Propostes per a la diada

200 llibres recomanats per encertar per Sant Jordi 2021

La pandèmia farà que sigui, sens dubte, una diada diferent, però els llibres no falten mai a la cita. Vet aquí una selecció de propostes dividides per categories

200 llibres recomanats per encertar per Sant Jordi 2021
23
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest nou Sant Jordi 2021 encara no serà com ens agrada recordar la diada, amb gent en carrers plens davant centenars de parades de llibres i roses. Però serà. Encara que sigui en espais perimetrats o en estands davant de cada llibreria, amb les preceptives mesures de seguretat a causa de la pandèmia, els llibres segueixen allà. Ho han demostrat dia a dia durant els últims tretze mesos i els lectors han començat a veure que potser no fa falta esperar el 23 d’abril per comprar-los. Aquesta guia de 200 novetats ofereix llibres recomanats per regalar i autoregalar-se, sigui o no Sant Jordi.

-Literatura catalana

-Literatura castellana

-Literatura extranjera

-Clàssics

-Supervendes i novel·la històrica

-Novela negra

-Ciència-ficció i fantasia

-No-ficció

-Història

-Llibre il·lustrat

-Música i cine

-Gastronomia

-Còmic

-Literatura infantil i juvenil

Literatura catalana, per Anna Abella

Literatura catalanaEls angles morts

Borja Bagunyà. Periscopi. 19,90 €

Després dels celebrats relats de ‘Plantes d’interior’ i ‘Defensa pròpia’, Bagunyà destil·la genialitat en la seva primera novel·la, a més d’una prosa sulfúrica contra el sistema acadèmic universitari. Els protagonistes: un professor de Literatura que és la pura imatge del perdedor, i la seva parella, una intel·ligent i honesta ginecòloga.  

Napalm al cor

Pol Guasch. Anagrama. 18,90 €

Amb només 24 anys i un parell de poemaris publicats, Guasch es convertia en l’autor més jove a guanyar el Llibres Anagrama, premi sagaç en el llançament de talents. ‘Napalm al cor’ és una distòpia asfixiant i alhora poètica sobre la repressió del poder en una zona militaritzada on dos nois pateixen la intolerància envers el seu desig i la seva llengua, la precarietat i el desarrelament.   

Tàndem

Maria Barbal. Destino. 18,90 €Flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, l’autora de ‘Pedra de tartera’ ja començava l’any amb bon peu, guanyant un altre guardó, el Pla, gràcies a aquesta novel·la, en què reflexiona sobre l’amor i la felicitat en la maduresa a través d’un viudo i d’una dona acabats de jubilar que coincideixen en una classe de ioga. 

Consumits pel foc / Consumidos por el fuego

Jaume Cabré. Proa / Destino. 19 €

Una dècada després de l’èxit de ‘Jo confesso’ l’autor de ‘Les veus del Pamano’ torna amb aquesta novel·la curta, una mena de fàbula no buscada en què un professor de literatura, de nom Ismael, comparteix protagonisme amb un petit senglar. Falenes atretes per la llum, el retrobament amb una veïna de la infància, una intriga negra i dosis de drama i d’humor, en un relat que no deixa de sorprendre.   

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura catalana

Literatura castellana, per Elena Hevia

Literatura castellana‘Tomás Nevinson’

Javier Marías. Alfaguara. 22,90 €

Aquest gran autor amb voluntat de ser-ho tanca amb aquesta novel·la un díptic que funciona també com el revés de la trama de ‘Berta Isla’, la seva novel·la anterior. Si aquella se centrava en l’heroïna del títol, ara li toca el torn al seu marit, que, havent tornat d’aquella aventura, s’enfronta al dilema moral de si és lícit matar en una circumstància concreta.

‘Los ojos cerrados’

Edurne Portela. Galaxia Gutenberg. 17 €

Si hi ha una preocupació que recorre els llibres d’Edurne Portela és la de l’anàlisi de la violència que ella ha concretat en les accions d’ETA o en la que perdura enquistada en la parella. Ara li toca a una novel·la que recull el trauma de la Guerra Civil reflectit en un avi que viu en un poble perdut i una dona jove que torna allà.

‘Al final siempre ganan los monstruos’

Juarma. Blackie Books. 21 €

El segell Blackie Books ens revel·la aquest autor andalús que ha ordit a la seva primera novel·la un impactant relat d’autodestrucció generacional no gaire allunyat del que cosa va suposar ‘Trainspotting’ al seu moment. Fill i net de temporers, Juan Manuel López, és a dir, Juarma, sembla que deixarà empremta. I a sobre arriba amb doblet de la seva faceta fanzinera: a ‘Abrázame hasta que la vida deje de dar puto asco’ (Autsaider Cómics, 12 €) reuneix una antologia de vinyetes satíriques plenes d’ironia i humor.

‘Independencia’

Javier Cercas Tusquets. 21,90 €

Cercas ha enviat el seu heroi a l’any 2025 quan, segons la seva ficció, el procés i la pandèmia ja són cosa del passat. Una trama de fort calat polític, aquesta vegada situada a Barcelona, amb la nova alcaldessa (res a veure amb Colau) com a víctima, li serveix a l’autor per consolidar el seu projecte policíac. 

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura castellana

Literatura estrangera, per E. E.

Literatura estrangera,‘Hamnet’

Maggie O’Farrell. L’Altra Editorial / Asteroide. 23,95 €

La irlandesa Maggie O’Farrell es val de la figura de Shakespeare per explicar una història sobre el Bardo. Hamnet va ser l’únic fill home de l’autor que va morir als 11 anys. Temps després, aquest escriuria una tragèdia sobre el fantasma d’un pare i el seu fill amb un nom molt semblant: ‘Hamlet’.

‘Jack’

Marilynne Robinson. 1984 / Galaxia Gutenberg. 19,90 €

La multipremiada Robinson és una de les autores de capçalera del president Obama i una de les veus més respectades de l’actual literatura nord-americana. Aquí recupera un personatge secundari de la seva novel·la ‘En casa’, un home blanc, alcohòlic i autodestructiu que en els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial, s’enamora d’una afroamericana.

‘Llum de febrer’ / ‘Luz de febrero’

Elizabeth Strout. 1984 / Duomo. 18 €

Strout ha decidit recuperar la seva heroïna Olive Kitteridge, eternament enutjada i posseïdora d’una honestedat brutal, ara viuda i necessitada d’amor, en aquesta nova sèrie de relats tan honestos i precisos com el llibre anterior que li va reportar el Pulitzer. És difícil no imaginar-se l’Olive amb els trets de Frances McDormand, que la va encarnar en una excel·lent minisèrie.

‘L’anomalia’ / ‘La anomalía’

Hervé Le Tellier. Ed. 62 / Seix Barral. 19,90 €

Una novel·la enginyosa i popular que ja va tenir una important repercussió a França abans que el Goncourt catapultés definitivament el seu autor. Destins entrecreuats i duplicats en una història de ciència-ficció, no gaire allunyada de la sèrie ‘Lost’, en què es donen la mà el joc, el ‘thriller’ i la narració d’aventures.

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura estrangera

Clàssics, per E.E

Clàssics‘Guerra y Paz’

Lev N. Tolstoi. Alba. 66 €

No se li ha de tenir por a ‘Guerra y paz’ perquè pot oferir setmanes i fins i tot mesos de lectura joiosa. La recompensa és entrar de ple a la Rússia del segle XIX des de l’última cabana llardosa fins al primer palau daurat. Aquesta luxosa i cuidada edició ve amb nova traducció de Joaquín Fernández-Valdés.

‘Cuentos completos’

Issaak Bàbel. Páginas de Espuma. 37,05 €

Menys conegut que Txékhov, els relats d’Issaak Bàbel persegueixen el mínim i anecdòtic per colpejar el lector. Aquí es recullen tots els seus contes, a més de les seves cròniques, reportatges i guions cinematogràfics, com per demostrar que és molt més que l’autor de ‘Caballería roja’, aquí traduïda com ‘Ejército de caballería’.

‘Les flors del mal’ / ‘Las flores del mal’

Charles Baudelaire. Proa / Nórdica. 22,32 / 21,37 €

En el 200 aniversari del naixement del gran poeta maleït, bo és disfrutar d’aquesta versió íntegra en català de la seva obra mestra, la més influent per al segle XX, traduïda pel poeta Pere Rovira. En castellà, Nórdica recupera la seva selecció de la seva obra mestra il·lustrada per l’artista belga Louis Joos.

‘Crim i Càstig’

Fiódor Dostoievski. Bernat Metge. 34,95 €

El tercer títol de ‘La Casa dels Clàssics’ té nova traducció de Miquel Cabal i pròleg de l’escriptor Francesc Serés. ‘Crim i càstig’, és sabut, és una novel·la torturada que, segons Nietzsche, enclou tots els secrets de la psicologia humana. Alba en té una bona edició en castellà.

Consulteu la selecció completa de clàssics

Supervendes i novel·la històrica, per A. A. i E. H

Supervendes i novel·la històrica‘Sira’

María Dueñas. Planeta / Columna. 22,90 €

María Dueñas recull noves aventures de la protagonista de ‘El temps entre costures’, que ja no és la costurera ingènua d’aquella novel·la, sinó una dona de món que, acabada la Segona Guerra Mundial, torna a posar-se a l’ordre del servei secret britànic i passejar-se per enclavaments com Jerusalén, Londres o Tànger. 

‘El hijo del padre’

Víctor del Árbol. Destino. 20,90 €

En la que és la seva novel·la més personal i ambiciosa, Del Árbol ha bussejat en les seves arrels i en la seva infància al barri barceloní de Torre Baró per despullar terribles secrets d’una saga familiar mentre indaga en la relació entre pares i fills. Ho fa a través d’un professor universitari que assassina l’infermer que cuida la seva germana, ingressada en un psiquiàtric.

‘Les armes de la llum’ /‘Las armas de la luz’

Jesús Sánchez Adalid. Harper Collins. 24,90 €

En aquesta ocasió Sánchez Adalid escull una peripècia amb personatges històrics i de ficció al voltant d’uns misteriosos barcos que van deixar al voltant de l’any 1000 un estrany present al port de Cubelles, a la costa tarragonina. Mentre Almansor amenaça el nord de la Península Ibèrica, dos nois viatgen a l’Alt Urgell, on el comte Armengol intenta trencar amb el califat de Còrdova i amb el regne franc.  

‘La dona de la seva vida’

Xavier Bosch. Columna. 21,90 €

L’escriptor i periodista català arriba de nou a Sant Jordi consagrat com a supervendes. Després de l’èxit de novel·les com ‘Nosaltres dos’ i ‘Paraules que tu entendràs’, que sumen 150.000 exemplars venuts, Bosch ara proposa una història d’intriga i sentiments lligada al drama real dels nens robats que va començar a l’Espanya franquista però va continuar fins als anys 90.

Consulteu la selecció completa de supervendes i novel·la històrica

Novel·la negra, per A. A.

Novel·la negra‘Los buenos hijos’

Rosa Ribas. Tusquets. 19,50 €

L’autora catalana regala una nova, i més fosca i dramàtica, història protagonitzada per la família de detectius Hernández, establerta al barri barceloní de Sant Andreu. Els va presentar a ‘Un asunto demasiado familiar’ i ara els secrets i les morts persegueixen el pare, Mateo, la seva dona Lola, que lluita contra un trastorn mental, i els tres fills, Nora, Marc i Amalia, que investiguen una xarxa de prostitució infantil.  

‘El estafador’

Guillem Sánchez. Península. 17,90 €

La realitat, de vegades, és millor que qualsevol ficció. En aquest ‘true crime’, el redactor de successos d’EL PERIÓDICO, premi Ortega y Gasset de periodisme per destapar casos de pederàstia als Maristes, detalla la història de Francisco Gómez Manzanares, un entabanador empresonat per seduir, saquejar i abandonar unes 50 dones que es creien les seves nòvies després de fingir ser pilot d’avió, provador de Fórmula 1 o tècnic del Barça. 

‘L’obscur adéu de Teresa Lanza’ / ‘El oscuro adiós de Teresa Lanza’

Toni Hill. Rosa dels Vents / Grijalbo. 19,90 €

Enfoca aquí l’autor de ‘Tigres de vidre’ temes com el suïcidi, la situació de les dones immigrants que treballen netejant cases, la corrupció, el classisme o el costat fosc de l’adopció. Una novel·la de misteri rodona, ambientada en una zona residencial pròxima a Barcelona, amb diverses veus, una de les quals, la del fantasma de la noia hondurenya que li dona títol.  

‘Seis cuatro’

Hideo Yokoyama. Salamandra. 23 €

Tot i que el japonès es presentava aquest gener com una de les estrelles del festival BCNegra, apadrinat per David Peace i sent encara un desconegut per aquests verals, pot dir-se ja que ha arribat per quedar-se. ‘Seis cuatro’ és el número d’un cas sense resoldre, el segrest i assassinat d’una nena a Tòquio. I l’agent Mikami mirarà de trobar respostes. 

Consulteu la selecció completa de llibres de novel·la negra. 

Ciència-ficció i fantasia, per Ernest Alós

Ciència-ficció i fantasia‘Ritus de l’edat adulta’ / ‘La estirpe de Lilith’

Octavia E. Butler. Mai Més / Nova. 23,95 / 32,90 €

Trenta anys d’oblit i una recuperació més que merescuda en ple ‘revival’ de la pionera de la ciència-ficció afroamericana feminista. Mai Més va obrir el foc amb la publicació en català dels dos primers títols de la trilogia, ‘Alba’ i ‘Ritus de l’edat adulta’ i Nova s’ha sumat agrupant els tres títols en un sol volum, mentre Capitán Swing continua recuperant altres títols com a ‘Parentesco’ i ‘La parábola del sembrador’. Una espècie alienígena ofereix a la humanitat sobreviure a l’apocalipsi: el preu és la hibridació i l’instrument, un canvi d’hàbits sexuals diguem que intricat. Especulació sobre sexe i gènere, colonialisme i apropiació cultural. I de lectura captivadora.

‘El problema de la paz’

Joe Abercrombie. Runas. 24,90 €

Dels autors de fantasia èpica en actiu, Abercrombie és, amb Brandon Sanderson, el que està més en forma. En els seus ja nou llibres del món de La Primera Ley ha evolucionat del ‘grimdark’ més violent i gallet a abordar, entre espasada i espasada, qüestions com el protagonisme dels seus personatges femenins o, en aquesta segona entrega de la seva tercera trilogia, la col·lisió entre un antic règim i les injustícies socials de la revolució industrial. ‘Els miserables’ o ‘Germinal’ amb moltes espases i poca bruixeria.

‘La chica oculta y otros relatos’

Ken Liu. Runas. 24,90

Siguem sincers: ens ha arribat molt justeta, en la mateixa setmana prèvia a Sant Jordi, i no l’hem pogut ni mirar. Però només que sigui la meitat de bo que l’anterior col·lecció de relats de Ken Liu,’El zoo de papel’, mereix molt la lectura. Els contes (i un avanç de la pròxima entrega de la seva saga ‘silk punk’) del referent de la ciència-ficció sinoamericana.

‘Exhalació’ / ‘Exhalación’

Ted Chiang. Mai Més / Sexto Piso. 22,50 €

Ted Chiang es prodiga poc. I és una llàstima. Només comptem amb dues col·leccions de relats d’un autor que igual coqueteja amb Borges que dona material per a pel·lícules com ‘The Arrival’ o converteix conceptes com l’entropia o les possibilitats de la intel·ligència artificial o les mascotes virtuals en contes intrigants. Aquest volum ha aconseguit captivar lectors literaris gens habituals del gènere.

Consulteu la selecció completa de llibres de fantasia i ciència-ficció

No-ficció, per E.E

No-ficció‘Los últimos pianos de Siberia’

Sophy Roberts. Seix Barral. 22 €

Aquesta periodista britànica aborda un magnífic llibre a cavall de l’assaig narratiu, la història de la música i la cultura russa i la literatura de viatges. L’objectiu és treure a la llum la fosca odissea de com al segle XIX i XX els pianos van arribar a la Rússia siberiana i van sobreviure als tsars, els dictadors i els camps de treball.

‘El passat no és un somni’ / ‘Lo pasado no es un sueño’

Theodor Kallifatides. Galaxia Gutenberg. 17,50 €

Tornen els records de Kallifatides, aquest autor grec establert a Suècia des de fa dècades que va captivar els lectors amb ‘Una altra vida, encara’. Sota una aparença novel·lesca aquí relata un episodi d’infància: com es va escapar de la mort marxant d’un poble que va acabar massacrat pels feixistes.

‘Records de la meva inexistència’ / ‘Recuerdos de mi inexistencia’

Rebecca Solnit. Angle / Lumen 19,90 €

La creadora del terme ‘mansplaining’ –que un home expliqui a una dona una cosa que probablement ja sap– relata en aquestes memòries la forma en què va lluitar contra les antigues formes de patriarcat fins a construir-se com persona. Al segell Capitán Swing també pot trobar-se el molt interessant ‘La madre de todas las preguntas’, de la mateixa autora.

‘Paraules d’Arcadi’

Arcadi Oliveres. Angle, 16,90 €

Arcadi Oliveres va estar fins a l’últim segon de la seva vida pensant en un futur que ja no seria per a ell. Referent dels moviments socials, l’autor passa revista a la democràcia, els refugiats, les migracions, el capitalisme i el canvi climàtic, claus importants per construir entre tots un món més habitable.

Consulteu la selecció completa de llibres de no-ficció

Història, per A. A.

Història‘El gran error de la República’

Ángel Viñas. Crítica. 21,90 €

L’historiador madrileny, enorme expert en la Guerra Civil, es pregunta i dona respostes sobre per què en els mesos previs a l’estiu de 1936, malgrat el rumor de sabres, el Govern republicà no va frenar un cop militar que potser podria haver-se evitat. Viñas reconstrueix les conspiracions dels sublevats i la ineficàcia i el fracàs de la República per frenar la conjura.

‘Overlord’

Max Hastings. Esfera de los Libros. 27,90 €

Arriba ara en castellà el clàssic de referència sobre un dels fets clau de la Segona Guerra Mundial, el Dia D i la devastadora batalla de Normandia (1944), l’operació amfíbia més important de la història militar. El reputat historiador britànic inclou un pròleg especial per a aquesta edició en què recorda el rol d’Espanya en el conflicte, malgrat la seva neutralitat. 

‘Ruta d’escapada’ / ‘Ruta de escape’

Philippe Sands. Anagrama. 23,90 €

Després del brillant ‘Calle Este-Oeste’, l’advocat britànic ofereix una nova investigació reconstruint la història oculta del jerarca nazi Otto Wächter, de qui el seu fill creu que va ser enverinat a Roma el 1949, mentre intentava fugir a Llatinoamèrica després de la guerra. Amb ingent material inèdit de la família Sands a més indaga en la vinculació del Vaticà a les xarxes de fugida de criminals nazis.  

‘Historia de la comuna de París de 1871’

Prosper-Olivier Lissagaray. Capitán Swing. 25 €

El març passat es van complir 150 anys des que la classe treballadora parisenca va prendre el control de la capital francesa, farta de ser explotada i de no tenir poder polític. En aquelles barricades hi va haver l’autor d’aquest títol, el periodista Prosper-Olivier Lissagaray (1838-1901), membre de la Comuna de París, que va viure aquell aixecament i la matança que va acabar amb ell, però també els assoliments que la revolució va aconseguir per a la població. 

Consulteu la selecció completa de llibres d’història

Llibre il·lustrat, per A. A.

Llibre il·lustrat‘Espíritus y criaturas del Japón’

Lafcadio Hearn / Benjamin Lacombe. Edelvives. 32,90 €

Els yökai, éssers inquietants i espectrals com l’home tauró o els tengu de les muntanyes, adquireixen forma gràcies a Lacombe, que, com ja va fer a ‘Històries de fantasmes del Japó’, torna a rendir els seus privilegiats llàpissos al servei de nou relats fantàstics més de la tradició oral nipona recopilats i reescrits a la segona meitat del segle XIX pel japonòleg Lafcadio Hearn. Una edició, de nou, cuidada al detall. 

‘Animals invisibles’ / ‘Animales invisibles’

Gabi Martínez, Jordi Serrallonga i Joana Santamans. Nórdica / Capitán Swing. 19,50 €

Amb pròleg de l’actor Viggo Mortensen i precises i realistes il·lustracions de Joana Santamans, l’escriptor Gabi Martínez visibilitza juntament amb l’arqueòleg Jordi Serrallonga, que aporta la visió antropològica, 51 animals mítics, reals o imaginaris, vius o extingits de tot el planeta. Del mamut llanut al tauró de grans dents, passant pel geirfugl (antecessor del pingüí), tota una oda a la natura.

‘El último verano de la URSS’

Sara Gutiérrez i Pedro Arjona. Reino de Cordelia. 26,50 €

Després de dos anys vivint al país amb una beca, el 1991, mesos abans de la caiguda de l’URSS, la metge, traductora i periodista Sara Gutiérrez va emprendre un viatge del mar Bàltic al mar Negre sense tenir l’obligat permís oficial. Pedro Arjona il·lustra en blanc i negre anècdotes, trobades i històries del periple, com la de la dona que tenia el marit mort a la banyera perquè no trobava fusta per al taüt.  

‘El gran llibre dels exploradors catalans’

Joan de Déu Prats i Maria Padilla. Comanegra. 29,50 €

De Jaume Alaric a la Pèrsia del segle XIII a Sinibald Mas, corsari a més de fundador de l’Escola Nàutica de Barcelona, passant per l’arqueòleg Eduard Toda a Egipte o Aurora Bertrana als mars del Sud, aquest tercer títol de la sèrie ‘Catalunya fantàstica’ rescata les aventures de visionaris, missioners, científics o escriptors en temps i terres remotes.

Consulteu la selecció completa de llibres il·lustrats

Música, cine..., per Rafael Tapounet 

Música, cine...,‘Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente’

Miguel Ángel Villena. Tusquets. 22 €

A partir del testimoni d’una trentena de persones, l’obra guanyadora del 33è premi Comillas de Historia, Biografía y Memorias esmicola, sense eludir els racons foscos, la complexa personalitat del cineasta valencià nascut fa un segle i repassa la seva imbatible filmografia com a lúcid reflex de l’Espanya de la segona meitat del segle XX.

‘Sagitario films. Oro nazi para el cine español’’

Santiago Aguilar. Shangrila. 23 €

La fascinant història sobre com un comerciant alemany que va fer fortuna a Espanya durant la Guerra Civil esprement la seva filiació nazi i les seves connexions amb l’entorn de Hitler (i de Göring), va finançar amb l’ajuda de testaferros i la protecció del règim franquista un petit empori cinematogràfic per esquivar el cèrcol aliat entorn de l’or alemany.

‘Hotel California’

Barney Hoskins. Contra. 23 €

Un vívid relat de l’auge i caiguda de la vibrant escena musical que va florir a Laurel Canyon entre finals dels 60 i principis dels 70, un lloc de trobada d’artistes talentosos i egos problemàtics inflats pel consum de drogues i per l’avidesa d’una indústria desitjosa d’acabar amb el somni ‘hippy’ per començar a guanyar diners de veritat.

‘Amor crónico’

Chris Frantz. Libros del Kultrum. 22 €

Després de veure com la popularitat de David Byrne amenaçava de monopolitzar el relat sobre els Talking Heads, el bateria i cofundador de la banda novaiorquesa ofereix aquí la seva versió de la història mentre glossa la seva llarga història d’amor amb la baixista Tina Weymouth i analitza l’inesperat impacte del Tom Tom Club, el projecte paral·lel de tots dos.

Consulteu la selecció completa de llibres de cine, música i cultura pop. 

Gastronomia 

‘Fisiologia del gust del segle XXI’

Luis i Alexis Racionero. elBullibooks. 19,95 €

Obra pòstuma de Luis Racionero, i acabada pel seu fill Alexis, és una obra estranya i tan fora del seu temps que resulta seductora. Jean Anthelme Brillat-Savarin va publicar el 1825 la fonamental ‘Physiologie du gout’ i els Racionero porten el discurs del segle XIX al present, en una mena de manual d’instruccions, i de records i nostàlgies, per a gurmets en construcció.

‘El arte y la ciencia del foodpairing’

Diversos autors. Neo-Cook. 34,20 €

El ‘foodpairing’ és com el Tinder dels aliments: hi ha molècules que els relacionen. Els investigadors Bernard Lahousse (el pioner del mètode), Peter Coucquyt i Johan Langebick prometen 10.000 combinacions de sabors, un nombre esgotador de cites. ¿Per què el kiwi estima l’ostra? Perquè el fruit pelat té una concentració d’aldehid similar al del mol·lusc. Al ‘fill’ de tots dos li van donar un nom: ‘kiwître’.

‘Chef. Francia en la mesa’

Romain Fornell. Planeta Gastro. 28,50 €

Romain Fornell, xef de Caelis i amo de diversos restaurants més, és un cul inquiet que igual planta a la taula una sopa de ceba canònica, un cap sencer de vedella i el delicat i evanescent cub de gel que conté ‘vichyssoise’ i caviar. Memòries infreqüentment sinceres: explica com va aprendre a gestionar la ira i com dels cops de puny va néixer la delicadesa.

‘Nadar con atunes y otras aventuras gastronómicas que no siempre salen bien’

Pau Arenós. Debate. 17,90 €

Les tonyines de la portada d’aquest llibre travessen mars, captivadores històries de gent extraordinària (un menjar amb El Langui, uns dies a casa del xef José Andrés...) i visiten llocs on cal anar, o millor, no. També treuen el morro les històries dels plats: ¿l’ensaladilla russa és realment russa? Després d’un llarg pròleg sobre les lliçons no apreses de la pandèmia, comença el viatge, de vegades, cap a l’agradable; de vegades, al catastròfic. 

Consulteu la selecció completa de llibres de gastronomia. 

Còmic, per A. A.

Còmic‘Contrapaso. Los hijos de los otros’

Teresa Valero. Norma. 25 € 

Camuflat com a ‘thriller’, la negror no la posa en realitat el gènere sinó les clavegueres de la dictadura franquista en aquest primer còmic llarg i en solitari de Teresa Valero. Una trama rodona, amb total domini del dibuix i el guió, on recorda la falta de llibertat de premsa, el robatori de nadons a dones del bàndol perdedor, les tortures a les presons i el ferri control del règim als anys 50. Imperdible.  

‘Regreso al Edén’

Paco Roca. Astiberri. 18 € 

Garantia total és qualsevol obra del popular autor d’‘Arrugas’ i ‘Los surcos del azar’. Si a ‘La casa’ ja tocava la fibra amb la mort del pare, aquí és capaç de commoure amb una història inspirada en la vida de la seva mare, una dona que, com tantes durant la postguerra franquista, van viure a l’ombra i sota el control dels marits i encotillades per una societat patriarcal i masclista. Premi de l’Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic.  

‘La filosofía de Mafalda’

Quino. Lumen. 12,90 €El setembre passat moria Quino, deixant òrfena Mafalda i tots els incondicionals d’aquesta lúcida, contestatària i inconformista nena creada el 1964, que odiava la sopa i volia curar un planeta malalt. Les seves tires d’intel·ligent humor segueixen vigents avui tant o més que el primer dia. Aquest volum reuneix les que millor retraten el seu intent d’entendre el món.  

‘Mientras el mundo agoniza’

Carlos Giménez. Reservoir Books. 34,90 €

Acaba de celebrar uns actius 80 anys el creador de ‘Paracuellos’, obra mestra i referent de la memòria de la postguerra. Després de tancar amb ‘Es hoy’ la seva trilogia del Crepúsculo, de caires autobiogràfics, Carlos Giménez rescata en un macrovolum el protagonista de ‘Dani Futuro’, sèrie que va crear el 1969 amb Víctor Mora. És una nova aventura espacial, una tornada venjativa i violenta tot i que abonada d’humor, a una Terra en decadència.  

Consulteu la selecció completa de còmics. 

Literatura infantil i juvenil, per A. A.

Literatura infantil i juvenil,‘Hannah Arendt. Petita & Gran’

María Isabel Sánchez Vegara i Sofía Martinech. Alba Editorial. 16 €

La popular col·lecció d’Alba ‘Petita & Gran’, nascuda per celebrar la vida de dones rellevants i avui amb més de 3 milions d’exemplars venuts a tot el món, continua creixent i des de ja fa un temps també amb figures masculines. Entre els últims títols, els assoliments de la pensadora Hannah Arendt, del científic Alan Turing, pare de la intel·ligència artificial, o de l’artista Jean-Michel Basquiat. Referents a seguir. 

‘Snapdragon’

Kat Leyh. Astronave. 18,95 € 

Un dels llibres de l’any per enganxar els joves a la lectura és aquest màgic i enriquidor còmic juvenil aplaudit per la crítica autòctona i estrangera. Snap és una nena que d’entrada creu en els rumors que diuen que Jacks és una bruixa. Això fins que descobreix que només és una senyora una mica rondinaire que ven esquelets d’animals per internet després de fer-los un ritual per calmar els seus esperits. 

Pop-up Terra / ‘Pop-up Tierra’

A. Jankeliowitch, O. Charbonell i A. Buxton. Baula / Edelvives. 12,90 € 

La biodiversitat explicada com un castell de cartes o les tripes d’un volcà emergeixen dels cinc ‘pop-ups’ d’aquest volum (de 8 a 10 anys) que mostra en tres dimensions l’evolució i formació del planeta. En la mateixa línia, amb solapes, desplegables i 40 peces mòbils, ‘El gran libro de la Tierra’ (en castellà, ‘La Terra en moviment’; Cruïlla / SM, 22 €), d’Anne-Sophie Baumann.  

‘¡Vaya siglo nos espera! Instrucciones para salvar el mundo’

Pedro Cifuentes. Plan B. 15,90 € 

Notícies relacionades

¿Com acabar amb la pobresa, les injustícies, la contaminació, les guerres...? En definitiva, ¿com ja des de petits podem fer un món millor i més sostenible? Algunes de les eines les explica aquest nou còmic didàctic del premiat i compromès professor Pedro Cifuentes, que també firma ‘Renacimiento’, tercer títol de la més que recomanable sèrie ‘Historia del arte en cómic’ (Desperta Ferro, 19,95 €).  

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura infantil i juvenil.