Denuncien la falta de personal

Una marea de bates blanques banya Barcelona en defensa de la sanitat pública

Uns 9.500 metges procedents de tot Catalunya es mobilitzen en la primera jornada de vaga per defensar un dels pilars de l’Estat de benestar

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 9.500 metges, segons els Mossos, tant d’hospitals com de centres d’atenció primària (CAPs), han secundat la vaga aquest dimecres i s’han manifestat davant la Conselleria de Salut en defensa de la sanitat pública. Aquesta mobilització s’afegeix a la que ha tingut lloc a la plaça de Sant Jaume. Allà, al cor de Barcelona, s’han manifestat també professors de la pública i altres perfils sanitaris (infermeres, auxiliars), i han reunit unes 6.500 persones. Els metges han preferit manifestar-se pel seu compte. I, així, entre les dues mobilitzacions, prop de 15.000 treballadors dels serveis públics han fet vaga avui per denunciar la degradació dels dos pilars fonamentals de l’Estat de benestar: la sanitat i l’educació.

La mobilització dels metges, convocada pel sindicat Metges de Catalunya (MC) i que ha tingut un caràcter festiu i reivindicatiu, ha sigut la segona gran vaga de la sanitat pública en els últims quatre anys a Catalunya. El 2018 ja s’havien mobilitzat els metges de la primària, però aquesta vegada s’han unit també els dels hospitals. I esgrimeixen motius similars a aquells pels quals es va lluitar fa quatre anys: agendes impossibles i condicions laborals millorables. Pocs passos cap rndavant s’han fet des d’aleshores.En plena vaga i des del Parlament, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha proposat un «pacte nacional» per blindar el sistema de salut.

«Som aquí per donar suport a una sanitat pública de qualitat», ha assenyalat a aquest diari Rocío Sánchez, infermera del CAP Sarrià. Tot i que es tractava d’una manifestació de metges, Sánchez ha criticat que els sanitaris fessin manifestacions separades. «Tots som sanitaris i tots tenim la mateixa problemàtica», explicava aquest diari.

«Salut mental és fonamental» i «Aragonès, paga més» són alguns dels lemes que s’han escoltat en la manifestació de les bates blanques d’aquest dimecres, que tindrà continuïtat demà a partir de les deu del matí a la plaça de Sant Jaume. Divendres, a les 12 hores, el sindicat, les patronals i Salut reprendran converses per tornar a un acord i intentar desconvocar la vaga que hi ha també prevista per als dies 1, 2 i 3 de febrer.

La conselleria acusa el sindicat de tenir una «línia vermella» retributiva: els metges, segons Salut, reclamen l’assignació directa d’un complement salarial a les nòmines, una petició que ha de passar abans per una taula de negociació. El sindicat, tanmateix, assegura que la seva línia vermella és assistencial: demana un límit a les agendes dels facultatius, mentre que el departament aposta per l’autoorganització.

Afectació als CAPs

Mentre els metges, que han arribat d’altres ciutats catalanes com Girona, es manifestaven davant la seu de Salut, baixaven per la rambla del Brasil i es dirigien a l’estació de Sants (per simbolitzar l’èxode de professionals), alguns centres d’atenció primària (CAP), com el Raval Nord o Drassanes acusaven l’absència de professionals. S’hi veien sales d’espera buides i fins i tot urgències saturades (en el cas del Raval Nord), on els pacients s’amuntegaven en una jornada de vaga seguida, segons Metges de Catalunya, pel 75% dels seus facultatius (en torn a un 30% segons Salut).

«Fem vaga per millorar la nostra feina. Per millorar la formació de residents: ens utilitzen com a mà d’obra», assegurava per la seva banda Roser Termes, MIR de cirurgia a l’Hospital Clínic de Barcelona. «Els MIR treballem moltíssim, moltes hores i omplim buits de metges adjunts, places d’especialistes, perquè no hi ha personal», ha afegit aquesta noia de 29 anys. La falta de personal i, en concret, d’infermeres és el que ha causat que l’hospital covid del Moisès Broggi (Sant Joan Despí) estigui buit i sense malalts, i amb 56 llits d’uci sense utilitzar.

El mateix denunciava Martí Quintana, un MIR internista a l’Hospital Doctor Trueta de Girona que aquest dimecres s’ha plantat a Barcelona per «reclamar dignitat». «Els MIR estem explotats. Els nostres horaris estan poc regulats. Per exemple, l’altre dia vaig tenir 38 persones en un sol matí a la meva consulta», s’ha queixat Quintana.

Falta de personal

La falta de personal és el principal problema del sistema sanitari públic, no només a Catalunya, sinó a tot Europa. Els pròxims anys es jubilarà tota una generació de metges per a la qual no hi ha reposició perquè no s’ha planificat bé. És una cosa que ha tornat a denunciar aquest dimecres el sindicat.

Notícies relacionades

«Avui aquí, som els mateixos [9.500 metges] que es jubilaran a Catalunya en la pròxima dècada», ha dit el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ja des de l’estació de Sants.Per al sindicat la participació ha sigut «espectacular». En la lectura del manifest, Lleonart ha acusat el Departament de Salut de «convertir el sistema sanitari en una fàbrica on la qualitat assistencial és secundària» i ha emfatitzat que avui els facultatius «han dit ‘prou’».

A la Ciutadella seguien la mobilització mèdica. Des del Parlament, en plena protesta, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha llançat una proposta per abordar el «blindatge» del sistema de salut: un pacte nacional per abordar el model, el finançament i els principals reptes que té per davant. Balcells ha avançat a tots els grups que rebran la invitació formal per implicar-se en aquest debat just quan acabi la vaga convocada. Al Parlament hi aniran demà els metges, entorn de les 12 hores i procedents de Sant Jaume, per reivindicar una altra vegada els seus drets.