Dia del llibre i la rosa

¿Quan és el dia de Sant Jordi 2021? Data i com se celebrarà

  • El Dia del Llibre durarà tres jornades després que l’any passat s’ajornés per la pandèmia i se’n celebrés una edició descafeïnada el 23 de juliol

zentauroepp47863844 barcelona    23 04 2019    barcelona    puesto de venta de l200417131902

zentauroepp47863844 barcelona 23 04 2019 barcelona puesto de venta de l200417131902 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sant Jordi se celebra, com cada any, el 23 d’abril. Una altra cosa és la festa relacionada amb el llibre (i la rosa), que el 2021 s’allargarà més d’un dia. Serà el primer Sant Jordi en pandèmia, si bé el 23 de juliol passat ja es va celebrar un Dia del Llibre descafeïnat. El 23 d’abril del 2020 Catalunya estava tancada a casa en el tram més dur del confinament per la Covid-19. No obstant, aquest any el sector del llibre i les administracions han dissenyat un pla –a falta de l’aval del Procicat– per poder portar a terme un Sant Jordi amb restriccions. No serà, clar, com el del 2019.

¿Quan se celebra?


Sant Jordi és el divendres 23 d’abril. No obstant, la celebració llibresca s’allargarà per davant per intentar evitar aglomeracions. Les llibreries podran treure al carrer les seves parades dos dies abans de l’habitual. És opcional, així que potser no totes les llibreries ho faran, tot i que el Gremi de Llibreters ja va anunciar que la majoria sí. D’aquesta manera, Sant Jordi durarà tres dies, del dimecres 21 d’abril al 23.

¿Hi haurà parades als carrers?

Les llibreries i les floristeries podran posar parades de venda al carrer (tan sols professionals). A més, es crearan ‘fires’, espais segurs, a diferents localitats. En el cas de Barcelona hi haurà una desena de punts amb parades de llibres i roses. Per ara, els que s’estudien són: la plaça Reial, el passeig de Gràcia, el passeig de Lluís Companys, els Jardinets de Gràcia, els jardins del Palau Robert, trams de la Diagonal, la plaça Major de Sarrià, la plaça de la Vila de Gràcia, la Rambla del Poblenou i la plaça Orfila de Sant Andreu. S’espera que cada municipi de Catalunya tingui espais segurs com aquests.

¿Quin aforament tindran les llibreries i les floristeries?


L’aforament permès a les llibreries i les floristeries és del 50%.

¿Hi haurà firmes d’escriptors?


La idea és que sí que hi hagi autors firmant llibres, si bé es descarta la presència d’escriptors estrangers i s’espera que els de la resta d’Espanya siguin menys que habitualment. Seran en espais a l’aire lliure controlats com els citats anteriorment i a les parades al carrer de les llibreries. Sempre, amb un protocol marcat i estrictes mesures d’higiene.


¿Hi haurà descomptes?


El descompte del 10% de Sant Jordi tan sols es podrà fer el 23 d’abril. Els dos dies anteriors es podrà fer el 5% que permet la llei.

¿Quin horari tindrà?


Aquest detall encara no està definit, el dictarà el Procicat. El gremi del llibre vol que el final de la jornada se situï a les 21 hores. S’ha de recordar que el toc de queda comença a les 22 hores.

¿Té l’aval del Procicat?

De moment, el pla encara no té l’aval del Procicat. S’estima que sigui la setmana abans de Sant Jordi quan es concretin totes les mesures i, exactament, els espais i les seves condicions.