CRÒNICA

Dinamita cerebral i altres aventures

Fa anys que les places de Gràcia s'han especialitzat en una oferta alternativa durant Sant Jordi

zentauroepp47862285 barcelona 23 04 2019 icult  puestos de libros alternativos g190423183920

zentauroepp47862285 barcelona 23 04 2019 icult puestos de libros alternativos g190423183920 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Jordi Puntí
Jordi Puntí

Escrpitor. Autor de 'Confeti' i 'Tot Messi. Exercicis d'estil'.

ver +

Tothom hauria de treballar, alguna vegada, en una parada de llibres per Sant Jordi. Vaig tenir l’oportunitat de viure-ho anys enrere, en una parada a lesRamblesmateixes, i l’experiència va ser una muntanya russa d’emocions. Només així, des de l’altre costat de la barrera, es pot comprendre la barreja de nervis, il·lusió i cansament que els llibreters acumulen al llarg de la jornada. Avui s’han passat tot el matí fent una ullada al cel, per si la pluja es decidia, i mentrestant per cada llibre que podien recomanar (i vendre) amb entusiasme, havien d’atendre 10 passejants que només volien un punt de llibre "gratis".

Per viure l’ambient, però al mateix temps evitar les masses desbocades, vaig decidir anar-me’n a recórrer les places de Gràcia, que des de fa anys s’han especialitzat en una oferta alternativa. La plaça de la Revolució, doncs, com el seu nom indica, allotjava els anarquistes, antisistema i altres aventures marginals. Al centre, un escenari acollia activitats com un contacontes per a nens, un taller d’escriptura creativa i un recital de Trans*Poesia.

A la parada anarquista es podia comprar la rosa, en aquest cas negra i amb uns rivets de foc, i una àmplia selecció de llibres que no sortiran mai, em temo, al programa de Sánchez Dragó. Per la megafonia es podia seguir una xerrada, em va semblar entendre que sobre les presons del Kurdistan. Amb aquesta teòrica de fons, vaig estar fullejant ‘Dinamita cerebral’, una antologia del conte anarquista, on tenen cabudaGorki, Anatole France o Julio Camba, entre d’altres. Al seu costat, hi destacaven les publicacions llibertàries d’Aldarull o La Malatesta, amb títols tan seductors com 'Ludditas sexxxuales' (“Ética amatoria del deseo libertario") i 'Albania. Laboratorio de subversión'.

"Altres Sant Jordis"

Notícies relacionades

"Hi ha altres Sant Jordis", em va dir un dels nois que atenien a la parada, cervesa en mà, "però no són aquí", i amb el seu gest ecumènic va semblar que em convidava a veure món, és a dir, altres llocs. La taula de llibres editats per l’Aula de Escritores era atapeïda de noms per descobrir i títols per explorar, però la perla de la plaça de la Revolució era la parada de tres editorials independents de Madrid: Automática, Gallo Nero i Capitán Swing. Traduccions de novel·les i assajos, molt ben seleccionats que demanen a crits una mica més d’atenció. Lucía, una de les editores d’Automática, me’n va dir meravelles dels seus últims títols: 'Isla Crimea', del rus Vasili Aksiónov, i 'El mar alrededor’, epopeia de la neozelandesa Keri Hulme, que encara no ha arribat a les llibreries, però que promet ser tot un fenomen literari.

Amb una altra de les seves recomanacions sota el braç –‘La isla de Hobson', del polonès Stefan Themerson–, em vaig traslladar de plaça. A la Rius i Taulet l’ambient era més familiar i tradicional. La llibreria Le Nuvole oferia una selecció d’autors que escriuen en italià. La simpatia de les seves venedores convidava a llegirMorante o Ferrante en la seva llengua original, perquè ja se sap que l’italià és fàcil (¡ha!). Sota el rellotge de la plaça, em vaig aturar en una parada de llibres de segona mà, i llavors va passar una cosa única: gairebé tots els títols m’interessaven. Qui havia escollit aquests volums sabia què es feia. Literatura de la bona i a bon preu. Sant Jordi alternatiu, gràcies a la selecció del llibreter Xavier Lloveras. Vaig estar dubtant entre diversos Simenon, una antologia de la poesia de J. V. Foix i una novel·la rara del mallorquí Miquel Àngel Riera. El rellotge va tocar les dotze del migdia. Per fi sortia el sol. Començava un altre Sant Jordi.

Temes:

Sant Jordi