La sanitat pública

Una consulta per millorar la supervivència dels adolescents amb càncer: «Són els menys beneficiats pels avanços»

Una consulta per millorar la supervivència dels adolescents amb càncer: «Són els menys beneficiats pels avanços»

ÁNGEL GARCÍA MARTOS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El cànceren adolescents i adults joves (fins als 26 anys, aproximadament) té unes característiques tumorals que no són ni de nens ni d’adults. Així, aquesta malaltia infreqüent a aquesta edat (representa el 4% del total de casos de càncer) necessita un tractament específic procedent tant d’oncòlegs pediàtrics (els que tracten nens) com d’oncòlegs mèdics (que tracten adults).

Aquesta és la raó per la qual l’Hospital de la Vall d’Hebronde Barcelona, el més gran de Catalunya, va obrir l’any passat una consulta oncològica per tractar de manera específica i integral els tumors propis dels adolescents i joves adults. Aquest any, la consulta ha fet un total de 45 primeres visites per valora i tractar tumors cerebrals, sarcomes i alguns carcinomes, entre altres tipus de càncer, de persones d’entre 15 i 26 anys. Està ubicada a la planta menys u de l’edifici infantil de la Vall d’Hebron i busca fer diagnòstics més precisos i indicar les teràpies més adequades.

«És una iniciativa pionera a Espanya però consolidada en altres països, com els Estats Units. Des d’aquí oferim una visió conjunta entre oncologia mèdica i oncologia pediàtrica», ha assenyalat aquest dijous en roda de premsa l’oncòloga pediàtrica de la consulta Paula Pérez. Pérez ha explicat que recerques dutes a terme als EUA van demostrar que, des dels anys 80 i fins als 2000, la població d’entre 15 i 26 anys va ser «la menys beneficiada» per la quantitat d’avenços i millores que hi ha hagut en el camp del càncer. Consultes com aquesta que ara posa en marxa la Vall d’Hebron milloren la supervivència i la defensen diferents societats mèdiques d’Europa.

Tot i que el pronòstic del càncer és «variable», la supervivència global entre adolescents i adults joves és del 75%. Tot i així, el càncer «continua sent la causa principal de mort no accidental en aquesta població», ha advertit l’oncòloga pediàtrica. «A diferència dels tumors en els adults, que tenen a veure amb l’envelliment i amb factors de risc, els tumors en adolescents i adults joves estan relacionats amb el desenvolupament i amb altres factors genètics», ha explicat.

La consulta de la Vall d’Hebron (que cada setmana visita entre 10 i 12 pacients i, cada mes, entre 2 i 3 casos nous) compta amb un equip multidisciplinari format, a més de per oncòlegs pediàtrics i mèdics, per infermeres i un treballador social. Com ha explicat l’oncòloga mèdica Macarena González, hi ha tumors propis de l’edat adolescent i de joves adults, que són els tumors cerebrals, el càncer de tiroide, els tumors d’ossos (l’osteosarcoma o el sarcoma d’Ewing) i els tumors germinals, que afecten testicles i ovaris.

Tipus de tumors

Per ara, la consulta se centra a tractar un grup de tumors sòlids: els tumors cerebrals, els germinals i els sarcomes ossis i de parts toves. A Espanya, els càncers pediàtrics es compten entre els 0 i els 19 anys i es relacionen amb el desenvolupament. Però aquesta mena de tumors no desapareixen als 19 anys i es poden diagnosticar als 20, als 25 i fins i tot als 60 anys. «En aquesta consulta tractem casos d’adults amb tumors propis de l’edat pediàtrica i a la inversa, com el cas d’una senyora de 60 anys amb un tumor de Wilms, i un home de 48 amb un neuroblastoma, dues malalties pròpies de nens petits», ha explicat Pérez.

A més d’oferir acompanyament psicoemocional, la consulta també té per objectiu conscienciar la població que, davant un canvi de pes inexplicable o un dolor persistent, ha d’anar al metge. L’equip també té cura de l’efecte dels tractaments sobre la fertilitat i, per això, sempre que es pot es fa una reserva d’esperma en nois i una preservació d’ovòcits en noies.

«Va ser impactant»

Notícies relacionades

La Paola, que ara té 18 anys, és una de les pacients d’aquesta consulta. «Ha sigut un camí molt dur, però amb ells [els metges] ha passat més bé», ha explicat aquest dijous als periodistes. A la Paola li van diagnosticar, a Sabadell, un sarcoma d’Ewing el 2020. Ràpidament va ser derivada a l’Hospital de la Vall d’Hebron. «Vaig començar el tractament de quimioteràpia i vaig estar moltes vegades ingressada per infeccions».

La jove ha recordat com va ser la primera vegada que va entrar a la planta d’oncologia de l’hospital. «Va ser molt impactant. A la primera habitació en què vaig entrar vaig veure la meva companya sense cabells i em va impactar moltíssim». Ara la Paola està recuperada i només ha de seguir els controls i les revisions mèdiques.