LA FESTA DEL LLIBRE I LA ROSA

Espinosa i Nadal triomfen a l'oasi polític de Sant Jordi

'Lo mejor de ir es volver', en castellà, i 'El fill de l'italià' (Premi Ramon Llull), en català, els llibres més venuts de la diada

zentauroepp47863289 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi albert espinosa fot190423194554

zentauroepp47863289 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi albert espinosa fot190423194554 / ALBERT BERTRAN

6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que els llibres de polítics i de política gairebé van copar els més venuts de no ficció en català i castellà, Sant Jordi ha sigut com una bombolla, un oasi, una treva de la crispada campanya electoral, una jornada distesa que s’iniciava a primera hora amb una inquieta mirada al cel: plomís. Es despertava la diada amb una tímida pluja mullant els carrers de Barcelona (menys tímida en altres zones de Catalunya). Autors i editors s’animaven entre si i es confabulaven per implorar que parés ja des de les 9.30 en el tradicional i multitudinari esmorzar de la Virreina, convocat per Ajuntament de la ciutat. Però tots, sense excepció, estaven convençuts que res impediria a la gent vagarejar per celebrar la festa del llibre i la rosa. “Sant Jordi pot amb tot”, sentenciava Rafel Nadal, que va confirmar l’etiqueta de favorit amb la que partia i, amb ‘El fill de l’italià’ (Premi Ramon Llull)La ficció en castellà la va coronar Albert Espinosa, el creador del ‘El món groc’ i de ‘Polseres vermells’ i un veterà en aconseguir firmes i cues de fans, amb la seva nova novel·la ‘Lo mejor de ir es volver’ (que també publicava en català). 

I sí, va deixar de ploure i al migdia va sortir el sol. I la gent no va fallar, omplint de nou les artèries de la Rambla, passeig de Gràcia i Rambla Catalunya, i fent bo el vaticini que tornarien a congregar 1,2 milions de persones llançat pel president del Gremi d’Editors de Catalunya i de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, qui estava segur que plogués o no, aquest Sant Jordi que arribava amb la ressaca de les vacances de Setmana Santa seria un èxit. Tot i que les xifres definitives no es coneixeran fins aquest divendres, la percepció de vendes, que es van incrementar al migdia i al final del dia, segons el Gremi de Llibreters, és similar a la del 2018, quan es van assolir els 1,2 milions d’exemplars i es van facturar 22 milions d’euros. Segons la seva presidenta, Maria Carme Ferrer, "les vendes han sigut bones i esglaonades durant tot el dia".

Lorenzo i "el somni" de Javier Castillo

Amb les dades de les 18.30 h. de la tarda, a Espinosa el seguien ‘Los asquerosos’, de Santiago Lorenzo, un dels millors llibres del 2018, i el ‘thriller’ ‘Todo lo que sucedió con Miranda Huff’, amb el qual Javier Castillo s’alçava com una de les sorpreses, tot i que les cues que va provocar durant tot el dia auguraven la consolidació d’un supervendes que va iniciar el seu ‘boom’ autopublicant a Amazon la seva primera novel·la, ‘El día que se perdió la cordura’. “És el meu tercer Sant Jordi i cada vegada estic més desconcertat i nerviós que l’anterior –comentava entre lectors. Veníem a la primera firma a les 10 del matí, encara amb una mica de pluja i ja hi havia 400 persones esperant. És un somni increïble que la gent et llegeixi i que vingui amb aquesta il·lusió, amb aquest afecte i amb ganes de llegir-ne més. Sant Jordi és preciós”. En quart lloc va entrar ‘Yo, Julia’, de Santiago Posteguillo, i, en cinquè, ‘Toda la verdad de mis mentiras’, d’Elísabet Benavent.  

Rafel Nadal, firmant aquest Sant Jordi / jordi cotrina

La màgia de 'Digues un desig'

Al matí, a Nadal l’etiqueta de favorit li era “indiferent”. “El que em val és que el boca-orella funciona molt bé. Alguns som el reclam, però l’important és que la gent busqui a les llibreries i descobreixi nous autors, autors joves i llibres que no tenen per què ser novetat”. Després de Nadal, el seguia en ficció en català ‘Digues un desig’, el Premi Sant Jordi de Jordi Cabré. Per a ell ha sigut “un dia màgic” per diverses raons: “Avui tot encaixa amb el meu llibre, que s’ambienta en un Sant Jordi, que comença plovent i acaba aclarint-se. Està passant això mateix... No sé si trobaré la meva autobiografia en una llibreria, com li passa al protagonista... espero que no. Tot i que comencen a preocupar-me tantes semblances...". Van completar el podi ‘El fibló’, de Sílvia Soler, ‘Entre el cel i la terra’, debut novel·lístic del cantant de Sopa de Cabra Gerard Quintana, i ‘A l’amic escocès’, de Maria Barbal. 

La cuina de Joan Roca i Rubianes, excepcions entre política

La no-ficció més venuda, com s’esperava, es va tenyir de política i de procés. En català, per aquest ordre: ‘Contes des de la presó’, d’Oriol Junqueras i Neus Bramona; ‘Tres dies a la presó’, de Jordi Cuixart i Gemma Nierga; ‘Cuina mare’, de Joan Roca (l’excepció gastronòmica); ‘Esperança i llibertat’, de Raül Romeva, i ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’, de Sergi Sol. 

I en castellà ‘... Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso’, de Gonzalo Boye; ‘El director’, de David Jiménez; ‘A mí no me callan’, de Pepe Rubianes (l’excepció humorística); ‘El Crash. Tercera fase’, de Santiago Niño-Becerra, i ‘Cómo hacer que te pasen cosas buenas’, de Marián Rojas.   

Segons el Gremi els ciutadans van mantenir la tendència d’anys anteriors comprant més d’un llibre, “destacant una àmplia elecció de llibres adquirits” entre els 50.000 títols que els esperaven als 380 estands de tot Catalunya (210, a Barcelona). Amb una diada que arribava després de Setmana Santa, llibreters i editors ja havien previst un Sant Jordi avançat amb actes i firmes des de 10 abans en ciutats i pobles de tot el territori català i preveient l’èxode vacacional de la capital, el Dissabte Sant va ser molt fluix, però el Dilluns de Pasqua, festiu però amb llibreries obertes, es va notar molta afluència de compradors.

Les vèrtebres d’Ibáñez i els mediàtics

No hi van faltar els veterans en ‘l’art de firmar’, com Francisco Ibáñez, que va tornar a inflar-se a dibuixar ‘mortadelos’ malgrat que avisava: “Les meves vèrtebres ja no aguanten, un dia faran catacrac”. Va tornar a ser una diada de llargues cues de fans d’autors mediàtics, com Mario Vaquerizo, Risto Mejide o la cantant d’‘OT’ Ana Guerra

Marta Orriols, amb els lectors / ALBERT BERTRAN

Notícies relacionades

Mirant de reüll a algun d’aquests mediàtics estaven dues respectades supervendes, Almudena Grandes (aquest any més relaxada després de l’èxit del 2018 ‘Los pacientes del doctor García’) i Matilde Asensi, que amb ‘Sakura’, apuntava, havia aconseguit satisfer d’una tacada “les passions d’alguns lectors per Van Gogh i pel Japó”. En català, Marta Orriols seguia firmant ‘Aprendre a parlar amb les plantes’,Marta Orriolsllibre d’octubre protagonitzat per una jove vídua. “Encara em sorprèn poder arribar a la gent amb coses tan íntimes. Sembla que jo tenia tanta necessitat de parlar-ne com la gent de llegir-ho perquè són temes dels quals és difícil parlar”, confessava. També de sentiments parlava Cristina Morales. “És un miracle que les meves emocions puguin ser les d’un altre ésser humà. Escriure és com formar una comunitat amb el lector”, deia l’autora de ‘Lectura fácil’, on entre altres temes aborda el feminisme. 

I és que va ser també un Sant Jordi feminista, on l’actriu i directora Leticia Dolera (‘Morder la manzana’) o l’escriptora Virginie Despentes (‘Teoría King Kong’ ...) recollien les mels dels seus títols anteriors. “Estic contenta de transmetre aquest missatge de les dones, d’estar aconseguint que la gent llegeixi i parli sobre la lluita feminista i d’arribar a les noies joves”, deia la primera. I només cal veure el més venut entre els llibres infantils: 'La revolta de Santa Jordina', de David Fernàndez i Lyona.