També anomenada Kraken

Salut vigila a Catalunya la variant Kraken, el subllinatge de l’òmicron procedent dels EUA

El sistema epidemiològic en detecta una mostra al territori i la conselleria insisteix que «no hi ha evidències que hi hagi més gravetat»

Salut vigila a Catalunya la variant Kraken, el subllinatge de l’òmicron procedent dels EUA
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha detectat una mostra de la variant XBB.1.5, subllinatge de l’òmicron procedent dels Estats Units (EUA), segons confirmen fonts de la Conselleria de Salut a aquest diari. Tot apunta que l’XBB.1.5, també anomenada Kraken, és el subllinatge de l’òmicron de més creixement des de la irrupció d’aquesta variant el novembre del 2021. Així, la Kraken és fins ara la variant més contagiosa i podria tenir una certa fuga vacunal. A més, hi ha dues mostres més de la Kraken identificades el novembre passat al País Basc.

Segons el departament, «no hi ha evidències que hi hagi més gravetat» amb la Kraken. El nombre de mostres d’aquesta variant identificades a Europa actualment és de 76 seqüenciades i registrades a Gisaid, la iniciativa europea que promou l’intercanvi ràpid de dades de tots els virus de la grip i el SARS-CoV-2.

Notícies relacionades

El Sistema de Vigilància Epidemiològica de Catalunya està «atent» a totes les variants en seguiment i en va monitoritzant l’evolució. La variant predominant des de fa setmanes continua sent molt majoritàriament la BQ.1.

La situació epidemiològica és «estable a nivells baixos». «Els serveis epidemiològics així com els d’anàlisi microbiològica a Catalunya són molt acurats», asseguren fonts de Salut.