L’evolució de la pandèmia

L’infradiagnòstic de la covid i un altre possible pic de grip col·loquen Catalunya davant un hivern difícil

Malgrat que les dues infeccions respiratòries es mantenen a la baixa, els experts adverteixen que l’arribada del fred n’augmentarà la incidència

L’infradiagnòstic de la covid i un altre possible pic de grip col·loquen Catalunya davant un hivern difícil
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La grip i la covid-19 segueixen a la baixa a Catalunya l’última setmana de les festes de Nadal, segons les últimes dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic), actualitzades aquest dimarts. No obstant, els metges no descarten que hi torni a haver un altre pic de grip amb l’arribada de les baixes temperatures (el període nadalenc ha sigut aquest any atípic per la calor) i creuen, a més, que la incidència del coronavirus és més gran de la que s’està registrant a tot Espanya. «S’està subnotificant la covid-19», adverteix Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) . També alerta que la cobertura de la quarta dosi és baixa a Espanya i crida la població a posar-se-la per estar protegida davant el pic de coronavirus que s’espera en les pròximes setmanes.

Segons Salut, l’atenció primària va diagnosticar 4.063 casos de grip entre el 2 i el 8 de gener. La setmana anterior es van diagnosticar 5.797 casos de grip. Quant a a la covid-19, s’han diagnosticat 2.160 casos nous en la primària, 2.780 la setmana anterior. Hi ha 557 persones ingressades amb coronavirus (651 la setmana anterior) i 24 a les ucis per covid-19 (30 la setmana anterior). La variant òmicron representa totes les mostres seqüenciades amb predomini de la subvariant BQ.1. La bronquiolitis també manté el seu descens.

Els diagnòstics de grip encara estan per sobre de temporades anteriors però amb una diferència important, que és que aquest hivern els contagis haurien començat ja el descens. La grip s’ha avançat aquesta temporada i, a l’espera de com evoluciona la situació epidemiològica i que les dades es normalitzin després de les festes de Nadal, al pic s’hi hauria arribat la penúltima setmana de l’any.

«Nosaltres ara mateix estem bastant bé. Tenim menys incidència de grip, malgrat que continua circulant, igual que la covid. El que ens fa por és que ara ha arribat el fred. Ha sigut un Nadal estrany en què no s’ha hagut de posar la calefacció i tenim por que hi hagi un segon pic de grip», diu la metge de primària Laura Conangla, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Salut calcula que al llarg d’aquest mes hi haurà, a més, un pic de covid, malgrat que ara estigui de baixada.

«Infradiagnòstic»

L’epidemiòleg Joan Caylà creu, no obstant, que la covid està infradiagnosticada a tot Espanya i que la incidència és més gran del que demostren les dades. «A Europa, Espanya destaca perquè té una corba plana, mentre que França, Itàlia i Alemanya tenen una incidència molt alta. Però després hi ha els ingressos i la mortalitat per coronavirus. A Espanya hi ha una subnotificació de la covid, tenim aquest problema», apunta Caylà. Espanya va deixar l’any passat de comptar cas per cas i només fa la prova a les persones de risc.

I, tot i així, malgrat que s’està subnotificant, en l’última setmana, Espanya va declarar 16.000 nous positius, tots més grans de 60 anys. «En comparació amb les altres malalties de declaració obligatòria, és moltíssim», valora Caylà, que crida a seguir de prop la situació de la Xina, amb una onada massiva de contagis, i les seves possibles repercussions en països en vies de desenvolupament amb els quals té moltes relacions comercials, així com l’aparició de noves variants.

Grups d’edat

Segons les xifres de Salut, el grup d’edat que registra més casos de la grip és el de 15 a 44 anys (1.839); després, el grup de 45 a 59 anys (946). En el grup de 5 a 14 anys, s’han diagnosticat 314 casos de grip; en els menors de 4 anys, 250 i en els més grans de 60, 714.

Notícies relacionades

En el cas de la bronquiolitis continua la baixada després del petit repunt de fa unes setmanes. En l’última, la xifra de diagnòstics és de 609, mentre que la setmana anterior en van ser 712. Els nous casos encara estan per sobre de la temporada 2021-2022 (377 casos) i de la del 2020-2021 (60), però per sota de la 2019-2020, la d’abans de la pandèmia de la covid-19 (1.270).

Per grups d’edat, s’han diagnosticat 399 casos de bronquiolitis en menors d’un any i 76 en nens d’1 a 2 anys. En menors de 4 anys, la xifra és de 480 casos i se situa per sota de la temporada 2019-2020, que podria ser comparable a l’actual, quan hi va haver 1.160 diagnòstics en aquesta setmana. El pic de la bronquiolitis també es va avançar aquesta temporada i ha sigut molt més gran que altres anys.