Reciclatge

Sant Boi estrena 16 contenidors grocs intel·ligents

La ciutat acull la prova pilot a tot Espanya d’una tecnologia puntera per incentivar la recollida selectiva de llaunes i ampolles de plàstic

Sant Boi estrena 16 contenidors grocs intel·ligents

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sant Boi (Baix Llobregat) és el primer municipi de Catalunya i Espanya que prova una nova tecnologia líder per al reciclatge intel·ligent de residus als contenidors grocs d’envasos. Els nous contenidors grocs intel·ligents s’han presentat aquest dimarts davant els mitjans de comunicació.

La ciutat fa un pas més en el compromís amb un model innovador de reciclatge mitjançant la incorporació als contenidors grocs d’un cèrcol amb una nova tecnologia líder que permet identificar cada envàs i també cada persona usuària.

Sant Boi servirà de camp de proves d’aquesta novetat tecnològica. La ciutat ja disposa dels 16 primers contenidors grocs intel·ligents als quals s’han instal·lat aquests cèrcols, al barri de Ciutat Cooperativa i Molí Nou.

Reciclatge per incentius

La ciutat ja va ser el 2019 una de les pioneres en l’aposta pel reciclatge per incentius, amb la implantació del sistema Reciclos impulsat per Ecoembes. Aquest sistema de devolució i recompensa per a llaunes i ampolles de plàstic de begudes mitjançant una senzilla aplicació al telèfon mòbil funciona ja en 45 municipis (28 a Catalunya).

Aquesta nova tecnologia innovadora que identifica cada persona usuària, premiant la seva contribució al reciclatge amb premis individuals o aportacions a projectes comunitaris de caràcter social o mediambiental, suposa un pas més.

Funcionament

Per utilitzar un contenidor groc intel·ligent, prèviament els ciutadans s’han de registrar a l’aplicació web de Reciclos. Una vegada davant el contenidor groc, s’identifiquen amb el seu mòbil o mitjançant una targeta i introdueixen les seves llaunes o ampolles de plàstic de begudes, d’una en una i sense bossa, pel cèrcol, que reconeix de forma automàtica els envasos, s’obre i s’il·lumina en verd indicant que els envasos són correctes.

Durant les següents 24 hores, els ciutadans obtenen punts que podran bescanviar per les diverses recompenses disponibles, tals com sortejos de productes sostenibles o donacions a projectes socials o ambientals del municipi.

En concret, al barri Ciutat Cooperativa - Molí Nou de Sant Boi de Llobregat, els punts obtinguts es poden bescanviar per participacions per al sorteig d’un patinet elèctric o per donacions a l’Associació Tots Som Santboians, centrada a ajudar persones amb discapacitat, i que s’encarregarà de realitzar accions de preservació d’espais verds.

Acte de presentació

A l’acte de presentació, celebrat a l’exterior de l’edifici de Sant Boi Centre Serveis, han assistit Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, i José Luis Moreno, gerent d’Innovació d’Ecoembes.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha afirmat que «Sant Boi té una llarga trajectòria en favor de la transició energètica i en la lluita contra l’emergència climàtica». «En aquest context», ha afegit, «la gestió dels residus és fonamental».

Per la seva banda, Óscar Martín ha afirmat que «amb el contenidor groc intel·ligent revolucionem tecnològicament el sistema de reciclatge per recompensa actual, fent un salt que ens permet fer front als nous desafiaments i objectius legislatius definits des d’Espanya i des d’Europa».

Notícies relacionades

L’objectiu d’Ecoembes és expandir aquesta tecnologia a nivell estatal. El fet que no modifiqui l’hàbit de la ciutadania a l’hora de reciclar ni el medi que utilitzen per a això (contenidor groc) facilita el seu escalat a mitjà termini.

Més notícies de Sant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Reciclatge