Sanitat

¿Què ha de passar perquè l’OMS declari el final de la pandèmia?

El director general de l’Organització Mundial de la Salut afirma que el final «mai ha estat tan a prop»

¿Què ha de passar perquè l’OMS declari el final de la pandèmia?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«El món mai no ha estat tan a prop del final de lapandèmia del coronavirus». La conclusió, tan desitjada per tothom, adquireix una gran rellevància al conèixer que el seu autor és Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les xifres de morts en els quatre últims mesos, les més baixes des que es declarés la pandèmia, així ho corroboren, que apunten a una tendència que sembla irreversible, tret que irrompi un element inesperat en el guió. Però, ¿què ha de passar perquè l’OMS declari oficialment que ha arribat el final de la pandèmia? 

Notícies relacionades

La resposta no pot ser taxativa, almenys encara. El que l’OMS pot declarar oficialment no és tant el final de la pandèmia, sinó més aviat la conclusió de l’emergència decretada a causa del coronavirus. I és que l’ens apel·la a tres criteris elementals per declarar l’emergència internacional: que sigui una situació extraordinària, que representi un risc per a la salut pública de tercers països a causa de la propagació internacional i que necessiti de la coordinació d’una resposta internacional.

Segons aquest criteri, es pot esperar que perquè l’OMS declari el final de l’emergència de la pandèmia, s’han de deixar de complir aquests tres criteris.