«És el més prudent»

Catalunya demana fer un test d’antígens a tots els viatgers procedents de la Xina, encara que estiguin vacunats

Les vacunes utilitzades pel gegant asiàtic «no estan adaptades a òmicron», segons Salut, i no són tan efectives com les utilitzades a la UE, segons els epidemiòlegs

Balcells llança un missatge de «tranquil·litat», ja que de moment no hi ha variants perilloses, però crida la població a posar-se la quarta dosi

  • Sanitat demanarà test negatiu de covid o vacunació completa als viatgers que vinguin de la Xina

Catalunya demana fer un test d’antígens a tots els viatgers procedents de la Xina, encara que estiguin vacunats

Tingshu Wang / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya demanarà que es realitzi un test d’antígens ràpid (TAR) a tots els viatgers procedents de la Xina, tot i que tinguin la pauta de vacunació completa. El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest divendres que sol·licitarà un test de covid negatiu o la vacunació completa a qui, procedents del país asiàtic, posin peu en territori espanyol. Després de l’aixecament fa unes setmanes de la política ‘covid zero’, la Xina torna a viure milions de contagis diaris que estan desbordant els hospitals i que recorden el que va passar fa ja gairebé tres anys.

Però la Conselleria de Salut reclama realitzar-los aquesta prova diagnòstica a tots els passatgers, tot i que estiguin vacunats amb totes les dosis, ja que les vacunes que utilitza la Xina (Sinopharm i Sinovac) no contenen protecció contra la variant òmicron (la predominant a tot el món) i, segons alguns epidemiòlegs, no són tan efectives com les utilitzades a la Unió Europea o els Estats Units. En tot cas, és una mesura que depèn de l’Estat i no de les autonomies.

«El ministeri està acabant de perfilar el protocol de sanitat exterior. En principi, [el TAR] es farà a tothom [els viatgers procedents de la Xina] que no tinguin vacunació completa. Nosaltres demanem fer-se’l a tots els viatgers perquè les vacunes que utilitzen allà són diferents i no estan adaptades a òmicron», ha dit en roda de premsa aquesta tarda el conseller de Salut, Manel Bacells. «Creiem que el més prudent és fer el TAR a tots els viatgers i viatgeres», ha afegit.

A partir del 9 de gener començaran a operar els vols entre la Xina i Espanya. Només dos aeroports tenen vol directe amb el gegant asiàtic: el de Barcelona i el de Madrid. Fins aleshores no s’espera cap viatger procedent de la Xina a Espanya. El protocol anunciat per Sanitat aleshores consisteix a fer un TAR als viatgers procedents de la Xina que no puguin acreditar la pauta de vacunació completa.

«Si surt positiu, se li farà una PCR i després una seqüenciació per saber quin tipus de variant és», ha dit el conseller. Catalunya (probablement l’Hospital de Bellvitge) realitzarà les seqüenciacions d’aquelles PCR que es facin a Barcelona. «S’ha de vigilar que no sigui una variant nova. Aquest seguiment el farem nosaltres des del nostre sistema de vigilància epidemiològica», ha afegit.

A més, a aquells viatgers procedents de la Xina que donin positiu en covid, Salut els «recomanarà» l’aïllament. «Només demanarem que sigui obligat si hi ha una variant perillosa. Si són variants d’òmicron estem absolutament protegits. Tot i que recomanem l’aïllament per evitar la propagació del virus», ha assenyalat el conseller.

«Tranquil·litat i prudència»

Notícies relacionades

Balcells ha comparegut avui també per enviar un missatge de «tranquil·litat». «En el dia d’avui, cap de les mostres efectuades en viatgers procedents de la Xina ha determinat cap variant que no sigui la d’òmicron, que és la que nosaltres tenim», ha emfatitzat. «Això ens dona una certa tranquil·litat». Tot i així, ha cridat a estar «molt alerta» i a realitzar el seguiment per si de cas n’aparegués alguna nova.

L’elevada taxa d’immunitat de Catalunya i en general de tot Espanya i el fet que no hagi aparegut de moment cap variant que posi en perill el que s’ha aconseguit fins ara dona cert marge a les autoritats sanitàries de tot el país. Així, Salut no ha anunciat aquest divendres cap mesura extra per protegir la població. Per exemple, no hi haurà, almenys de moment, restriccions a les residències d’avis. El conseller s’ha limitat a demanar més TAR per als viatgers que vinguin de la Xina i a emfatitzar la vacunació, la quarta dosi de la covid-19 (a Catalunya només el 43% de la població la té) sobretot en els més grans de 60 anys o en persones de risc.