Propostes per a la diada

200 llibres recomanats per gèneres per a Sant Jordi 2022

  • Completa guia de propostes per regalar i autoregalar-se en la primera diada des de l’inici de la pandèmia que es viurà sense mascareta

  • 16 firmes d’EL PERIÓDICO que ens recomanen un llibre per a Sant Jordi 2022

200 llibres recomanats per gèneres per a Sant Jordi 2022
26
Es llegeix en minuts

Hi ha ganes de Sant Jordi: plogui o no, res impedeix, com mana la tradició, regalar i/o autoregalar-se un llibre. Per no perdre’s en la jungla de novetats i de títols de fons que poblaran les llibreries aquest divendres i dissabte, proposem una guia de recomanacions per gèneres i temàtiques.

Només cal clicar a l’índex per anar directament a la categoria desitjada i al final de cadascuna per visualitzar la selecció completa. ¡Bona lectura!

-Literatura catalana

-Literatura castellana

-Literatura estrangera

-Novetats de col·laboradors i redactors d’EL PERIÓDICO

-Novel·la negra

-Supervendes i novel·la històrica

-Ciència-ficció i fantasia

-Clàssics

-No-ficció

-El conflicte entre Ucraïna i Rússia

-Història

-Biografies i memòries

-Música i cine

-Còmic

-Natura

-Gastronomia

-Literatura infantil i juvenil

Literatura catalanaper Anna Abella

‘Mamut’ / ‘Mamut’

Eva Baltasar. Club Editor / Literatura Random House. 128 / 112 pàg. 17,50 / 17,90 € 

Molt esperat era aquest ‘Mamut’ amb el qual l’autora catalana tanca el seu tríptic sobre atípiques maternitats després dels celebrats ‘Permagel’ i ‘Boulder’. Baltasar es posa més fosca i violenta que a les novel·les anteriors per presentar una nova protagonista femenina que fuig de la societat hipòcrita i abraça la soledat d’un món rural primari i animal.   

‘El monstre de Santa Helena’ / ‘El monstruo de Santa Elena’

Albert Sánchez Piñol.  La Campana / Alfaguara. 301 / 256 pàg. 19,90 € El gran Bigcripi és el nou monstre sorgit de la imaginació de Sánchez Piñol després dels éssers fantàstics de ‘La pell freda’ o ‘Fungus’. Ara reuneix Chateaubriand i la seva amant, la marquesa de Custine, amb un Napoleó derrotat a la presó de l’illa de Santa Elena, personatges que segons l’autor de ‘Victus’, encarnen «la Cultura, l’Amor i el Poder». 

‘Benvolguda’ / ‘Bienamada’

Empar Moliner. Columna / Planeta. 232 pàg. 20,90 €

Empar Moliner explica la història d’una dibuixant que, complerts els 50, endevina que el seu jove marit, violinista en una orquestra, s’enamorarà de la violinista suplent. A través del seu protagonista, amb «el certificat de menopàusica oficial», la novel·la, Premi Ramon Llull, reflexiona sobre la vulnerabilitat del matrimoni, el pas del temps i la maternitat.  

‘Els angles morts’

Borja Bagunyà. Periscopi. 491 pàg. 19,90 €

A l’any de la seva publicació, la primera novel·la de Bagunyà continua rebent felicitacions: acaba de ser reconeguda amb el Premi de la Crítica de narrativa. Amb la seva rica prosa, el barceloní denuncia sense estalviar bilis les misèries i jerarquies absurdes del món acadèmic, a través d’un professor de Literatura, i de la sanitat, des del punt de vista de la seva dona, ginecòloga. 

Consulta laselecció completa de literatura catalana

Literatura castellanaper Elena Hevia

‘El libro de todos los amores’

Agustín Fernández Mallo. Seix Barral. 19 €

Mentre el món s’encamina al seu final en un bromós segle XXI, una parella recorre la ciutat de Venècia. Ell és professor de llatí, ella, una escriptora que mira de catalogar totes les classes d’amor, fins i tot aquelles de les quals no se’n parla. Una novel·la esperançadora que recorda poderosament els ‘Fragments d’un discurs amorós’ de Barthes.

‘El castillo de Barbazul’

Javier Cercas. Tusquets. 21,90 €

Javier Cercas tanca la trilogia que va iniciar amb ‘Terra Alta’ amb aquesta novel·la protagonitzada de nou per Melchor Marín, ara ex mosso d’esquadra, enfrontat a la desaparició de la seva filla a Mallorca. El succés obre la porta a un món de corrupció que s’amaga rere la calma llegendària de l’illa.

‘Desde el otro lado’

Bernardo Atxaga. Alfaguara. 17,90 €

Quatre històries naturals, protagonitzades per animals –aus, rèptils i rosegadors– que s’entrellacen i presten les seves veus per tornar a construir les obsessions de l’escriptor basc: la pèrdua, la soledat i violència. Atxaga s’endinsa en el zoo humà que som amb la seva habitual intensitat i delicadesa.

‘Desastres íntimos’

Cristina Peri Rossi. Lumen. 16,90 €

La concessió del Cervantes a l’escriptora uruguaiana establerta a Barcelona propicia la recuperació d’aquest llibre publicat originalment als 90. Les lleis de la passió i el desig a través del fetitxisme, el desamor, el monstruós i la presó dels sentiments en uns contes carregats de tendresa, crueltat i erotisme.

Consulta la selecció completa de literatura castellana

Literatura estrangeraper E. H.

‘Nits de pesta’ / ‘Las noches de la peste’

Orhan Pamuk. Més Llibres / LRH. 23,90 €

Al premi Nobel turc la pandèmia vírica el va enxampar escrivint aquesta novel·la sobre el brot de pesta que a principis del segle XX va matar milions de persones a l’Àsia. L’escriptor desplega en aquesta novel·la monumental un fresc històric amb centenars de personatges atrapats a la fam, les intrigues polítiques, les revoltes i la por.

‘Més que una dona’ / ‘Más que una mujer’

Caitlin Moran. Anagrama (cat. i cast.)  20,90 €

La desprejuiciada Caitlin Moran s’ha fet gran i, complerts els 40, la vida no acaba de ser com ens la imaginàvem als 20. La llengua més afilada i viperina de la Gran Bretanya serveix la continuació del seu celebrat ‘Cómo ser mujer’, que inclou un pack de supervivència davant el sexe conjugal, el tracte amb adolescents problemàtics i els pares ancians.

‘A la vora del mar’ / ‘A orillas del mar’

Abdulrazak Gurnah. La Magrana / Salamandra. 20,90 €

¿Què porta a exiliar-se un home de 65 anys? Aquesta va ser la pregunta a què va intentar respondre el premi Nobel tanzà amb aquesta novel·la. Un comerciant de Zanzíbar fuig del seu país a Londres per trobar-se amb un poeta i intèrpret de suahili designat pels serveis socials per ajudar-lo en la seva nova vida.

‘Gallinas’

Jackie Polzin. Asteroide. 19,95 €

El debut de la nord-americana Jackie Polzin segueix una dona que cuida obsessivament quatre gallines, protegint-les de desastres naturals i depredadors. El millor i més intens d’aquest delicat relat, sobre les cures, la pèrdua i la inquietud davant la maternitat frustrada, es llegeix entre línies. Una petita joia.

Consulta la selecció completa de literatura estrangera

Novetats dels col·laboradors i redactors d’EL PERIÓDICOper A. A. i E. H.

‘Lejos’

Rosa Ribas. Tusquets. 288 pàg. 19 € 

Genial parèntesi en la seva sèrie de la família de detectius Hernández. A ‘Lejos’ també hi ha algun mort i moltes ombres, però més enllà del gènere, Ribas planteja temes com la por de l’alta gent o l’eutanàsia en una novel·la ambientada en una claustrofòbica urbanització a mig acabar de les moltes que va deixar la crisi. En la història, un home que fuig d’alguna cosa i una dona separada viuen una història d’amor.   

‘Cinco inviernos’

Olga Merino. Alfaguara. 18,90 €

Un diari íntim que recorre amb lucidesa i sense gaire compassió per a si mateixa els cinc anys que Merino va treballar com a corresponsal en Moscou des de 1992, un any després de la caiguda de la Unió Soviètica. Més enllà del context històric, l’exacta i profunda prosa de l’autora revela com es forja una veritable vocació. 

‘Obra maestra’

Juan Tallón. Anagrama. 19,90 €

Els testimonis imaginats de 70 personatges reals apuntalen el relat d’un dels grans enigmes de la museologia d’aquest país: la desaparició d’una escultura de Richard Serra de 38 tones. El millor és que no es tracta d’un llibre periodístic, sinó d’una precisa construcció literària que retrata brillantment el país que som.

‘La señora Potter no es exactamente Santa Claus’

Laura Fernández. Literatura Random House. 23,90 €

Una ciutat on sempre és hivern, una mítica localització d’una novel·la no menys mítica, una infinitat de personatges que entrecreuen els seus destins en una boja fantasmagoria que té tant d’ingènua com de cruel. La nova incursió de Laura Fernández en el seu particular univers és la seva aposta més ambiciosa. 

Consulta la selecció completa de llibres dels col·laboradors i autors d’EL PERIÓDICO

Novel·la negraper A. A.

‘Ciudad en llamas’

Don Winslow. Harper Collins. 432 pàg. 22,90 €  

Flamant premi Carvalho en la passada BCNegra, l’autor de la celebrada trilogia de la droga torna amb nova saga sobre una guerra entre les màfies irlandesa i italiana als Estats Units de finals dels 80. Protagonitzada per Danny Ryan, Winslow recala a la seva terra, Providence, per explorar temes com la lleialtat, la traïció, l’honor i la corrupció.   

‘La presidenta’

Alicia Giménez Bartlett. Alfaguara. 344 pàg. 19,90 €

Giménez Bartlett, multipremiada dama negra, pionera a regalar al gènere una icònica dona policia, Petra Delicado, de la qual fins i tot va construir una biografia, presenta dues noves inspectores: les principiants germanes Berta i Marta Miralles. Han d’afrontar un cas incòmode per a les altes esferes: la presidenta de la Generalitat Valenciana, Vita Castellà, del partit que està al poder, apareix morta en un luxós hotel de Madrid. ¿Us sona d’alguna cosa? 

‘La señora March’

Virginia Feito. Lumen. 328 pàg. 19,90 €

Un aclamat ‘thriller’ psicològic amb notes de terror és l’‘opera prima’ d’aquesta madrilenya establerta als Estats Units que és comparada amb Patricia Higsmith. Publicat primer en anglès i recomanat per Oprah Winfrey, retrata l’elitista societat novaiorquesa en què viu la protagonista del títol, que sospita que el seu marit pot ser un assassí.  

‘Los otros Sherlocks Holmes (1892-1944)’

Pablo Muñoz (Ed.) Alba. 316 pàg. 22,50 €

 

Molts van ser els contemporanis d’Arthur Conan Doyle que van admirar el seu icònic detectiu. Aquesta antologia aplega 18 relats, recopilats pel holmesià Pablo Muñoz, d’autors com ara Mark Twain, Maurice Leblanc, P.G. Wodehouse i l’espanyol Enrique Jardiel Poncela, que van de la fidelitat a la paròdia o el pastitx del personatge, en escenaris com ara Munic i Sibèria.  

Consulta la selecció completa de novel·la negra

Supervendes i novel·la històricaper A. A. i E. H.

‘Roma soc jo’ / ‘Roma soy yo’

Santiago Posteguillo. Rosa dels Vents / Ediciones B. 736 pàgines. 23,90 € 

Inici d’una ambiciosa saga sobre Juli César que conduirà l’autor de les trilogies d’Escipió Africà i Trajà i la bilogia de Julia Domna a una dècada bolcat a relatar la vida del famós líder l’Antiga Roma. Posteguillo revela en aquesta primera novel·la un episodi poc sabut de la seva joventut, quan es va donar a conèixer com a fiscal contra el corrupte senador Dolabela.

‘Episodios de una guerra interminable’ Estoig

Almudena Grandes. Tusquets. 112,65 €

Aquest serà el primer Sant Jordi sense Almudena Grandes, una cita obligada per a l’autora madrilenya. En aquest estoig es reuneixen les cinc novel·les que componen el cicle inconclús ‘Episodios de una guerra interminable’ i que, emulant Pérez Galdós, narren moments significatius de la postguerra espanyola des de 1939 fins a 1964.

‘Mai’ / ‘Nunca’

Ken Follet. Rosa dels Vents / Plaza & Janés. 840 pàg. 24,90 €  

Quan fa escassos mesos Ken Follett plantejava a ‘Mai’ una crisi global que amenaçava de conduir a una tercera guerra mundial pocs imaginaven que avui, després de l’envit de Putin a Ucraïna, aquest temor seria tan viu. L’autor supervendes viatja en el seu ‘thriller’ des del desert del Sàhara fins als grans centres de poder del planeta davant la por d’una apocalipsi nuclear i climàtica. 

‘Nadie lo sabe’

Tony Gratacós. Destino. 622 pàg. 21,90 € 

Un sorprenent debut de l’autor barceloní Tony Gratacós, en què especula amb els secrets i les llacunes que embolcallen, 500 després, l’aventura de la primera volta al món de Juan Sebastián Elcano. El protagonista d’aquest ‘thriller’ basat en fets reals, Diego de Soto, desmunta la versió oficial i converteix el mariner en un malvat mentider. 

Consulta la selecció completa de supervendes i novel·la històrica

Ciència-ficció i fantasiaper Ernest Alós

‘La sabiduría de las multitudes’

Joe Abercrombie. Runas. 744 pàg. 25,50 €

Abercrombie s’acomiada del món de la Primera Llei: una decalogia amb un llibre de relats i tres trilogies interconnectades. ‘La sabiduría de las multitudes’ tanca la tercera, i la més sorprenent. En un món de màgia (poca) i brutalitat (molta) arriba la revolució industrial i ara finalment la revolució-revolució, amb un festival de caps aristocràtics rodant.

‘El alzamiento de Persépolis’

James S.A. Corei. Nova. 952 pàg. 20,90 €

La sisena temporada de l’adaptació televisiva de ‘The Expanse’ se suposava que seriar l’última, però deixava un parell de fils sense lligar que apuntaven que n’hi hauria més. El setè dels llibres mostra, per als impacients, que arribarà després. La conquesta de l’espai per la humanitat pot acabar bé, malament, amb un nou imperi, o molt malament, amb una hecatombe universal.

‘Zoo city’

Lauren Beukes. Mai Més. 352 pàg. 21,50 €

Abans de ‘Las luminosas’, la sud-africana Lauren Beukes va escriure ‘Zoo city’. Una ciutat que reflecteix la brutalitat dels suburbis de Johannesburg i la violència de l’RDC, en què els delinqüents s’associen místicament a animals (un pudent peresós en el cas de la protagonista, especialista en l’estafa de la carta nigeriana i en la localització de desapareguts).

‘Furias desatadas’

Richard Morgan. Gigamesh. 816 pàg. 20 €

La ciència-ficció pot ser molt política. En el cas de Morgan, la trilogia que va començar amb ‘Carbono modificado’ porta al paroxisme el concepte marxista de l’alienació: si el cos passa a ser una funda d’un sol ús separada de la consciència, la conseqüència és la societat més brutal imaginable. El que començava com una novel·la negra futurista acaba amb una rebel·lió planetària.

Consulta la selecció completa de ciència-ficció i fantasia

Clàssicsper E.H.

‘Sonatas’

Ramón del Valle Inclán. Reino de Cordelia. 25,95 €

Les quatre sonates que segueixen la vida extravagant del Marquès de Bradomín a partir de les quatre estacions de l’any (símbol de l’edat del personatge) són una de les obres cabdals de Valle Inclán. Aquesta edició, il·lustrada per Manuel Alcorlo, l’ha fixada Luis Alberto de Cuenca.

'Cuentos y prosas breves'

James Joyce. Páginas de espuma. 31,35 €

En el cinquantè aniversari de la publicació de l’‘Ulises’, també està bé fer un cop d’ull als relats de l’irlandès ja que, tradicionalment, sempre s’ha considerat que ‘Els morts’ és un dels més perfectes. L’acompanyen proses dispars com les Epifanies, El retrat de l’artista adolescent i miscel·lànies.

‘La Regenta’

Leopoldo Alas 'Clarín'. Alba. 39,50 €

La millor obra de Leopoldo Alas, que alguns han comparat, no sense raó, amb ‘Madame Bovary’, col·loca en el centre del seu afilat retrat coral una dona, Ana Ozores, a la qual la ciutat de Vetusta, és a dir, Oviedo, dissecciona i destrueix per adúltera. Més que una història d’amor és un amarg retrat social. L’edició és d’Ignacio Echevarría.

'Romeo y Julieta'

William Shakespeare / Svetlin Vassiliev. Libros del Zorro Rojo. 23,90 €

Una bonica edició il·lustrada de la tragèdia de Shakespeare que proposa una nova lectura sobre l’amor romàntic i el seu encaix al marc social. L’il·lustrador rus Svetlin Vassilev capta amb força la passió mentre que Carolina Sanín aporta una mirada contemporània no exempta d’humor sobre el Bardo.

Consulta la selecció completa de clàssics

No-ficcióper E.H.

‘Mares, pares i més’ / ‘Madres, padres y demás’

Siri Hustvedt Edicions 62 / Seix Barral. 21,50 €

Una nova col·lecció d’assajos en què Hustvedt es bolca cap a la seva pròpia identitat en dues direccions: la història familiar en què reivindica els esforços de la seva àvia i la seva mare i també la reivindicació de les autores i artistes, com Jane Austen, Emily Brontë i Louise Bourgeois, amb qui es considera en deute.

‘Els marges’ / ‘En los márgenes’

Elena Ferrante La Campana / Lumen. 17,90 €

Tres lliçons magistrals sobre la literatura que Elena Ferrante –que mai dona la cara– va escriure perquè l’actriu Manuela Mandrachia les dictés en el cicle de lectures Umberto Eco de la Universitat de Bolonya. En aquests textos passa revista a la seva pròpia aventura en l’escriptura i la dels autors que l’han format. 

‘Infocràcia’ / ‘Infocracia’

Byung-Chul Han. La Magrana / Taurus. 13,90 €

El filòsof de moda prossegueix amb la seva dissecció de la societat actual en aquest petit opuscle, com tots els seus, en què deplora la manipulació que la digitalització està aplicant al ciutadà a base de desinformació, teories conspiranoiques i la psicopolítica digital, tot això en detriment de la democràcia. 

‘La vida toda’

Alma Guillermoprieto ed. Debate. 21,90 €

Una selecció de la millor crònica nord-americana feta per la periodista mexicana –que treballa habitualment en la premsa nord-americana, com ara ‘The New Yorker’ i ‘The New York Review of Books’–. Tots els textos van aparèixer després de l’11-S i mostren un món tenallat pel terrorisme, el canvi climàtic i les pandèmies.

Consulta la selecció completa de llibres de no-ficció

El conflicte entre Ucraïna i Rússiaper E.H.

'Los hombres de Putin'

Catherine Belton. Península. 27,90 €

Considerat l’assaig de l’any pels principals diaris britànics, aquest treball de la periodista de l’agència Reuters, Catherine Belton, revela la història no explicada de l’ascens al poder del líder rus avalat per un cercle format per membres del KGB. Va ser en uns temps tèrbols, en què Putin va aprofitar el caos generat per la caiguda de la Unió Soviètica per, posteriorment, aconseguir el control de les empreses privades a fi de repartir-les més tard als seus.

'Ucrania, el camino hacia la guerra'

Alejandro López Canorea. L’esfera dels llibres. 18,90 €

Que la guerra d’Ucraïna és conseqüència d’un conflicte que s’arrossega des de fa dècades no és una novetat, el que ha passat amb la invasió de Rússia és haver internacionalitzat el problema i haver-lo portat a tensar la ruptura amb l’ordre mundial vigent. L’analista polític López Canorea se centra en aspectes crucials de com es va arribar al 24 de febrer del 2022: per què Putin no es va annexionar el Donbass el 2015 i quines implicacions contenen els acords de Minks. També es fa molt d’èmfasi a desmuntar les argumentacions que Rússia ha donat per fer factible la invasió. 

‘Putin, trenta anys després del final de l’URSS’

Llibert Ferri. Edicions de 1984. 18 €

Ferri, periodista especialitzat en els països de l’Est, analitza el fenomen Putin partint de la humiliació que va suposar la dissolució de la Unió Soviètica i el desencant posterior. De com el líder rus, igual com Hitler, va suposar aprofitar aquest sentiment per aconseguir el poder i establir de nou un imperi totalitari. El llibre s’inicia amb els assassinats de la periodista Anna Politkóvskaia i del policia Aleksandr Litvinenko el 2006 i explora les activitats de Putin per aconseguir que Rússia es converteixi en un estat policial.

‘Rússia, l’escenari més gran del món’

Manel Alías. Ara Llibres. 21,90 €

El corresponsal de TV-3 a Moscou coneix el país com ningú. No només les macrohistòries polítiques, sinó també, i sobretot, les petites i íntimes, que, segons el seu parer, ajuden millor que ningú a comprendre en profunditat la realitat d’un país, que contemplem tancats en els tòpics. Allà hi ha la nena que va contemplar l’aterratge de Iuri Gagarin mentre plantava patates amb la seva àvia, el ‘dj’ contaminat per Txernòbil i abocat a una mort segura i l’àvia que cada dia d’hivern patina sobre les aigües gelades del llac Baikal.

Històriaper A.A.

‘Hitler y Stalin’

Laurence Rees. Crítica. 616 pàg. 24,90 €

Amb aquesta dissecció de Hitler i Stalin culmina Laurence Rees 30 anys de recopilació de testimonis inèdits –civils, militars i gent que els va conèixer en persona–. L’historiador qüestiona teories sobre els dos dictadors que entre 1939 i 1945 van imposar el seu «afany sanguinari desmesurat» i van instaurar «el règim més cruel i tirànic de tots els temps».  

‘La risa en la Antigua Roma’

Mary Beard. Alianza 380 pàg. 22,95 € 

‘Sobre contar chistes, hacer cosquillas y reírse a carcajadas’, diu el subtítol d’aquesta obra de la catedràtica Mary Beard en la qual va estudiar com en l’Imperi romà eren objecte de burla els avariciosos o els polítics però no els cecs, o com els agradaven els acudits escatològics i de sexe. De la divulgadora Esfera també rescata ‘El arte clásico’, que firma amb John Henderson. 

‘La Edad Media. Una historia gráfica’

Eleanor Janega i Neil Max Emmanuel. Pasado & Presente. 192 pàg. 28 €

Després de la versió gràfica de ‘La Segunda Guerra Mundial’, d’Antony Beevor, l’editorial de Gonzalo Pontón llança un nou assaig il·lustrat, aquesta vegada sobre l’època medieval. Els autors trenquen el mite que va ser una edat fosca i no obliden com van ser perseguits i marginats homosexuals, jueus, dones, prostitutes, leprosos i heretges.  

‘El médico de Himmler’

François Kersaudy. Taurus. 392 pàg. 22,90 € 

Reivindica l’historiador francès Felix Kersten, que sense pretendre-ho va acabar sent el fisioterapeuta del Reichsführer Heinrich Himmler. Va saber aprofitar la seva influència sobre el líder nazi, que no podia passar sense els seus massatges, que li pal·liaven les doloroses rampes abdominals, per aconseguir l’alliberament de milers de presoners, molts d’ells, jueus. 

Consulta la selecció completa de llibres d’història

Biografies i memòriesper E.H.

‘Carme Balcells, traficant de paraules’ / ‘Carmen Balcells, traficante de palabras’

Carme Riera. Debate / Rosa des vents. 22,90 €  

Amiga de la superagent literària durant més de 40 anys, Carme Riera traça un retrat amb llums i ombres –tenia a sou una astròloga, dirigia la vida de tots els seus representats, era irascible i manipuladora– de Balcells. Més enllà de la protecció dels seus autors, sense ella el boom no hauria sigut possible.

‘Cervantes’

Santiago Muñoz Machado Crítica. 34,90 €

Carregada de clarobscurs, en la vida del pare del Quixot no és fàcil separar el fet cert de la conjectura. Per aquesta raó el director de la Reial Acadèmia Espanyola ha teixit aquesta biografia només amb fets provats i sobretot no intentant fer passar l’autor pel que no era, no en va anar a parar a la presó diverses vegades.

‘Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater’ / ‘Vencer el miedo. Vida de Gabriel Ferrater’

Edicions 62 / Tusquets. Jordi Amat 18,90 €

L’autor que va modernitzar la poesia catalana va decidir que no volia envellir, per això es va matar uns dies abans de complir 50 anys. Tota la seva vida va ser una lluita contra la por de la pobresa, a la vellesa –per això es va envoltar de dones joves– però això no invalida la plenitud artística que va aconseguir i que Jordi Amat sap esprémer en aquesta biografia.

‘Andy Warhol’

Jean-Noël Liaut Arpa. 21.90 €

Coincidint amb l’estrena a Netflix de la sèrie documental ‘Los diarios de Andy Warhol’, bo serà abordar aquesta biografia que aporta noves revelacions respecte al pare de l’art pop, entossudit al llarg de la seva vida a convertir-se en una icona, amagat sota una perruca i el misteri. No exempt de polèmica.

Consulta la selecció completa de biografies i memòries

Música i cineper Rafael Tapounet

‘Hey! Julio Iglesias y la conquista de América’

Hans Laguna. Contra. 472 pàgines. 23 €

Ara que ‘The New York Times’ descriu Rosalía com a «l’exportació més gran del pop espanyol des de Julio Iglesias» potser ha arribat el moment de prendre’s el cantant madrileny seriosament més enllà de la seva condició de mem errant. Hans Laguna ho fa en un revelador, rigorós i ameníssim assaig sobre l’exitós assalt de Iglesias al mercat nord-americà.

‘Auambabuluba Balambambú’

Nick Cohn. La Felguera. 404 pàgines. 23 €

Ufanosa reedició, amb pròleg de Kiko Amat, d’aquesta personalíssima aproximació a la història del rock, que desborda entusiasme i totalitarisme juvenil, la primera edició del qual es remunta a 1968, quan l’autor tenia només 22 anys. Un títol fonamental que va consagrar la idea que la passió és molt més important que el rigor al parlar de música pop.

’The Storyteller. Històries de vida i música’

Dave Grohl. Libros Cúpula. 392 pàgines. 23 €

Com a bateria de Nirvana i ‘frontman’ de Foo Fighters, Dave Grohl ho ha viscut tot, i dues vegades. En aquest llibre de memòries, el músic aboca la seva incomparable experiència en el món del rock en poc més d’una vintena de relats curts escrits amb una gràcia innegable que aconsegueixen resultar inspiradors sense caure en l’afectació ni en la falsa modèstia.

‘Amoroso. Una biografia de Joao Gilberto’

Zuza Homem de Mello. Libros del Kultrum. 464 pàgines. 23 €

A més de revisar amb punteria la trajectòria de l’artista que va obrir nous camins en la música popular brasilera, la primera biografia de Joao Gilberto és l’emocionant testimoni d’una admiració genuïna que va portar l’autor a seguir durant dècades les empremtes de l’esquiu geni bahià, a guanyar-se la seva amistat i a convertir-se en el seu confident.

Consulta la selecció completa de llibres de música i cine

Còmicper A.A.

‘In.’

Will McPhail. Norma. 272 pàg. 32 €

Amb un nus al coll s’acaba de llegir aquesta commovedora història protagonitzada per un jove dibuixant, Nick, amb problemes per comunicar-se fins que coneix una oncòloga, debut a la novel·la gràfica de l’escocès Will McPhail, il·lustrador de ‘The New Yorker’. Amb intel·ligència, humor i sensibilitat, tracta temes com la mort i el dol, l’aïllament i les pors d’obrir-se al món.

‘L’accident de caça’ / ‘El accidente de caza’

Landis Blair i David L. Carlson. Finestres / Planeta Còmic. 35 € 

Merescut premi a millor obra al festival d’Angulema 2021 per a aquest brutal drama carcerari real on un pare revela al seu fill que va quedar cec en un atracament i no en una cacera i li explica com va acabar a la presó, compartint cel·la amb l’assassí d’un nen. Una història de violència, redempció, por, amistat i relació paternofilial que no s’ha de perdre. 

‘La compañera’

Agustina Guerrero. Lumen. 232 pàg. 20,90 € 

Junt amb la Volátil, aquest àlter ego de samarreta de ratlles que sempre l’acompanya, Agustina Guerrero torna a brindar un honest –a estones cru i fosc, a estones trist, sempre tendre– treball autobiogràfic en què l’argentina establerta a Catalunya repassa episodis de la seva vida, des de l’abús sexual fins a la síndrome de l’impostor passant pel duel pels éssers estimats. 

‘Túnels’ / ‘Túneles’

Rutu Modan. Finestres / Salamandra Graphic. 288 pàg. 24 / 23 €

Embolicada d’aventura a l’estil Indiana Jones, la dibuixant israeliana (‘Metralla’) construeix una intel·ligent metàfora de l’etern conflicte del Pròxim Orient a través d’una peripècia tragicòmica entorn d’una insòlita excavació arqueològica il·legal sota els territoris ocupats. L’objecte del desig: la bíblica i suposadament poderosa Arca de l’Aliança. 

Consulta la selecció completa de còmic

Naturaper E. A.

‘Las aves’

Philip Kennedy. Blume. 352 pàg. 49,90 €

El segle XIX va viure l’«edat d’or de la il·lustració d’aus». La difusió del gravat en color i el desenvolupament de la història natural va permetre que artistes i naturalistes com ara Audubon, Gould, Catesby, Wilson i Selby executessin autèntiques obres d’art reproduïdes una vegada i una altra. El llibre en recull els exemples més excel·lents, sense oblidar tampoc el món de l’estampa japonesa.

‘El huerto de una holgazana’

Pia Pera. Errata Naturae. 272 pàg. 20,50 €

A ‘Aún no se lo he dicho a mi jardín’, Pia Pera va narrar com el va ajudar la jardineria a suportar la malaltia degenerativa que va acabar amb la seva vida el 2016. En aquest llibre, creuant literatura i botànica, explica com una professora sense més experiència que regar testos va convertir una finca agrícola abandonada en un hort, després de decidir retirar-se de la docència.

‘L'enigmàtic tarannà dels ocells’ / ‘La conducta de los pájaros’

Notícies relacionades

Jennifer Ackerman. Cossetània / Ariel. 488 / 400 pàg. 21,90 / 19,95 €

L’autora d’‘El ingenio de los pájaros’ recopila innombrables casos en què recents investigacions han revelat comportaments sofisticats, sorprenents, individuals, altruistes o perversos en cinc aspectes, el de la comunicació, el treball, el joc, l’amor o la criança. Ackerman, citant una broma d’E. O. Wilson, conclou que una vegada vist un ocell, no estan vistos tots.