Coronavirus

Trilla avisa de la variant d’òmicron que dominarà aquest hivern

  • Recomana als grups de risc que es posin la quarta dosi de la vacuna

Trilla avisa de la variant d’òmicron que dominarà aquest hivern
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha indicat que la variant d’òmicron BQ.1.1, que ha demostrat un ràpid ritme de creixement en altres països europeus, va ser detectada a Espanya en la primera setmana d’octubre en el 3,6% de les mostres, de manera que predomina encara el llinatge que va propiciar l’onada al juliol (BA.5).

I ara, l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic, catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Barcelona (UB) i investigador de ISGlobal, Antoni Trilla, ha avisat de la variant d’òmicron que dominarà aquest hivern.

«Per evitar casos greus i ingressos, la millor protecció és que les persones dels grups de risc es posin ara la quarta dosi de vacuna», recomana.

Almenys cinc països europeus han detectat durant la primera setmana d’octubre la circulació del subllinatge BQ.1.

Notícies relacionades

Els models epidemiològics prediuen que la BQ.1 i la BQ.1.1 es convertiran en les soques predominants al continent a partir de mitjans de novembre o de principis de desembre.

«Això probablement contribuirà a un augment del nombre de casos de covid-19 en les pròximes setmanes i mesos», va afirmar l’ECDC, que va apuntar que estudis preliminars realitzats a Àsia indiquen que l’esmentat subtipus té la capacitat d’evadir en gran manera la resposta immune de l’organisme.