Revisió de recomanacions

L’OMS estudia si l’edulcorant aspartam de les begudes ‘light’ és potencialment cancerigen

L’organisme emetrà el 14 de juliol un informe que avalua el possible efecte d’una substància present en begudes com la Coca-Cola, l’Aquarius, la Fanta, el Nestea i l’Sprite

Els metges reclamen dispensadors de cremes solar gratis davant el repunt del càncer de pell

Sis claus del melanoma, el càncer que més augmenta a Espanya

L’OMS estudia si l’edulcorant aspartam de les begudes ‘light’ és potencialment cancerigen

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aspartam, un edulcorant no calòric habitual en begudes ‘light’, dolços i altres productes alimentaris, podria ser declarat potencialment cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que a mitjans de juliol emetrà noves recomanacions sobre el seu consum. Productes com la Coca-Cola Zero o Light, l’Aquarius lliure sense sucres, la Fanta, el Nestea a la llimona sense sucres i l’Sprite Fresh o Zero, entre d’altres, contenen aspartam.

Fonts de l’OMS confirmen que el 14 de juliol es publicaran dos informes sobre el cas, un dels quals del Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (IARC), la seva branca dedicada a l’estudi d’aquesta malaltia, on s’avalua el possible efecte cancerigen de l’edulcorant.

El segon estudi va a càrrec del Comitè d’Experts en Additius Alimentaris, gestionat conjuntament per l’OMS i per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), on es revisaran les actuals recomanacions de consum diari d’aspartam tenint en compte l’informe d’IARC.

Des de 1981, els experts de l’OMS i la FAO han assenyalat que el consum d’aspartam era segur «dins de determinats límits»: com a exemple s’assenyalava que la salut d’un adult mitjà podia córrer risc si prenia entre 12 i 36 llaunes de refresc amb aquest ingredient.

L’avaluació d’IARC es va portar a terme en una reunió d’aquest òrgan del 6 al 13 de juny, mentre que els experts en additius de l’OMS i la FAO tenen en compte els seus resultats (per ara no públics) en una trobada del 27 de juny al 6 de juliol del qual sortiran les recomanacions finals.

Els dos informes són confidencials fins al 14 de juliol, dia en què els resultats es publicaran per la revista especialitzada ‘The Lancet Oncology’ i la web oficial de l’OMS.

Utilitzat des dels anys 80

Utilitzat des dels anys 80L’aspartam s’utilitza en la indústria alimentària des dels anys 80, i és junt amb la sacarina un dels edulcorants més utilitzats. L’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA ha considerat des de 1974 que l’aspartam és segur, però altres veus han qüestionat aquesta postura. El Centre per a la Ciència en l’Interès Públic, un grup de defensa del consumidor, ha indicat que l’aspartam és de «més preocupació» perquè hi ha «evidència convincent que causa càncer i és un carcinogen potent», segons recull ‘Bloomberg’.

«Hi ha un ampli consens en la comunitat científica i reguladora que l’aspartam és segur. És una conclusió a la qual han arribat una vegada i una altra les agències de seguretat alimentària de tot el món», ha dit l’Associació Nord-americana de Begudes a ‘Bloomberg’. Per la seva banda, empreses com Coca-Cola Pepsico van declinar fer comentaris.

El mes de maig passat l’OMS ja va assenyalar que els edulcorants no són efectius per controlar el pes a llarg termini i poden tenir efectes indesitjats si s’utilitzen molt temps, com l’augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults.

Notícies relacionades

Per això, en va desaconsellar l’ús i va assenyalar que, en general, la gent ha de reduir el dolç de la seva dieta, i ha de fer-ho des d’edats primerenques per gaudir d’una millor salut.

Entre els productes específics que va desaconsellar figuraven l’aspartam i la sacarina però també l’acesulfam K, advantame, ciclamats, neotame, sucralosa, estèvia i els seus derivats.