‘Nature Neuroscience’

La vacuna del CSIC contra la covid-19 protegeix de la infecció i el dany cerebral

Un estudi demostra que el SARS-CoV-2 infecta i fa malbé neurones en diferents regions del cervell i aquests danys són «evitats completament» amb aquest fàrmac

La vacuna del CSIC contra la covid-19 protegeix de la infecció i el dany cerebral
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El virus del SARS-Cov-2 afecta sobretot el sistema respiratori però també provoca símptomes neurològics que han sigut poc estudiats. A més, es desconeix si les vacunes contra la covid protegeixen el sistema nerviós central contra el virus i eviten les lesions cerebrals.

Ara, un equip d’investigadors de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS) i del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) acaba de publicar un estudi en què demostra que el SARS-CoV-2 infecta i fa malbé neurones en diferents regions del cervell, i que aquests danys són «evitats completament» per la vacuna contra la covid desenvolupada pel CNB. Els detalls de la investigació, realitzada en un model de ratolí, s’han publicat aquest dilluns a la revista ‘Nature Neuroscience’.

Molts dels pacients infectats pel SARS-CoV-2 manifesten importants símptomes neurològics, com la pèrdua de l’olfacte (anòsmia), mals de cap, malestar general, pèrdua cognitiva, epilèpsia, atàxia i encefalopatia. En aquest treball, els autors han estudiat com evoluciona la infecció viral en diferents regions cerebrals.

«Hem portat a terme un estudi anatomopatològic i molecular molt detallat de les regions cerebrals i tipus de cèl·lules que han sigut infectades pel virus, sent remarcable com el virus infecta majoritàriament neurones de diferents àrees», afirma el codirector de l’estudi Javier Villadiego, de l’IBiS.

Una vegada establert el patró d’infecció al cervell per part del coronavirus, els investigadors van avaluar l’eficàcia de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada pel CNB-CSIC.

Per a això, van immunitzar ratolins amb una o dues dosis de la vacuna MVA-CoV2-S, basada en el virus vaccí modificat d’Ankara (MVA) expressant la proteïna de l’espícula (S) del SARS-CoV-2.

«Els resultats obtinguts van ser espectaculars, demostrant-se que fins i tot l’administració d’una sola dosi de la vacuna MVA-CoV2-S evita completament la infecció del SARS-CoV-2 a totes les regions cerebrals estudiades i prevé el dany cerebral associat, fins i tot després d’una reinfecció amb el virus, cosa que manifesta la gran eficàcia i potència immunogènica de la vacuna que indueix una immunitat esterilitzant al cervell», destaca Juan García Arriaza, coautor de l’estudi i investigador del CNB.

Aquests resultats reforcen les dades prèvies d’immunogenicitat i eficàcia de la vacuna MVA-CoV2-S en diversos models animals.

«Havíem demostrat prèviament en una sèrie de publicacions que la vacuna MVA-CoV2-S que vam desenvolupar en el CNB-CSIC indueix en tres models animals (ratolí, hàmster i macaco) una potent resposta immunològica d’anticossos d’unió a la proteïna S del virus i d’anticossos neutralitzants davant diferents variants de preocupació del virus, així com activació de limfòcits T, marcadors essencials per al control de la infecció», apunta Mariano Esteban, investigador del CNB-CSIC.

Els resultats generats tenen importants implicacions a llarg termini per entendre la infecció causada pel SARS-CoV-2.

«Les dades que hem obtingut sobre la infecció del SARS-CoV-2 al cervell són compatibles amb la patologia neurològica observada en pacients amb covid-19», ressalta José López Barneo, investigador de l’IBiS.

Notícies relacionades

«El nostre treball és el primer estudi d’una vacuna que té un 100% d’eficàcia davant el dany cerebral produït pel SARS-CoV-2 en un ratolí susceptible, i els resultats obtinguts suggereixen fortament que la vacuna podria prevenir la covid-19 persistent observada en moltes persones infectades amb SARS-CoV-2», destaca Juan José Toledo Aral, codirector de l’estudi.

Per als autors, els resultats de l’estudi avalen la realització d’assajos clínics de fase I amb la vacuna del CNB o prototips similars per avaluar la seva seguretat i immunogenicitat.