Espanya demanarà un test negatiu de covid als viatgers que vinguin de la Xina a partir d’aquest dissabte

  • Darias defensa l’augment dels controls per la «preocupació» per falta d’informació procedent de la Xina i la possible aparició de noves variants

  • A partir del dia 3 se’ls exigirà el certificat de vacunació o una prova negativa

FILIPPO MONTEFORTE / AFP

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya ha passat en 24 hores de «recomanar» precaució, així com la pauta completa de vacunació als viatgers que vagin o procedeixin de la Xina, a anunciar que apuja un esglaó les mesures de protecció i exigirà a tots els que tornin del gegant asiàtic una prova negativa des d’aquest dissabte.

Així ho ha anunciat Sanitat en un comunicat en què ha aclarit que els equips començaran a fer controls documentals, visuals i de temperatura i la prova diagnòstica a tots els viatgers procedents de la Xina als aeroports d’entrada a Espanya.

El primer vol afectat per les mesures de control sanitari adoptades pel Govern arribarà a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas aquest dissabte 31 de desembre a les 18 hores. I els controls estaran en vigor, inicialment, fins al 15 de febrer del 2023 a les 24 hores.

També tenen previst crear mecanismes, amb les comunitats autònomes, especialment amb Madrid i Catalunya, que són les principals portes d’entrada, per al «maneig de positius». Els controls s’aplicaran també per terra i mar.

Passaport covid a partir del 3 de gener

La mesura del test obligatori per a tots els passatgers procedents de la Xina es farà servir els dies 31 de desembre i 1 i 2 de genercom a mesura cautelar, i a partir del 3 es farà servir el protocol del certificat de vacunació. Així doncs, els passatgers que verifiquin a partir d’aquesta data que estan vacunats de manera completa no necessitaran el test de diagnòstic obligatori.

La coordinació amb la UE

El Ministeri de Sanitat s’avança així a una possible decisió coordinada per part de la UE i segueix l’estela de països com Itàlia, a Europa, i els EUA, el Japó i Taiwan, on també s’exigeix una prova negativa de la infecció per covid. «Sabem de la necessitat d’actuar amb coordinació [a la UE], però també amb celeritat», ha argumentat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest matí en una roda de premsa convocada d’urgència.

En qualsevol cas, Espanya no llança la tovallola davant la possibilitat que el conjunt de la UE incrementi els controls. L’eficàcia de la mesura és menor si la fan els països de forma aïllada, ja que el virus no entén de fronteres i els viatgers procedents de la Xina poden fer escala a països sense controls i després entrar a Espanya. Per això, la ministra va defensar aquest dijous, en la reunió del Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea, un «enfocament coordinat» i mantindrà aquesta posició en les futures reunions internacionals sobre el tema.

De moment, la UE ha acordat posar el focus en la seqüenciació de les mostres per detectar si apareix una nova variant i la seva possible perillositat. La Comissió Europea ha reconegut aquest divendres que la situació és «alarmant» i que «potser més aviat que tard» sigui necessari imposar noves mesures de control, tot i que de moment només ha instat els països membres a incrementar la vigilància.

Noves variants

Darias, per la seva banda, ha defensat la necessitat d’augmentar els controls a les fronteres espanyoles per la «preocupació que puguin aparèixer noves variants no controlades fins ara» i atesa la «dificultat de fer una correcta avaluació de la situació».

El problema és que el Govern xinès manté una gran opacitat sobre la magnitud real de contagiats i morts que ha provocat la decisió de posar fi als estrictes controls de prevenció que han mantingut el país pràcticament aïllat del virus durant tres anys.

L’explosió de casos en un territori que té gairebé la cinquena part de la població mundial es deu al fet que els seus habitants amb prou feines han estat exposats a la covid i no tenen, per tant, la immunitat adquirida. A més, les vacunes xineses són poc eficaces. En qualsevol cas, els epidemiòlegs espanyols veuen «poc probable» que al país asiàtic es desenvolupi una variant més greu que l’òmicron, ja que la tendència natural dels virus és a desenvolupar soques més infectius però menys greus i la població europea ja disposa d’una forta immunitat. En qualsevol cas, una variant més infectiva pot provocar una nova onada de covid a països com Espanya, on fa setmanes que el virus està estabilitzat.

Les dades

Notícies relacionades

«Les dades a Espanya indiquen estabilitat, fins i tot descens, i l’objectiu és continuar així i seguir millorant. Per això les mesures anunciades avui són per anticipar-nos», ha assenyalat Darias. Tanmateix, la decisió no convenç gaires epidemiòlegs, que afirmen que l’exigència d’una prova negativa o la vacunació no impedeix al 100% l’entrada de persones contagiades.

Així mateix, la Comunitat de Madrid ha reclamat que s’exigeixi una prova negativa ja en origen i que es demani a tothom, independentment del seu estat de vacunació. «L’eficàcia de la vacuna xinesa és relativa i molt baixa», ha manifestat el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Al seu torn, el conseller de Salut català, Manel Balcells, ha apostat per fer tests d’antígens ràpids a tothom, independentment de la seva pauta de vacunació.