Sanitat pública infrafinançada

L’Hospital de Terrassa avança a aquest mes la visita d’un home que havia sigut citat per al 2026

Andreu Sánchez denunciava la setmana passada a EL PERIÓDICO les llargues llistes d’espera per accedir a l’especialista a Catalunya

L’Hospital de Terrassa avança a aquest mes la visita d’un home que havia sigut citat per al 2026

Anna Mas

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Tot just un dia després de denunciar la seva història a EL PERIÓDICO, l’Hospital de Terrassa va avançar per a aquest 27 de febrer la visita que havia programat per a Andreu Sánchez, un veí de Sabadell (Barcelona) acabat de jubilar, per al 2026. L’home, que fa temps que té artrosi (entre altres malalties), té uns fortíssims dolors a les cervicals. A principis de mes, l’Hospital de Terrassa li va donar cita per a la unitat del dolor per a d’aquí tres anys.

No obstant, el centre sanitari va trucar a finals de la setmana passada a Sánchez per informar-lo que li avançaven la cita per a dues setmanes després, per dilluns, 27 de febrer. Un dia abans, el 16 de febrer, ell i la seva dona havien denunciat en aquest diari les llargues llistes d’espera d’accés a l’especialista que té el sistema sanitari públic català.

A causa dels dolors que té, el metge li va dir a Sánchez que havien de fer-li una infiltració a la unitat del dolor a l’Hospital de Terrassa, ja que el que tenia no era operable. «Va ser pujar a la segona planta i ens van dir que hi havia una llista d’espera de tres anys», explicava aquest home acabat de jubilar.

Junt amb la seva companya, Rosa Camí, va demanar explicacions i els van dir que no programaven directament infiltracions, sinó que primer havia de visitar-se amb un metge de la unitat i que ara mateix estaven programant derivacions a la unitat del dolor de l’any 2018. «Vam demanar que ens ho donessin per escrit i ens van dir que no, que m’ho explicaven amb confiança perquè jo veiés com estan les coses», detalla la Rosa. Això va passar la primera setmana de febrer.

«Dir que et donen hora per d’aquí a tres anys és com dir ‘no t’ho faig, busca’t la vida’», es queixava la parella. L’Andreu porta tot el dia posat un mocador al voltant del coll i fins i tot dorm amb bufanda per tenir calor a l’àrea adolorida. «Visc aguantant el dolor», diu.

Llistes d’espera

Notícies relacionades

A Catalunya, l’accés als especialistes s’està convertint en una espècie de llimbs per a un nombre creixent d’usuaris, com denuncien tant pacients del sistema públic com els seus professionals. L’atenció primària manté que els hospitals estan rebutjant part d’aquestes derivacions. Són pacients que no consten en cap llista d’espera, per la qual cosa no consten en els números oficials oferts pel Servei Català de la Salut (CatSalut). 

Els hospitals, per la seva banda, esgrimeixen «motius justificats» per rebutjar pacients derivats dels CAPs i addueixen que de vegades la primària deriva malalts als serveis equivocats. Tot i així, les dues parts reconeixen la sobrecàrrega del sistema i l’atribueixen a la falta de personal sanitari.