Publicat per ‘Neurology’

Un estudi posa en entredit un prometedor medicament contra l’Alzheimer

L’anàlisi expressa dubtes sobre el lecanemab al descobrir que produeix una probable reducció del cervell

Un estudi posa en entredit un prometedor medicament contra l’Alzheimer
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi publicat a la revista ‘Neurology’ ha posat en entredit el lecanemab, un prometedor medicament experimental contra l’Alzheimer, al descobrir que produeix una probable reducció del cervell.

El lecanemab, desenvolupat per la farmacèutica nipona Eisai i la nord-americana Biogen, va ser aprovat experimentalment al gener per procediment accelerat als Estats Units, després dels assajos en què va reduir en un 27% el deteriorament cognitiu en els pacients.

No obstant, l’estudi de ‘Neurology’, liderat pel científic Scott Ayton de l’Institut Florey de Neurociència i Salut Mental a Austràlia i publicat el 27 de març, va trobar que els pacients que van prendre lecanemab van patir una reducció del cervell el 28% més que els que van ser tractats amb un placebo. Els autors de l’article demanen que s’investigui per confirmar si aquests canvis poden tenir conseqüències perjudicials a llarg termini per als pacients.

Ayton, juntament amb els seus col·legues Francesca Alves i Pawel Kallinowski, van fer una metanàlisi de 31 estudis clínics sobre medicaments contra l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que provoca danys cognitius en els pacients.

Atròfia accelerada

La reducció del cervell es produïa en els pacients tractats amb lecanemab i donanemab, un altre medicament semblant, tots dos utilitzats per reduir la proteïna beta amiloide, relacionada amb l’Alzheimer.

«És possible que l’atròfia accelerada del cervell sigui causada per altres factors, però quan es considera la possibilitat d’un dany cerebral, hauríem de ser cauts en les nostres interpretacions i acumular més dades», va indicar Ayton a Twitter.

«Recomanem als doctors que alertin els pacients sobre el risc d’atròfia cerebral, que l’atròfia cerebral sigui activament monitoritzada en els assajos clínics (incloent-hi seguiment a llarg termini), i que les farmacèutiques que portin a terme els assajos publiquin més informació sobre canvis de volum del cervell», va afegir.

Notícies relacionades

Segons la revista ‘Science’, Eisai va indicar que la pèrdua de volum del cervell es podria deure a l’eliminació de la proteïna beta amiloide i la reducció de la inflamació, mentre continua amb els assajos clínics.

L’Administració d’Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA, en anglès) està pendent de la proves clíniques de fase quatre de lecanemab per atorgar-li una autorització permanent, mentre que les autoritats de la Unió Europea, el Japó i la Xina també estan estudiant l’aprovació del fàrmac.