L’evolució de la pandèmia

El covid continua pujant, però baixen les hospitalitzacions a Espanya

  • El conseller Argimon veu «probable» una setena onada, tot i que n’ignora la virulència

  • Aquest divendres ha tornat a augmentar la incidència en els majors de 60 anys

El covid continua pujant, però baixen les hospitalitzacions a Espanya

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Amb els indicadors a l’alça en les últimes setmanes, són molts els experts que opinen que la setena onada ja ha començat. La incidència acumulada en els últims 14 dies entre els col·lectius majors de 60 anys ha tornat a pujar avui i s’ha col·locat en els 676 casos per 100.000 habitants, segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat. Això sí, han baixat lleument les hospitalitzacions (una dècima menys, fins al 5,1%) i les ucis per covid (que van passar ahir del 4% al 3,6%).

Tot i així, els ingressos per covid han pujat globalment a Espanya durant l’últim mes, malgrat que en comunitats com Catalunya no ha sigut així. Segons xifres de la Conselleria de Salut, avui hi ha 31 persones amb coronavirus en ucis a tot el territori, la xifra més baixa de tota la pandèmia. En plantes hospitalàries, 940.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, considera «probable» que hi hagi una setena onada de la covid-19, però aquest divendres ha advertit que no es pot predir ni «quan» es produirà ni de «quina virulència» serà. L’epidemiòloga del Hospital de la Vall d’Hebron Magda Campins creu que aquesta nova onada, que dona per fet que es produirà, serà molt menys intensa que les anteriors.

En una atenció als mitjans a Granollers, Argimon ha apostat per continuar «normalitzant la vida quotidiana» alhora que es manté la vigilància del virus. En aquest sentit, creu que el nombre de casos «no és el més important» a l’hora de monitoritzar la situació actual, sinó la gravetat i la «repercussió» que tenen a les plantes i a les ucis dels hospitals.

A més, el conseller va avisar ahir que la pandèmia «està donant una treva, però és aquí» i que encara queden molts aspectes per conèixer del virus.

Augment del virus

Catalunya està registrant un augment de casos en els últims dies. Les restriccions són pràcticament inexistents en aquests moments: la mascareta només és obligatòria en el transport i en els centres de salut o residències. Així ho mostra l’actualització de dades de la covid-19, tot i que ara no es realitzen proves a la població general, per la qual cosa la lectura dels indicadors no pot ser com fa uns mesos.

També ho certifica el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Segons un dels seus investigadors, Enric Álvarez, des de fa diverses setmanes hi ha un augment de casos i d’hospitalitzacions a urgències o planta que de moment no es nota a les ucis.

Menys ucis

Notícies relacionades

Preguntat per aquesta situació, el conseller Argimon ha afirmat que és «molt important» estar atents als pacients més greus i crítics i va assenyalar que el nombre de persones a les ucis es manté estable en els últims dies. Argimon ha recalcat que s’ha de vigilar dia a dia l’evolució de la pandèmia a través del sistema sentinella que estan implementant.

El titular de Salut ha recordat que la pandèmia no ha acabat i que s’ha de veure què passa en els pròxims mesos, sobretot a partir de la tardor, ja que el coronavirus és un virus estacional.