Preocupació a Occident

La baixa taxa vacunal en els més grans de 65 anys va desencadenar l’onada de contagis a la Xina

Els epidemiòlegs reclamen avançar més en les quartes dosis a Espanya, la cobertura de les quals és encara insuficient

La baixa taxa vacunal en els més grans de 65 anys va desencadenar l’onada de contagis a la Xina

Reuters

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La baixa taxa vacunal de la Xina, amb menys del 40% dels més grans de 65 anys vacunats, juntament amb l’eliminació de la política ‘covid zero’ (que durant aquests anys va evitar molts contagis, però alhora també la immunització natural) va ser el que va produir l’actual onada de contagis que està tenint lloc al país. 

Els epidemiòlegs catalans comparen la situació que viu ara el gegant asiàtic amb la que va viure Catalunya el juliol del 2020, dos mesos després del confinament domiciliari, quan va haver de tornar a confinar (aquesta vegada perimetralment) la comarca del Segrià i l’àrea metropolitana de Barcelona davant l’augment de contagis.

Per primera vegada en mesos, el comitè científic assessor de la covid-19 a Catalunya s’ha reunit aquest dilluns a l’albor de la situació epidemiològica del gegant asiàtic. L’òrgan advoca per extremar la vigilància epidemiològica de possibles noves variants que sorgeixin. Però els experts demanen sobretot avançar més en les quartes dosis, la cobertura de les quals a Espanya i Catalunya és encara baixa.

Notícies relacionades

A Catalunya és del 55% entre els més grans de 60 anys, un percentatge «millorable», segons ha dit aquest dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a Catalunya Ràdio. «La cobertura vacunal era molt bona a Espanya, però s’ha anat estenent la percepció que la pandèmia ja ha acabat. Les cobertures vacunals ara mateix no són òptimes: és molt important millorar les quartes dosis», assenyala per la seva banda Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Caylà recorda que, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el primer semestre del 2022 van morir a Espanya unes 20.000 persones per covid-19, un virus més mortal que la grip.

A més, els metges també demanen fer més ús dels antivirals per tractar la covid-19 en els pacients més greus que ingressen en hospitals i ucis. Actualment se n’utilitzen dos: el remdesivir i el paxlovid. L’ús d’aquest últim és menor, ja que té moltes interaccions amb altres fàrmacs. Però els experts destaquen que el paxlovid s’està utilitzant menys del que caldria, malgrat que és molt efectiu sobretot en els primers cinc dies des de l’inici de símptomes i disminueix molt la malaltia greu.