Deute històric

Els veïns de Sant Boi confien que «ara sí» es desmantelli la subestació de Fecsa

Reclamen obrir un procés participatiu per definir què es farà als terrenys que quedin lliures

Els veïns de Sant Boi confien que «ara sí» es desmantelli la subestació de Fecsa

ACN / Àlex Recolons

3
Es llegeix en minuts
ACN

El ple municipal de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) va aprovar la setmana passada per unanimitat crear una comissió de treball que permeti avançar en el projecte de desmantellament de la subestació de Fecsa a la ciutat, una reivindicació històrica dels veïns. Des de la Federació Veïnal de Sant Boi confien que, després d’anys de «falses promeses», «ara sí» el projecte es faci realitat.

«Per primera vegada veiem una oportunitat real perquè ajuntament i veïns treballem de la mà amb un objectiu comú: millorar la ciutat», apunta Xavi Ladero, portaveu veïnal. Per definir que es farà a les 16 hectàrees que quedaran lliures, Ladero reclama que s’obri un procés participatiu perquè «no sigui el govern municipal de torn qui ho decideixi tot».

La moció, presentada a petició de la Federació Veïnal de Sant Boi, insta el govern local i la Direcció General d’Energia de la Generalitat a constituir una comissió de treball i negociació integrada per l’Ajuntament de Sant Boi, la Generalitat de Catalunya, Endesa Energía, Red Eléctrica de España i la Federació Veïnal de Sant Boi, amb l’objectiu de portar a terme els pactes necessaris per resoldre el desmantellament d’aquesta infraestructura i les línies d’alta tensió.

L’ajuntament assegura que ha mantingut últimament reunions de treball amb Endesa Distribució de Catalunya i amb Red Eléctrica Española que li permeten comptar amb un primer esborrany d’informe sobre les actuacions necessàries per fer efectiu el desmantellament. Una vegada que aquestes actuacions estiguin acordades, s’espera poder formalitzar un acord entre les parts implicades.

Una oportunitat per al municipi

En declaracions a l’ACN, Xavi Ladero recorda que el trasllat de la subestació elèctrica és un tema que és sobre la taula dels diferents governs municipals des de fa 20 anys i que si no s’ha fet fins ara ha sigut per «falta de voluntat política».

Aquí, recorda que el 2007 l’ajuntament va firmar amb Endesa un acord que «semblava definitiu» per traslladar l’equipament a la zona industrial del municipi, «on no molestaria ningú», que finalment no va tirar endavant. «Ho van justificar per la crisi econòmica, que és el que sempre ens hem trobat quan semblava que la cosa anava de veritat», afegeix.

Malgrat la proximitat de les eleccions municipals, els veïns confien que «aquesta vegada sí» es treballi seriosament en la qüestió. Ladero valora que des de començament d’any, quan van començar a treballar en la presentació de la moció, el diàleg ha sigut «molt positiu» amb totes les forces polítiques del consistori, cosa que s’ha traduït finalment en una aprovació per unanimitat.

Per decidir què es farà a les 16 hectàrees que quedaran lliures quan es traslladi la subestació elèctrica i la caserna militar que és a la cantonada (ajuntament i Ministeri de Defensa van firmar l’any passat un protocol d’intencions per traslladar-la), els veïns reclamen que s’obri un procés participatiu per definir-ne els usos perquè no sigui el govern municipal de torn qui ho decideixi tot. Xavi Ladero destaca que «són molts metres quadrats» els que quedaran lliures «on pot cabre tot el que necessita la ciutat».

Integració amb la ciutat

Per als veïns, més que crear un nou barri, del que es tracta és d’integrar l’espai a la resta de la ciutat amb nous equipaments, espais verds i vivenda social. Ladero recorda que pot ser l’última gran transformació que visqui la ciutat i que és necessari pensar-la bé per no equivocar-se.

Notícies relacionades

A diferència del que es va planificar 20 anys enrere en plena bombolla immobiliària, insisteixen que no és necessari construir 3.000 noves vivendes, sinó estudiar quines són les necessitats reals de la ciutat i donar-hi resposta. «Si cal construir vivenda, volem que sigui realment accessible per a tothom amb la fórmula del lloguer social, perquè de vivenda privada, moltes vegades buida, ja en tenim prou», puntualitza.

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi de Llobregat