Després de dos anys de pandèmia

Les residències de persones grans redueixen les quarantenes i aixequen restriccions

Salut i Drets Socials aposten per implantar la normalitat convivencial

Les residències de persones grans redueixen les quarantenes i aixequen restriccions
2
Es llegeix en minuts
ACN

Les conselleries de Salut i Drets Socials han acordat recuperar la normalitat convivencial i les activitats als centres residencials de persones grans. Per això, redueixen les quarantenes i aixequen restriccions per a activitats, visites i sortides tot i que mantenen certes mesures de prevenció i seguretat.

Amb aquests elements s’estableix que els residents que siguin contactes estrets d’una persona infectada de covid, independentment del seu estat vacunal, no hauran de fer quarantena. Així mateix, els estrets contactes que hagin passat el coronavirus en els 90 dies previs podran ser als espais comuns i participar en les activitats habituals de la residència, sempre que s’hi asseguri una ventilació adequada.

Tests i altres mesures

Això sí, se’ls realitzaran proves per detectar possibles casos asimptomàtics, hauran d’utilitzar la mascareta quirúrgica i, si no és possible, mantenir la distància de seguretat i la ventilació correcta.

Si han de compartir espais comuns com el menjador, la sala d’estar o les sales de gimnàs, serà necessari fer-ho amb horaris diferents i caldrà desinfectar-los posteriorment.

Cinc dies d’aïllament

Els aïllaments de les persones residents amb covid passen a ser de cinc dies si no presenten símptomes en les 24 hores anteriors. Els professionals que han tingut el coronavirus també es reincorporaran després de cinc dies, si no tenen símptomes i després de donar negatiu en un test d’antígens.

D’altra banda, es facilita al màxim l’ingrés de noves persones, tot i que en cas que ingressi una persona asimptomàtica no vacunada, vacunada de forma incompleta o que no hagi passat la malaltia en els últims 90 dies, haurà de fer quarantena durant 10 dies en zona groga i se li farà una prova prèvia.

Visites normalitzades

Quant a visites, es normalitzen les de tots els residents sense limitació de persones, ni de nombre de visites, ni de lloc, però amb mesures de protecció individual i bona ventilació dels espais. També es promou la participació en les activitats habituals dels centres residencials i les sortides dels residents que no siguin contacte estret o positius de covid.

Notícies relacionades

Es recomana mantenir els grups estables de convivència i es mantenen temporalment els cribratges als professionals, voluntaris o alumnes en pràctiques, quinzenalment o setmanalment, si no compleixen aquest requisit.

Els centres de dia actuaran com la població general

Quant als centres de dia de persones grans i persones amb discapacitat i a les llars socials, no es consideren de forma general àmbits vulnerables i prendran les mateixes actuacions i mesures que les de la població general. En aquesta línia s’ha actualitzat també el document de mesures dirigides a aquests centres i serveis.