Alerta sanitària

L’OMS confirma més de 1.600 casos de verola del mico arreu del món

Actualment hi ha uns 1.300 casos sospitosos i s’han produït 79 morts per aquesta malaltia 

Nacions Unides convocarà el 23 de juny vinent la Comissió d’Emergències del Reglament Sanitari Internacional per avaluar si la verola del mico és, o no, un problema de salut pública

L’OMS confirma més de 1.600 casos de verola del mico arreu del món
1
Es llegeix en minuts

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa que ja s’han produït més de 1.600 casos de verola del mico en 39 països.

Així mateix, actualment hi ha uns 1.300 casos sospitosos i s’han produït 79 morts per aquesta malaltia, tal com ha afegit Tedros, qui ha insistit que, per ara, l’OMS no recomana la vacunació massiva.

«Tot i que les vacunes de la varicel·la poden oferir protecció, hi ha poques dades clíniques sobre la seva eficàcia i tampoc hi ha un gran subministrament d’aquestes vacunes», ha emfatitzat Tedros, per advertir que el brot mundial és «inusual i preocupant».

De fet, el director general de l’organisme de les Nacions Unides ha informat que convocarà el 23 de juny la Comissió d’Emergències del Reglament Sanitari Internacional per avaluar si la verola del mico és, o no, un problema de salut pública d’emergència internacional.

«El virus s’està propagant d’una manera inusual i afecta cada vegada més països, per la qual cosa es requereix una resposta coordinada a causa de la propagació geogràfica del virus. Així mateix, tenir aquesta comissió ens permetrà deliberar sobre les diferents decisions amb experts i, així, entendre millor el virus», ha afegit Tedros.

Notícies relacionades

Precisament, aquest dimarts l’OMS ha publicat una nova guia de vacunació i immunització per a la verola del mico, en la qual es proporcionen les primeres recomanacions sobre l’ús de vacunes (antivariòliques) per a la malaltia.

L’objectiu de la resposta global al brot és controlar-lo i utilitzar de manera efectiva les mesures de salut pública per prevenir la propagació de la malaltia. «S’han de fer tots els esforços per administrar vacunes contra la verola del mico dins d’un marc d’investigació col·laborativa i protocols d’assajos clínics aleatoritzats (ECA) amb eines estandarditzades de recopilació de dades per a dades clíniques i de resultats», assenyala l’OMS en el treball.