Medi ambient

La nova xarxa metropolitana de refugis climàtics entra en joc de cara a l’onada de calor

Les grans ciutats que la impulsen, entre aquestes l’Hospitalet o Cornellà, posen en relleu la seva utilitat

El projecte en el marc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’ha estrenat aquest mateix estiu del 2021

La nova xarxa metropolitana de refugis climàtics entra en joc de cara a l’onada de calor

Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor que aquest estiu està fuetejant Europa ha posat en relleu el projecte de xarxa metropolitana de recursos climàtics a Catalunya, estrenada aquest mateix juliol de 2021, que pretén posar a disposició de la ciutadania equipaments pròxims on es puguin protegir de la calor.

Les urbs metropolitanes que en formen part juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, concretament l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Viladecans, Badia del Vallès i Montcada i Reixac, fan valer el projecte en el present context climàtic comunicant als seus ciutadans els recursos que tenen al seu abast.

Per exemple, l’Ajuntament de Sant Boi, ciutat que concentra el 30% dels refugis de la xarxa, ha posat èmfasi en els seus sis –de vint en total en l’àrea metropolitana– «espais públics, interiors i exteriors, que proporcionen a la ciutadania confort tèrmic, descans i seguretat en vista d’episodis meteorològics extrems, com l’onada de calor que estem vivint aquests dies».

Aquests sis espais són els parcs de Marianao, de la Muntanyeta i Can Julià; la plaça Focs de Sant Joan; la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer; i Can Massallera.

Un altre exemple és el de l’Ajuntament de Viladecans, municipi que compta amb 3 refugis a la xarxa i que ja n’ha activat un, el Casal de Barri Montserratina:

Es prioritza la població vulnerable

La Xarxa de Refugis Climàtics inclou dues tipologies de refugis: els interiors i els exteriors. Aquests equipaments compatibilitzen els seus usos habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes. Els refugis interiors estan equipats amb refrigeració, per la qual cosa poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor.

Notícies relacionades

Els refugis climàtics exteriors, situats en parcs urbans, disposen d’una regulació tèrmica natural gràcies a la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i d’un terreny permeable, els quals permeten disfrutar d’un ambient més fresc.

Aquests equipaments i espais públics poden acollir la població en general, però es prioritza l’atenció i l’entrada de les persones en situació de vulnerabilitat social i en aquells grups de població de més risc en vista de les altes temperatures: avis, nadons i malalts crònics.

Temes:

Ajuntaments