CONTEXT
Bata, fonendo... ¿i IA?
La intel·ligència artificial en salut és realment útil quan s’utilitza per complementar el metge, no per substituir-lo
Una de les àrees on la intel·ligència artificial pot tenir un impacte més substancial és la de la salut. Fa temps que en recerca biomèdica s’usa el seu immens poder de processar dades i extreure’n informació rellevant, i així s’avança més de pressa en la comprensió dels mecanismes biològics que s’amaguen darrere les malalties i en el desenvolupament de fàrmacs per tractar-les. Però, darrerament, ens estem adonant encara més de les seves immenses possibilitats perquè comencem a veure’n l’ús a prop del pacient.
Sembla que la IA podria ser molt útil per millorar els diagnòstics. Ja s’han desenvolupat algoritmes que poden processar imatges i identificar càncers amb tanta eficàcia (o més) que un oncòleg. Per exemple, a finals de l’any passat l’Imperial College de Londres va presentar una eina que ajudava a detectar un 13% més de càncers de mama ajudant els experts a interpretar mamografies. El mateix institut ha dissenyat un altre programa que troba càncers de pulmó malignes a partir dels nòduls que es veuen a les tomografies. I on segurament aviat hi haurà avenços importants serà en dermatologia, perquè la IA és especialment bona a l’hora d’identificar malalties a partir de fotos de la pell. De moment, encara no existeix cap algoritme aprovat oficialment per aquesta mena de tasques, tot i que proliferen apps no validades que prometen diagnòstics immediats directament als usuaris.
La necessitat de comunicar-nos
Notícies relacionadesCada cop veurem més implantació de la IA a l’àmbit sanitari. Amb la imminent generalització de la medicina de precisió, que farà que els tractaments es personalitzin segons les característiques de cadascú, la IA serà imprescindible per descobrir correlacions entre la quantitat immensa d’informació que tindrem de cada pacient i la biblioteca de fàrmacs disponibles. I fins i tot abans, trobarem moltes maneres d’usar algoritmes per facilitar la feina als professionals de la salut, sobretot en les tasques en què s’hagi de trobar sentit a un mar de dades.
Per tot això, hem de celebrar l’arribada de la IA a l’atenció mèdica, però entenent bé quin és el seu valor real. La idea no ha de ser que s’ocupi d’interaccionar amb el malalt, perquè això reduiria la qualitat del tracte. La IA no té empatia. Hem d’evitar la distopia que s’anticipa, en què tindríem dos nivells de sistema de salut: un amb metges per als que tenen la capacitat econòmica de permetre-s’ho, i un altre per a tota la resta, en què les IA proporcionarien la primera línia d’interacció, com si fossin un servei d’atenció al client. La IA és realment útil quan s’usa per complementar, no per substituir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou