Aturades a Catalunya

Sanitaris de la pública en vaga: «No podem cuidar els altres si no estem bé»

  • Metges i infermeres de primària i hospitals denuncien que els MIR són utilitzats com a «mà d’obra» per cobrir la falta de personal

Sanitaris de la pública en vaga: «No podem cuidar els altres si no estem bé»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els treballadors de la sanitat pública de Catalunya han tornat a sortir als carrers aquest dimecres per defensar el principal pilar de l’Estat de benestar. Aquesta és la segona gran vaga en els últims quatre anys al territori (el 2018 n’hi va haver una però només de l’atenció primària, mentre que en aquesta han participat també els hospitals), i es prolongarà, com a mínim, fins demà dijous.

A Barcelona s’han produït aquest dimecres dues manifestacions: una de metges, convocada per Metges de Catalunya i que ha reunit 9.500 facultatius, i una altra de docents i altres perfils sanitaris que ha reunit unes 6.500 persones.

Aquests són els rostres d’alguns dels que s’han mobilitzat en la primera de les dues jornades de vaga convocades.


Rocío Sánchez: «Metges i infermeres tenim la mateixa problemàtica»

Rocío Sánchez, infermera del CAP Sarrià.

/ Ferran Nadeu

«Som aquí per donar suport a una sanitat pública de qualitat», afirma, rotunda, Rocío Sánchez, infermera del CAP Sarrià, a Barcelona. Sánchez participa a la manifestació de Metges de Catalunya (MC), el principal sindicat mèdic, en la qual també hi ha més infermeres. Mentre ella es mobilitza a la seu de la Conselleria de Salut, a les Corts, a l’altra punta de la ciutat, a la plaça de Sant Jaume, està tenint lloc una altra manifestació de docents i altres perfils sanitaris que no són metges (i que estan convocats, aquests últims, per sindicats minoritaris).

Sánchez lamenta aquesta separació. «Fem manis separades però amb el mateix objectiu. Som tots sanitaris i tots tenim la mateixa problemàtica», afirma aquesta infermera, que carrega durament contra la burocràcia que tenalla l’atenció primària (i que ocupa fins al 40% de la jornada laboral del metge o infermera). «Hem estudiat molt per fer una feina de tu a tu i sense tant ordinador», critica Sánchez. Reconeix que cada vegada més els pacients «es queixen» i que els sanitaris ja no tenen el «reconeixement» que sí que van rebre durant la pandèmia. «I la joventut se’n va fora a treballar», conclou.


Marina Gual: «Em van acomiadar mentre estava embarassada»

Marina Gual, metgessa del CAP Sant Martí, amb el seu fill.

/ Ferran Nadeu

El cas de Marina Gual, metge del CAP Sant Martí, il·lustra la precarietat de l’Institut Català de la Salut (ICS). Va passar al maig de l’any passat. «Jo estava de baixa per riscos laborals, per estar embarassada, i em van comunicar que la meva plaça saltava perquè jo era interina», relata aquesta dona des del cor de la manifestació. «Vaig estar quatre mesos sense contracte».

Per això aquest dimecres ha decidit fer vaga i manifestar-se mentre empeny el cotxet del seu fill. «Soc aquí perquè tinguem contractes dignes. No som un número», afirma. Gual assegura que li agrada la seva feina, però que les condicions ho fan tot més difícil. «Si no estem bé nosaltres, no ens podem cuidar dels altres. Hi ha molt ‘burnout’ en la professió mèdica», conclou.


Roser Termes: «Utilitzen els MIR com a mà d’obra perquè no hi ha especialistes»

Roser Termes, MIR de cirurgia a l'Hospital Clínic.

/ Ferran Nadeu

Subjecta entre les seves mans un paper que recull quant cobra un metge a Alemanya: 7.000 euros mensuals, guàrdies a part. Roser Termes, de 29 anys, és metge interina resident (MIR) de cirurgia a l’Hospital Clínic. «Soc aquí per millorar la qualitat de la nostra feina i la formació dels residents», explica.

Aquesta jove denuncia que el sistema utilitza els residents com a «mà d’obra». «Treballem moltíssimes hores per omplir forats de metges adjunts, places d’especialistes que no estan cobertes perquè falta personal», explica. Reconeix que els de l’estranger són sous «atractius», però descarta marxar per la seva família.


Martí Quintana: «Som aquí per un futur més digne»

Martí Quintana, MIR internista de l'Hospital Doctor Trueta (Girona).

/ Ferran Nadeu

Notícies relacionades

Martí Quintana ha vingut de Girona per manifestar-se a Barcelona. És MIR internista a l’Hospital Doctor Trueta. «Reclamem dignitat; som aquí per un futur més digne», afirma. «Pel futur que som nosaltres i el present dels que s’han de formar ara», diu combatiu.

Quintana denuncia que els MIR no tenen garantida la seva «formació». Que estan «explotats». Que les hores de treball i de formació «no estan regulades». Un exemple són les consultes: «Tenim un gran volum de pacients. L’altre dia vam atendre fins a 38 pacients en només un matí a les nostres consultes», diu. «I tampoc existeix una estimació sobre la nostra càrrega de treball».