Carta al ministeri

Catalunya reclama el final de les mascaretes en hospitals, residències i farmàcies

L’obligació de portar mascareta és una competència estatal, de manera que les comunitats no poden decidir eliminar la norma

  • Fernando Simón creu que «aviat» la mascareta deixarà de ser obligatòria en farmàcies i hospitals

Catalunya reclama el final de les mascaretes en hospitals, residències i farmàcies
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Generalitat de Catalunya ha demanat al Ministeri de Sanitat, a través d’una carta, el final de les mascaretes als únics llocs on encara són obligatòries: hospitals, residències d’avis, sociosanitaris, dentistes i farmàcies, segons va avançar TV-3 i ha confirmat EL PERIÓDICO. Països com Portugalja han pres aquesta mesura, si bé alguns epidemiòlegs estan a favor de mantenir-les en aquests espais per protegir la gent vulnerable. Segons fonts de Salut, la conselleria, a més de demanar «el canvi de protocol d’ús de les mascaretes» en tots aquests espais, també vol acabar amb els aïllaments en les residències d’avis.

Salut ha pres aquesta mesura (esperable perquè altres experts com Fernando Simón han avançat que els tapaboques deixaran de ser obligatoris en farmàcies i hospitals «aviat»)sense parlar amb el comitè científic assessor de la covid-19 a Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Aquest òrgan està bastant desactivat i només es reuneix per dirimir sobre qüestions més àmplies, com la covid persistent i la salut mental. Alguns membres d’aquest comitè consideren un error retirar les mascaretes d’hospitals, geriàtrics i farmàcies, sobretot per l’augment de contagis després de la Setmana Santa.

L’obligació de portar mascareta és una competència estatal, de manera que les comunitats no poden decidir eliminar la norma. Des del 8 de febrer, les mascaretes ja no s’utilitzen al transport públic. L’epidemiòleg Fernando Simón ha dit avui que creu que «aviat» deixaran de ser obligatòries en farmàcies i hospitals.

Segons ha dit a la televisió autonòmica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, Salut és partidària que la mascareta s’utilitzi «quan sigui necessari». Així, Cabezas aposta per què la utilitzin persones amb malalties respiratòries en cas que atenguin una persona gran, així com els treballadors de les unitats de malalties respiratòries. Salut aposta per utilitzar la mascareta només quan les persones tinguin algun símptoma de malaltia (també a les residències) i que es continuï mantenint la higiene de mans.

Carta al ministeri

La doctora Cabezas ha enviat una carta a la comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i a la ponència d’alertes perquè «s’adeqüi el protocol de la covid a la situació epidemiològica actual», marcada per la variant òmicron i la vacunació. «Fa mesos que tenim un nivell baix de circulació del virusi que tenim indicadors de gravetat que són similars al d’altres infeccions respiratòries, com la grip. Per tant, volem que s’adeqüi el protocol i es faci un abordatge global d’aquesta mena de malalties respiratòries», recollia la carta.

Segons TV-3, el correu electrònic es va enviar fa tres setmanes. I, des de fa 10 dies, s’ha posat en marxa un grup de treball per analitzar la petició en el qual participa la Generalitat.

Notícies relacionades

Cabezas ha destacat l’elevada cobertura de vacunació, sobretot a les residències, amb la segona dosi de reforç (la quarta dosi) i el fet que hi ha molta població amb immunització híbrida, perquè ha rebut la vacuna i ha passat la malaltia.

I ha donat algunes xifres per il·lustrar el canvi de context. Ara hi ha 310 persones ingressades amb prova positiva de covid, però «no vol dir ingressades per covid», ha puntualitzat. L’any passat n’hi havia 900 i fa 2 anys, gairebé 2.000. A les ucis ara hi ha 14 persones amb test positiu, lluny dels indicadors d’altres anys.