Xifres de Salut

16 malalts amb covid a les ucis catalanes, el mínim de tota la pandèmia

Els epidemiòlegs alerten que encara hi ha més de 20 morts setmanals i criden a evitar els contagis

16 malalts amb covid a les ucis catalanes, el mínim de tota la pandèmia

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Mai abans, des que va començar la pandèmia, hi havia hagut tan pocs malalts greus amb covid-19 a Catalunya. Aquest dimarts hi havia 16 pacients a les ucis (sis menys que la setmana passada), a més de 546 a planta convencional (115 menys que la setmana passada),segons les últimes dades de la Conselleria de Salut, que corresponen a la setmana del 22 al 28 d’agost. La pandèmia no ha desaparegut, però cada vegada és menys greu. En el pitjor moment de la primera onada, hi va arribar a haver 1.528 malalts a les ucis a tot Catalunya.

L’epidemiòleg Joan Caylà valora positivament que el virus va a la baixa, però destaca que encara hi ha 22 morts setmanals per covid-19. «Cal continuar reduint més els contagis per retardar una nova onada», diu aquest membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). «El nombre de morts és encara molt elevat el tercer any pandèmic», afegeix Caylà.

Malgrat el descens dels malalts greus, els diagnòstics de nous contagis han repuntat lleugerament i aquesta última setmana s’han registrat 3.071 nous casos, tots de la variant òmicron, la majoria de la subvariant BA.5 i alguns de les BA.4 i BA.2. A més, segons Salut, de les 546 persones ingressades per covid, 406 tenen més de 60 anys i hi ha cinc menors de 14 anys.

Malgrat aquesta millora en la situació epidèmica de la covid, el departament ha advertit que durant la setmana de 22 al 28 d’agost s’ha registrat un lleuger increment de les infeccions respiratòries agudes (IRA) respecte a les setmanes anteriors. Això es deu al fet que han detectat una tendència creixent en la incidència del virus de la grip, amb 212 casos diagnosticats la setmana passada, tot i que es manté en nivells de circulació baixos. Per la seva banda, el virus respiratori sincitial (VRS), que causa les bronquiolitis, també es manté en nivells baixos de circulació, sense canvis de tendència. 

Als sanitaris els preocupa, de fet, la pròxima tardor, que serà la primera sense la mascareta. Això pot implicar un augment dels casos de grip i altres virus respiratoris. A més, el fet que gran part de la població no estigui aquesta temporada immunitzada contra la grip a causa que amb prou feines va existir els últims dos anys fa témer que augmentin els contagis. Per això fan una crida, més que mai, a vacunar-se contra la grip. Catalunya ja va anunciar al juny que posarà aquesta vacuna i la quarta dosi de la covid-19 juntes.

Dades estatals

Notícies relacionades

La tendència de la pandèmia del coronavirus a Espanya és, globalment, similar a la de Catalunya. Aquest dimarts, les dades del Ministeri de Sanitat indiquen que els hospitalitzats a les ucis per covid-19 han baixat un 15,4%: hi ha 229 persones a l’uci, 42 menys que dimarts passat. A més, els morts han augmentat fins als 354 en l’última setmana, davant els 340 de la setmana anterior. L’elevada mortalitat és precisament el que preocupa els epidemiòlegs, que creuen que s’haurien de posar tots els esforços a reduir-se. «Imagina’t que, fa anys, un brot de legionel·la hagués arribat a causar tantes morts setmanals», reflexiona Caylà.

Tot i que les ucis baixen, Andalusia, Astúries, Múrcia i el País Basc han registrat augments en aquest indicador. Els ingressos a planta, per la seva banda, baixen en totes les comunitats autònomes, excepte a Extremadura. En concret, Sanitat ha informat aquest dimarts de 3.421 persones hospitalitzades a Espanya, 642 menys que el dimarts anterior.