8.000 enquestes de mostra

La percepció de seguretat a Sant Cugat, la més alta de les grans ciutats metropolitanes

  • Un estudi de referència situa Sant Cugat del Vallès com el gran municipi metropolità on la ciutadania millor puntua el nivell de seguretat local

La percepció de seguretat a Sant Cugat, la més alta de les grans ciutats metropolitanes

Ayuntamiento de Rubí

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) és la gran ciutat de l’àrea metropolitana de Barcelona on els veïns registren una percepció de seguretat local més gran. Així ho conclou l’últim estudi sobre victimització metropolitana de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el qual detalla que els santcugatencs puntuen la seguretat del municipi amb una nota de 7,24 punts sobre 10, segons dades recollides l’any 2021.

Es tracta de la valoració més alta de totes les ciutats metropolitanes de més de 75.000 habitants que estudia l’IERMB amb una mostra d’unes 8.000 enquestes realitzades al territori metropolità. A l’urbs vallesana la segueixen Sant Boi de Llobregat (6,82) i Cornellà de Llobregat (6,63).

Sobre les dades d’aquest informe, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC), emfatitza que la seguretat és un «pilar fonamental» per al consistori. Tot i que assegura que les dades són «satisfactòries», Ingla matisa que «no podem abaixar la guàrdia respecte a una de les principals preocupacions ciutadanes», que ho és, segons l’opinió de la regidora, a causa de «la gran extensió i els seus múltiples barris residencials».

Per assolir aquesta puntuació, des del consistori asseguren haver impulsat diferents mesures per garantir la seguretat, com per exemple «un lector de matrícules; les càmeres a temps real de mobilitat; la modernització dels vehicles de la policia local; i la digitalització dels programes coordinats amb els Mossos d’Esquadra», afirma l’alcaldessa Ingla.

En aquest sentit, la regidora manifesta que, de cara el futur, l’ajuntament treballarà en dues línies: la millora de la il·luminació local i la subcomissaria del barri de Valldoreix, projectes que veuran la llum «en breu». En aquesta línia, la regidora destaca la «digitalització» com una aposta per arribar a la màxima seguretat a la ciutat.

En relació amb la proporció de població que se sent insegura, l’estudi de l’IERMB determina que a Sant Cugat li passa únicament a l’11,8% de la ciutadania enquestada, mentre que en altres ciutats com Cornellà (11,4%) o Sant Boi (8,3%) es registren percentatges fins i tot més baixos. En l’extrem de més inseguretat, per contra, s’ubiquen Badalona (el 27,9%), l’Hospitalet (21,6%), Barcelona (21,5%) i Santa Coloma de Gramenet (19,8%).

Millor il·luminació i efectius policials

Consultat sobre la percepció de seguretat ciutadana de Sant Cugat, el vicepresident del consell de barris de Sant Francesc –ubicat al centre de la ciutat–, Miquel Jiménez, coincideix amb els resultats de l’enquesta de l’IERMB, i manifesta que els veïns valoren gratament la percepció de seguretat amb què es conviu al municipi. «En general, hi ha una sensació generalitzada de seguretat local, si bé m’atreviria a afirmar que podria augmentar encara més la sensació de sentir-se protegit», diu Jiménez.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Districte de les Planes, Eva Puigjaner, afegeix que, malgrat la bona percepció de seguretat local, «seria necessari augmentar la il·luminació a les zones fosques».

Notícies relacionades

«L’Administració hi està posant de part seva, destinant eines i recursos», diu Puigjaner, que exemplifica com percep la seguretat a Sant Cugat amb una apreciació: «Dormo amb la porta oberta de casa tota la nit i no passa absolutament res».

Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat del Vallès