El flagell de la pandèmia

Els hospitals de Catalunya esperen un pic de covid-19 a l’acabar les festes

Els epidemiòlegs temen la saturació, després de la pressió de la bronquiolitis i la grip, i criden a posar-se la quarta dosi

Els hospitals de Catalunya esperen un pic de covid-19 a l’acabar les festes
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els hospitals de Catalunya es preparen per a un pròxim pic de covid-19 a l’acabar les festes de Nadal. Tot i que la incidència de la grip i del SARS-CoV-2 ha baixat l’última setmana a Catalunya, segons la Conselleria de Salut, la càrrega del primer virus a les urgències hospitalàries continua sent important. I també hi continua havent-hi covid-19, que es preveu que comenci a pujar pròximament.

El pic de covid ja s’esperava per després de les festes de Nadal, una vegada hagués passat el de la grip. A més, com que ja no es comptabilitza cas per cas (només es fan proves diagnòstiques a persones de risc), els experts temen que la incidència de la covid-19 estigui sent més elevada del que reflecteixen les xifres.

Les últimes dades de Salut, que daten d’ahir, reflecteixen que el virus que més circula és el de la grip (el 32% de les mostres), seguit del virus respiratori sincitial (VRS, el 12,4%), el rinovirus (el 12,4%), l’adenovirus (el 4,5%) i el SARS-CoV-2 (el 3,8%).

Tot això es reflecteix en la pressió a les urgències hospitalàries. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), per exemple, està tenint un 17% més de visites que l’any passat. «L’entrada de pacients és molt important, tenim malalts amb insuficiències respiratòries greus», assenyala Mireia Puig, la directora del Servei d’Urgències de Sant Pau.

També altres centres sanitaris com l’Hospital del Mar diuen que tenen a urgències «molta afluència de pacients», malgrat que el pitjor de la grip ja ha passat.

Sistema saturat

Els epidemiòlegs estan preocupats per la pròxima arribada del pic de covid, que pot saturar el sistema sanitari català, molt carregat en els últims mesos per la bronquiolitis i la grip. «Estem preocupats, el sistema de salut català ja està una mica al límit perquè venim d’un pic de malalties respiratòries fortes. Si ve la covid, es podrien saturar els hospitals», diu Salvador Macip, membre del comitè científic assessor de la covid-19 de Salut.

Notícies relacionades

Això comporta un risc que altres pacients ‘no covid’ no siguin atesos correctament. Macip crida a utilitzar la mascareta en el transport públic i demana a la gent gran que reforci la protecció, així com implementar més la vacunació de la quarta dosi, que a Espanya encara és insuficient.

Per la seva banda, Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), dona per fet que la covid-19 pujarà en les pròximes setmanes, més que per l’onada de la Xina («això no tindrà un efecte immediat aquí», precisa), per la «relaxació» de la població durant les festes de Nadal. «Hi ha la percepció que la pandèmia ja està superada, i no és així».