Evolució de la pandèmia

L’avís de l’epidemiòleg Antoni Trilla sobre l’explosió de casos de covid a la Xina

L’especialista de l’Hospital Clínic preveu que, en un escenari com l’actual, el virus continuï canviant

zentauroepp32398548 antoni trilla200317080807

zentauroepp32398548 antoni trilla200317080807

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’epidemiòleg Antoni Trilla ha compartit en una entrevista per a TV-3 les seves impressions sobre la nova onada de contagis per coronavirus que acorrala la Xina. L’especialista de l’Hospital Clínic creu que hi ha una alta probabilitat que el virus continuï canviant en l’escenari actual, en què una part important de la població xinesa no ha estat en contacte amb les últimes variants i té baixa immunitat.

Així mateix, el metge català critica la gestió de les autoritats del país asiàtic i reconeix que té dubtes sobre la veracitat de les dades oficials de casos reportats i persones vacunades.

Capacitat de mutació

Trilla opina que la gran part de la població que no ha estat en contacte amb les últimes variants i les vacunes utilitzades a la Xina, menys efectives que les aplicades en països europeus, creen un context amb una alta probabilitat que la covid continuï mutant: «És evident que no és una bona situació que hi hagi possible circulació del virus en un país amb 1.400 milions de persones, que majoritàriament es poden infectar perquè no tenen el mateix grau d’immunitat que tenim aquí», ha explicat l’epidemiòleg.

Segons l’expert, aquest problema s’agreujaria en cas que la covid tornés als animals, fet que «mai es pot descartar», i menys en un país com la Xina, que compta amb una gran densitat de població animal: «Podríem tornar als orígens i trobar-nos amb un virus més resistent a les vacunes», ha comentat sobre aquesta situació hipotètica.

Veracitat de les dades

Notícies relacionades

L’especialista també ha criticat la gestió del gegant asiàtic després que aquest abandonés de sobte la política de ‘covid zero’ que segueixen a la resta de països: «S’ha passat en una setmana d’una política ‘covid zero’ a dir ‘això s’ha acabat’, sense haver preparat una estratègia de com s’havia d’afrontar la transició», ha afirmat durant l’entrevista.

Trilla també ha qüestionat la veracitat de les dades oficials emeses des de la Xina, la qual cosa «dificulta valorar la magnitud del que està passant». L’explosió de contagis ha posat en perill el territori asiàtic i la comunitat internacional, que ja ha adoptat algunes mesures de precaució davant l’arribada de persones procedents del país oriental.