «En el Gremi de Llibreters estem sempre pendents per una cosa que no podem controlar, la pluja per Sant Jordi, però en els últims anys estem molt alterats per la tecnologia que ens permet tenir al telèfon no una sinó tres aplicacions que ens donen prediccions contradictòries entre si. ¿Quantes vegades la tempesta està en l’aplicació i si aixeques la vista de la pantalla veus un sol esplendorós».

Aquest dissabte, el llibreter s’aixecarà a dos quarts de set per preparar el seu lloc designat al passeig de Gràcia i serà el que hagi de ser. Davant de la Documenta no sol muntar cap parada, i aquest any tampoc serà així, perquè la vorera del seu carrer no és prou àmplia per a l’ocasió. A dins hi ha espai per als que prefereixin acudir allà. Pitjor ho tenen davant el mal temps aquelles llibreries de barri a les quals la normativa dels seus respectius districtes no permet muntar una carpa, ja que en això no hi ha un criteri unitari per part de l’ajuntament.

Constata Del Arco que les aigües han tornat al seu curs després del bulliciós desbordament lector que es va produir el 2021, l’any miraculós. Amb el llibre ha passat una cosa semblant al fenomen Netflix durant la pandèmia: «Llavors tothom es va apuntar a la plataforma però quan s’ha pogut sortir a sopar o anar a concerts el ‘boom’ s’ha rebaixat». No obstant, a Documenta hi ha una dada important a tenir en compte i que caldrà veure si en el futur és extrapolable a tot el sector. Els tres primers mesos d’aquest any comparats amb el 2019 prepandèmic han tingut comparativament vendes més altes, fet que suposa la consolidació d’una massa lectora més gran no mediatitzada pel fet que poc calia fer durant la tancada. Són bones expectatives que Del Arco pren amb cautela encomanant-se al ‘senyor’ Esteve. «A veure com ens afecta en el futur l’actual inflació. De moment no es nota, però jo com a bon botiguer cada dies aixeco la persiana pensant que no vindrà ningú a comprar».

Xavier Vidal (Nollegiu)

Quan, el 13 de març del 2020, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar el tancament del comerç i el confinament de la població, Xavier Vidal va pensar que l’aventura de la llibreria Nollegiu (Pons i Subirà, 3) havia arribat a la seva fi. «No tenia cap esperança d’aguantar. I menys tenint en compte que feia només tres mesos que havíem fet una inversió per obrir una nova llibreria al Clot [València, 608]». Però la Nollegiu va aguantar, gràcies a la «fenomenal resposta» d’una clientela que no va dubtar a demanar llibres a través de la web fins i tot sabent que no els rebria fins al cap d’uns mesos. «Suposo que si vam tenir aquesta resposta va ser perquè feia anys que treballàvem per crear una comunitat de gent que sentia el projecte com una cosa seva», apunta Vidal.

A aquells dies d’estretors i incertesa els va seguir una època de bonança –«2021 va ser un any espectacular de vendes»– que va inflamar potser en excés les expectatives del sector. «Jo sempre he sigut molt conscient que la festa, si es pot qualificar de festa, seria de curta durada, perquè en aquest país l’índex de lectors és el que és», assenyala el llibreter de Nollegiu. La realitat dels números revela que a finals de l’any passat, «quan va entrar de nou la competència de la restauració, l’oci, els viatges, etcètera, la lectura va tornar al seu nivell de sempre». I en el primer trimestre del 2022, afegeix Vidal, les coses han anat a pitjor, com a conseqüència de la inflació i dels efectes econòmics de la guerra d’Ucraïna. «Com sempre, quan venen mal dades, el primer lloc del que es retalla és la cultura. Crec que per al sector serà més dura la crisi inflacionària que la crisi pandèmica», sentencia.

Al mal temps (el metafòric i, potser, també l’altre), bona cara. Vidal afronta el nou vell Sant Jordi amb una barreja d’escepticisme i entusiasme. Això sí, des de la Nollegiu torna a plantar cara a l’antieconòmica imposició del descompte. «Ningú rebaixa el preu de les gambes el 24 de desembre».

Àurea Perelló (Finestres)

S’estrenava el 2021 la llibreria Finestres amb el seu primer Sant Jordi, encara amb restriccions pandèmiques, i s’estrena aquest segon any amb doble local, un davant de l’altre al carrer de Diputació, entre Balmes i rambla de Catalunya (el segon, especialitzat en totes les arts). Ho faran amb 12 metres d’estand de venda de llibres i amb vuit de firmes d’autors davant les dues botigues. No són a la zona delimitada del passeig de Gràcia però tampoc els fa falta: s’ubiquen en ple centre, dins del perímetre de la superilla que l’Ajuntament de Barcelona ha establert que avui està pràcticament tancada al trànsit. 

«Preferim quedar-nos en el nostre espai. És una manera de mantenir la nostra aposta perquè la gent estigui còmoda a la llibreria, que convidi a la lectura i la reflexió», recalca Àurea Perelló, una de les responsables. Per això, avui mantindran una limitació d’aforament, per evitar les habituals bogeries de públic de la diada.  

La por: la pluja. ¿Pla B? «Carpes i plàstics». No tenen alternatives. «Tinc la sensació que malgrat la previsió del temps vindrà molta gent de fora de Barcelona, que aprofitarà per visitar la ciutat i disfrutar de l’ambient de Sant Jordi». 

Durant la pandèmia han crescut tant les vendes de llibres com els índexs de lectura. «Jo vull pensar que es mantindrà aquesta tendència. La lectura ha sigut molt present en els mitjans aquests dos anys i això ha ajudat –opina–. Espero que ara la lectura sigui notícia més enllà de Sant Jordi i de Nadal, que es normalitzi». 

Entre el més demanat aquests dies, explica, no falten els llibres sobre Putin i Ucraïna. I en l’acabat d’estrenar segon local, on una bona part està dedicada al còmic, detecten «un públic que no sol ser lector de còmic i que a l’estar ben posicionat en una llibreria generalista s’hi està acostant més». Encara no tenen dades amb les quals comparar amb Sant Jordis prepandèmics. L’any que ve ja podran fer-ho.

Mariana Sàrrias (Byron)

Byron, la llibreria del carrer de Casanova que va obrir les seves portes el novembre del 2020, en plena pandèmia, prepara amb il·lusió el seu primer Sant Jordi en plena normalitat, malgrat que ja va entreveure les ganes de festa que els lectors van exhibir en el Sant Jordi perimetrat del 2021. «Vam tenir un lloc al passeig de Gràcia i ens vam contagiar ràpidament de l’ambient, dins de la particularitat del moment, amb mascaretes i torns d’entrada», diu la llibretera Mariana Sàrrias, que ha apostat per fer del seu local un lloc de recolliment i saber reposat.

Certifica Sàrrias que les vendes en els últims temps han baixat, però aquesta comprovació, diu, necessita explicació. «Diria que no és que hagin baixat, sinó que el 2021 van pujar, una cosa molt diferent, perquè la gent en la seva tancada buscava alternatives a la televisió i les pantalles i va trobar el vell recurs del llibre». El que comprova en aquests últims dies d’incertesa internacional és una cosa més intangible: la necessitat de la gent d’entendre més. Això es percep en el tipus de llibres que demana en la Byron, cròniques de periodistes que coneixen bé Rússia o assajos d’analistes polítics sobre la guerra d’Ucraïna. «La gent s’ha adonat que la lectura dona respostes o t’ajuda a fer-te les preguntes concretes i això, en un moment com aquest, té molt valor. Per això estic convençuda que l’empenta que va donar la pandèmia a la lectura no es perdrà». 

Notícies relacionades

La prova la té Sàrrias en els seus clients que ja fa uns dies que estan escalfant motors per la seva llibreria, mirant, fent una ullada i fins i tot picotejant lectures, mentre ella viu amb satisfacció la possibilitat de posar en marxa activitats culturals com un curs amb la Universitat de Barcelona sobre temes marginals de la Història de l’Art o un cicle sobre drets humans en col·laboració amb el Parlament Europeu. Benvinguda vella normalitat. Benvingut vell Sant Jordi. 

 

Temes:

Llibres