Considerades grup de risc

Catalunya vacunarà les embarassades de la grip i de la quarta dosi de la covid

Aquest col·lectiu i les persones de més de 60 anys podran demanar cita a partir del 10 d’octubre a La Meva Salut o al CAP

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les persones més grans de 60 anys o en condicions de risc (entre aquestes, com a novetat, embarassades i persones amb diabetis i problemes cardiovasculars) podran demanar cita per vacunar-se contra la grip i la quarta dosi de la covid-19, a Catalunya, a partir del 10 d’octubre. Ho podran fer a través de La Meva Salut o trucant directament al seu centre d’atenció primària (CAP). La vacunació per a aquest col·lectiu començarà el 17 d’octubre, previsiblement, però a partir de dilluns vinent, 10 d’octubre, ja es podrà demanar cita.

Aquest any els grups cridats per vacunar-se contra la grip i contra la covid-19 (la segona dosi de record o quarta dosi) són molt similars: persones de risc i més grans de 60 anys. La Conselleria de Salut ja ha començat a vacunar els residents de geriàtrics. A continuació, immunitzarà les persones de més de 80 anys que no viuen en residències (si no se’ls ha trucat dels CAPs, hi han de trucar ells) i la resta de col·lectius (entre aquests, embarassades i persones amb diabetis i problemes cardiovasculars) podran demanar cita a partir del dia 10.

Salut insta tots aquests col·lectius a vacunar-se perquè s’ha observat una pèrdua de la immunitat a partir dels cinc mesos de la punxada. «S’observa una pèrdua de protecció en totes les vacunes a partir dels cinc mesos de la vacunació, independentment de la pauta inicial, fet que suggereix la necessitat de la dosi de record. Cada dosi perd els anticossos als cinc mesos», ha dit aquest dimecres en una roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Cobertures del 75%

Com ha explicat la cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Montse Martínez, Salut espera arribar a una cobertura del 75% en persones grans i, sobretot, a partir dels 60 anys, que és el col·lectiu «en el qual es produeix més càrrega assistencial». Junt amb Cabezas, Martínez ha precisat que també es preveu arribar a aquesta cobertura en el personal sanitari i sociosanitari. I arribar al 60% entre embarassades i persones de risc.

A més d’embarassades i persones amb diabetis o problemes cardiovasculars, entre les persones de risc estan també la gent gran que viu en residències, els malalts crònics, els immunodeprimits i les dones amb puerperi fins als sis mesos. També les persones que puguin transmetre aquestes malalties a persones d’alt risc. Per la seva banda, els col·lectius essencials (excepte els sanitaris i sociosanitaris) només seran vacunats de la grip.

Catalunya ha rebut dos milions de dosis de les vacunes de Commirnaty (Pfizer) i Spikevax (Moderna). La primera conté la soca original de Wuhan i la variant d’òmicron de la BA.4 i la BA.5. La segona també és bivalent. Són vacunes «adaptades» a la variant òmicron, que és la que circula en el 100% dels contagis de covid que continuen tenint lloc a Catalunya, com ha destacat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Notícies relacionades

Catalunya, que va començar a vacunar de la grip i la quarta dosi de la covid en residències el 26 de setembre passat, ja ha posat 99.904 dosis de la primera i 91.508 de la segona. En total, Salut ha comprat aquest any 1.604.000 dosis per a la grip, 35.000 més que l’any passat. Entre el 2020 i el 2022, a causa de la pandèmia de covid, gairebé no va circular el virus de la grip, però aquest any s’espera que la cosa canviï. «La resposta immunitària de les dues vacunes [grip i covid] és la mateixa. No interfereixen», ha dit Cabezas.

Altres virus respiratoris

Entre la setmana del 26 de setembre i el 2 d’octubre, Catalunya ha experimentat un «lleuger ascens» de la incidència de la grip, tot i que «continua en nivells de circulació baixos», ha dit Cabezas. Tanmateix, el virus respiratori sincític respiratori (VSR) continua en «marcada tendència ascendent» en tots els grups, especialment en els menors de dos anys. També hi ha rinovirus: el 42% de les mostres positives són per rinovirus. La covid-19 representa un 7,8%, i la grip, un 7,5%.